Чарли

Ханк

За човек, който прочита кратък преразказ на основната сюжетна линия (pitch) на Californication и Two and a Half Men, Чарли Харпър и Ханк Мууди сигурно изглеждат доста подобни персонажи. И двамата имат пари и знаят как да ги харчат. И двамата изглеждат добре и чукат като луди. И двамата имат дете, макар при Чарли това да е племенника му. И двамата се забъркват в големи каши. И двамата са творци. И двамата не изглежда да работят каквото и да е – творят във времето извън кадър. Случайният наблюдател би помислил, че разликата е само в нивото на цензура – ако искаш цици (че и повече), гледай Californication по Showtime, ако не държиш (или пък детето ти гледа с теб) – пусни си Two and a Half Men по CBS.
Но ако се вгледаш по-внимателно, ще забележиш, че приликите са само повърхностни, а разликите са доста по-сериозни. Чарли не твори, защото е толкова добър, че парите сами идват. Ханк не твори, защото е в творческа криза и това се отразява на финансите му. Е, можеше и по-зле да е, като се има предвид колко дълго не пише и не продава. Но да кажем, че все пак идват някакви пари от предната му книга + филма по нея. Чарли се наслаждава на секса с готини мацки почти всяка серия. Ханк чука готини мацки почти всяка серия. Да, харесва секса, но е нещастен. През цялото време мечтае да е само с една и да си живеят като семейство.
Но най-голямата разлика е, че Ханк обикновено си плаща за грешките. Когато лъже, обикновено не му се разминава. Когато изневерява, обикновено го хващат. Понякога възмездието идва чак след няколко сезона, понякога наказанието не отговаря на престъплението, но така е и в живота. Не можеш като Чарли да правиш глупости ден след ден, седмица след седмица, сезон след сезон и да ти се размине. Самият Чарли Шийн вижда това. Но не и Чарли Харпър.
Сега ще кажеш, че това е нарочно, за да е по-смешно; че не е необходимо сериалът да е реалистичен, за да се харесва и т.н. И ще си прав. Така е. Всъщност нереалистичните сериали като Two and a Half Men са по-популярни и с по-висок рейтинг от реалистичните. Това важи и за филми, книги и всичко останало. Но може ли сериал като Two and a Half Men да те накара да се замислиш? Да си извлечеш поука за твоя живот? Да заплачеш?
Още едно нещо отличава двата сериала (и двете групи като цяло) – в Californication всеки герой постъпва спрямо характера си. Може да се дразниш защо еди-кой-си е казал еди-какво-си, но не можеш да кажеш, че не му отива или че не е толкова умен да го измисли. В другия вид сериали често героите „си сменят местата“, защото в сцената има „висяща“ смешка, а „смешника“ в момента е на друго място. Няма проблеми – репликата ще я каже който е в кадър. Важното е да е смешно, какво като не е реалистично. Затова Джейк е голям умник в някои серии. Затова Чарли е ту тъп, ту умен. Може би само Джудит си стои на мястото, но това не е голяма утеха.
В заключение ще кажа, че всичко това не ми пречи да се наслаждавам и на двата сериала. Те имат своето място в дневния ми ред. Но ако искам да правя още нещо, докато гледам, определено няма да си пусна Californication. А ти?

  1. Явно не си го разбрал. Той би си пуснал 2.5 men, ако прави нещо друго, демек Californication му е по-интересно.

  2. KokI_

    Напълно съм съгласен със статията. Аз също бих си пуснал 2.5 men.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 6 =