Ще започна това ревю с въпрос и ще се опитам да си отговоря – какво се очаква, когато направиш сериал, чиято аудитория се очаква да е предимно пискливи тийнейджърки, но добавиш една щипка хорър елементи, макар и по-скоро стряскащи моменти (което, по мое лично мнение е евтино извинение за хорър), отколкото наситена тежка атмосфера? И на всичкото отгоре пуснеш този сериал по кабеларка, залагаща предимно на музика и реалити предавания? Получава се миш-маш, а в такива ситуации винаги съществува риск – дали ще успееш да привлечеш и друга аудитория, освен целевата (в случая – гореописаните пискливи тийнейджърки), или ще успееш да изгониш нея. След като изгледах пилота, разбира се, с ясното съзнание, че първият поглед невинаги е достатъчно точен, мнението ми е, че  рискът по-скоро си заслужаваше.

За какво все пак става дума – проследяваме живота на тийнейджър в малко американско градче, в което „нищо никога не се случва“. Уловката е, че точно в този период, ей така между другото, нашия човек му „се случва нещо“ – ухапва го върколак, което идва със своите плюсове и минуси. За да бъде клишето пълно – новата ученичка в града си го харесва (нищо, че уж е зубър), той нея също и всичко е пеперуди и сърчица. И космати върколаци.

Интересно пипване е фактът, че поне в пилотния епизод, фокусът е предимно именно върху тези върколаци и съответно превръщането на нашия главен герой в такъв. Разбира се, има стандартните тийнейджърски сторилайнове – футболната лакрос (тъй като „в тези части футболът не е на почит – тук се играе лакрос, защото сме силни на него“ – нещо като интересът към волейбола у нас, който ще съществува докато сме сред силните, но това е друга тема) звездата на училището ходи с най-популярната мастия мацка, хвърлят се партита, тук-там се и учи – изобщо пълната американска идилия (и, разбира се, дори зубърите там не са дебели очилатковци, а изваяни спортисти), но въпреки това Teen Wolf е повече Wolf, отколкото Teen. Благодарение на нетърпимостта ми към любимите на тийнейджърките сериали тип OTH и 90210, именно този факт увеличава оценката, която ще дам по-долу, но ако сте очаквали повече муци-муци, отколкото ръмжене, няма да го намерите в този пилот.

Като за финал ще се отклоня малко от темата за Teen Wolf  и ще споделя мнение за цялостната структура на пилота. Без да съм против иновациите, още по-малко пък смятам, че моето мнение е най-миродавно, но така се прави пилот! Именно пилотът на The Event подпечата съдбата му с пълната хаотичност, оставяща зрителите (а и дори още  критиците масово реагираха с „WTF happened?“ в коментарите си) да се чудят дали ще си струва да инвестират по 1 час седмично в сериала. Teen Wolf изгради основния сторилайн и наблегна достатъчно на него, подхвърли и няколко намека за страничните такива и завърши епизода с интригуващ, макар и леко клиширан, край, предизвикващ мисли от рода на „е ся си е*а майката“. Хубавото на такъв пилот е, че не само зрителят лесно преценява дали този сериал е за него, или не, ами и, че авторите са наясно какво искат да направят. А това е доста важно и въпреки това е сериозен проблем на доста сериали, като на прима виста отново се сещам за The Event. 7/10

  1. Бъков
    Author

    Има го и в замунда, и в Арена (там и HD вариант има) 😉

  2. Браво за ревюто! Много ми хареса, на твоето мнение съм. И пилотният, и вторият епизод бяха много добри, нищо че е продукция на MTV… да продължават така.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + eight =