Мечтали ли сте някога да пушите трева със съседското куче? Едва ли, но и Илайджа Ууд едва ли е мечтал след ролята си на Фродо да играе депресиран тип, халюциниращ човек в кучешки костюм, вместо съседското куче, но въпреки това – Wilfred е факт. И след като изгледах пилотния епизод на шоуто, смело мога да твърдя, че това е най-добрия пилот през летния сезон, доколкото могат да се сравняват сериали в различни жанрове.

Държа да започна това ревю с едно малко уточнение – шоуто, което в момента ревюирам е американски вариант на австралийското шоу със същото име и сюжет. И въпреки, че не съм гледал оригинала, смея да твърдя, че решението да се привлече Джейсън Ган (оригиналният създател, който също и играе ролята на Wilfred) е гениално! Неведнъж сме ставали свидетели на опорочени римейкове именно поради факта, че американецът, решил да трупа пачки на гърба на нечия чужда идея, грам не е разбрал замисълът ѝ и я тълкува по свой собствен начин, който от една страна става манджа с грозде, от друга разочарова феновете на оригинала (които по презюмция са сигурните зрители на римейка). И какъв по-сигурен начин да запазиш духа на оригинала от този – поканваш създателя в продуцентския екип и му даваш отново лично да играе своето творение? А той го играе БРИЛЯНТНО и определено „открадва шоуто“, въпреки наличието на звезда като Илайджа.

И все пак – какви ги е сътворил Ган, че го канят да ги твори и в САЩ? Идеята е следната и, да, знам, че няма да ви спечеля с нея – Раян (Илайджа Ууд) е депресирано келеме, на когото нищо не му се отдава, включително и да се самоубие. И, в типичен холивудски стил, точно по време на опитите му да посети св. Петър, срещу него се нанася русокоса мацка. След което те се запознават, той се влюбва в нея и всячески се опитва да я спечели. Не, съжалявам, объркали сте Wilfred с някоя лигава романтична комедия – тук не мастията е център на вниманието, дори не са и циците ѝ, а кучето ѝ на име Уилфред. Малката подробност е следната – целия свят вижда Уилфред като куче, докато Раян го вижда като отворен пич с австралийски акцент и кучешки костюм, с когото може да пуши трева.

Въпреки кретенско-пародийният замисъл на Wilfred, той учудващо се оказва многопластов сериал, а не плоска комедия с клиширани „смешни“ сценки. Да, със сюжет като този, комедийните елементи са неизбежни, дори в случая може да се каже, че преобладават (къде покрай култови лафове като „“You are a good boy. You come when you’re called. You don’t rub your ass on the carpet.“ от страна на Уилфред към Раян, къде покрай чистата харизма на Ган, поне в тази му роля), но те умело се преплитат и с по-сериозни елементи, в които този австралийски пич всъщност се опитва да помогне на Раян – поне в този епизод, той се опитва да му вдъхне самоувереност и да се пребори със някои свои страхове. Погледнато по този начин, явно идеята е, че образът на човек с кучешки костюм се явява проекция на подсъзнателните желания на Раян да се промени и по-точно проекция на човекът, в който той би искал да се превърне. Или просто му хлопа дъската.

Като финал, ще кажа само едно нещо – не съм очаквал втори епизод на сериал с такова нетърпение от пилота на The Big Bang Theory преди 4 години! Тогава го изгледах няколко пъти преди да излезе втори епизод, за момента само липсата на време ме спира да направя същото и с Wilfred. Двете причини, поради които не му давам 10/10 са следните – първо, това все пак е римейк на австралийско шоу, а смятам трябва винаги да поощряваме оригиналността (въпреки, че в случая за мен Уилфред е изцяло нов, след като не съм гледал оригинала, но въпросът е принципен). Другата причина е, че 10/10 не се дава лесно и НЕ ТРЯБВА да се дава лесно, а трябва да бъде запазен за истински феномени в областта – а Уилфред, макар и висока класа, не е такъв. 9/10

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + ten =