Очакванията ми за „Terra Nova” бяха много големи, а когато са такива, винаги има малка доза опасения, че няма да е това, което изглежда. Tози път обаче FOX надминаха себе си и любителите на приключенско-фантастичния жанр определено ще бъдат щастливи.

„Terra Nova” си има от всичко по-малко – екшън, пътуване във времето, семейни ценности и любов, минало и бъдеще и дори динозаври. Жителите на Земята през 2149 г. са  изправени пред залеза на човешката раса и всичко това се е случило в резултат на алчността, омразата и безрасъдието на хората. Планетата вече не е това, което е била – атмосферата е замърсена, а популацията се е увеличила многократно, което довежда до основния проблем на хората от бъдещето – недостигът на храна и въздух. Децата, родени и израстнали през 22-ви век, не познават истинския облик на Земята – за тях небето е винаги черно, облаците тъмно сиви, а слънцето е останало някъде далеч зад тях, лишавайки организмите от светлина и живот. Всичко това е картината на бъдещето, която ни описват създателите на Terra Nova. Единствената надежда за оцеляване на човечеството се крие 85 милиона години назад във времето.

Основната сюжетна линия проследява битието на едно обикновено американско семейство, което се бори за бъдещето на трите си деца. Още първите сцени впечатляват с убедителна актьорска игра и перфектна работа на режисьорите, показвайки колко силна може да бъде любовта на родителите към техните деца. Музикалното оформление чудесно допълва посланието на всяка една сцена като я прави още по-въздействаща и емоционална.

Накратко в премиерния епизод – семейството на Джим и Елизабет е разделено, понеже е нарушило закона за контрол над раждаемостта, а именно – имат трето дете, 2 годишната Зоуи. Властите ги хващат, отделят малката Зоуи от семейството й и хвърлят бащата в затвор за нападение над полицай. След две години Елизабет получава шанса да премине заедно с двете си по-големи деца през времеви портал и да започне на чисто в Terra Nova, 85 милиона години назад във времето. Заедно родителите правят и невъзможното, за да съберат отново разпаднолото се семейство и всички се озовават на новата земя, изпълнени с надежда и очаквания за по-добро бъдеще. Естествено, не всичко е толкова прекрасно, колкото изглежда на пръв поглед и борбата за оцеляване тепърва предстои за семейството на Джим и Елизабет.

Създателите на сериала не пестят средства за специалните ефекти, което е и причината премиерата да бъде излъчена тази есен, а не през изминалия месец май, както е бил първоначалният план. Terra Nova предоставя на зрителите един доста добър микс от невероятно красива и екзотична флора и фауна и напредналата научно човешка цивилизация, търсеща убежище в този свят.

Премиерата на Terra Nova надмина очакванията ми със завладяващ сюжет, качествени ефекти, добра актьорска игра и цялостна визия на сериала. Сценаристите не пропуснаха да „ни подхвърлят” и загадка, която вероятно ще остане неразгадана поне до края на първи сезон. С такова начало няма как да не очакваме интересен и вълнуващ развой на събитията, което ми подсказва, че мрачното бъдеще отново ще застигне героите и ще се опита да попречи на плановете им за по-добър живот.

Оценката, която поставям на Terra Nova е 10 от 10 и препоръчвам на всеки фен на жанра да не пропуска да гледа тази качествена и завладяваща вниманието продукция.

  1. Стойко Стоев

    Не знам за вас, но на мен сериалът ми напомня леко на Lost (:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 2 =