Boss е сериал, който се харесва трудно. Той е тежък и силен, като чаша черно кафе без захар, чиято горчивина не ти дава да мигнеш цяла нощ.

В Boss виждаме мрачен свят, пълен със задкулисни игри, интриги и мръсни номера. Нелицеприятни неща, за които знаем, че съществуват, но за които е по-лесно да не мислим. Идва момент обаче, когато на всеки му писва от ситкоми със самоцелни майтапи или сериали за свръхестественото, и му се иска да гледа нещо по-сериозно и по-реалистично.

Историята ни пренася в Чикаго, където кметът трябва да балансира между проблемите на гражданите, политическите си опоненти и тежката си медицинска диагноза. Налага му се да държи помпозни речи, да лавира умело, да изрича не една или две лъжи и да загърби личния си живот. Всичко мръсно и грозно трябва да бъде сметено под килима и пред очите на обществото да остане розов и лъскав свят, в който всички живеят щастливо.

А всъщност нито един от героите не излъчва дори капка щастие. В тон с тягосното звучене на саундтрака Satan, Your Kingdom Must Come Down на Robert Plant персонажите са изгубили себе си в преследване на амбиции и цели. Липсва добър герой, който да се отличава – всички в сериала имат достатъчно недостатъци и дефекти, за да не грабнат веднага любовта на зрителя.

Водещият актьор Келси Грамър се справя забележително с ролята на безскрупулния политик Том Крайн, който разбира, че дните му са преброени. Грамър е добре познат с комедийните си роли – д-р Фрейзър от „Бар Наздраве” и „Фрейзър”. Въпреки че това е първата му драматична изява, това въобще не личи. Сред останалата част от актьорския екип няма популярни имена, но представянето им е на много добро професионално ниво.

Сюжетната линия на Boss е по-скоро филмова и нейното развитие в сериал ще бъде интересно. Събирането на герои с тежки истории ще даде възможност сценаристите да поровичкат надълбоко в техните души и да покажат неочаквани неща. За да има успех обаче, сериалът трябва да се поолекоти – с малко хумор или вкарването на не толкова тъмен персонаж. В сегашния си вариант той е прекалено тегав и депресиращ, за да събере добър рейтинг.

  1. Не мисля, че трябва да се олекотява сериалът – чарът му е точно в това, че е такъв какъвто е. The Wire например също не е за всеки, но си има верни фенове, които му осигуряват 5 сезона и култов статус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + six =