[divider]


Не бях сигурен какво да си мисля за Touch, след като разбрах за първи път за него. Бях заинтригуван от идеята, но изпълнението е това, което ме притесняваше, и след като изгледах пилотния епизод все още ме притеснява. Ако сте запален фен на научната (и не чак толкова научната) фантастика като мен началото на шоуто определено ще ви грабне. То е достатъчно да запали интереса ви и дори може да кажете „Това ще е интересно“ или поне „Това май съм го гледал някъде“. Създателят Тим Кринг (Heroes) обича сериали, в които всичко е навързано, а тук всичко е повече от навързано.

Кийфър Съдърланд (24) се завръща в телевизията, която го направи всепризнат badass, като самотния баща Мартин Бом, чийто син Джейк (Дейвид Мазуз) е аутист, който има специалната дарба да разчита и манипулира събития, които на обикновените хора се струват съвсем случайни. Врътката е, че той не е казал нито една дума през целия си живот.

Пилотният епизод определено си има силните и слабите страни. Имаше толкова много герои, че не е ясно кои от тях ще се завърнат в следващите епизоди и кои ще са само за този. За щастие актьорската игра е силна и е в основата на сюжета. Изпълнението на Съдърланд е въздействащо и е хубаво, че участва в проект, където не размахва пистолет и не му се налага да изтезава араби (макар че както са тръгнали нещата може да има тази възможност, но надали). Останалата част от каста се състои от Гугу Мбата Роу (Undercovers) като социалната работничка, която се опитва да помогне на Мартин, ветеранът Дани Глоувър и певицата Карън Дейвид. Драмата е добре изиграна и емоционалната връзка с героите е това, което би ви накарало да гледате шоуто.

Сериалът обаче ще има затруднения да накара идеята да работи всяка седмица. С предния си сериал Heroes, Кринг показа, че е доста по-добър в началото, отколкото в средата и в края, а Touch вече се чувства изчерпан. Засега шоуто се мисли за по-умно, отколкото е. Има доста интересни теории и псевдно наука, но сюжетът е зашит с прекалено бели конци за типичния зрител.

Основният проблем е, че краят беше наистина…краен. По начинът, по който свърши Touch, не прилича на сериал, а на добре направен телевизионен филм. Всички сюжетни нишки бяха плавно завършени за 45-те минути на епизода и оставя хората с чувството, че всичко е свършило. Не съм сигурен накъде ще потръгне сюжетът. Дарбата на Джейк да предсказва бъдещето може да е истинска dues ex machina и Кийфър и Гугу да са двамата, които изпълняват задачите му, но може и да се получи нещо много по-завъртяно от бедствие на седмицата.

В крайна сметка не знам какво ще се получи от Touch. Силно се надявам да не се превърне в Heroes 2.0, защото харесвам Кийфър Съдърланд, а още повече харесвам драми с фантастични елементи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − eight =