През месец февруари най-много ме впечатли Person of Interest. Месецът ни показа доста силни серии от няколко сериала, та изборът не беше лесен. Alcatraz започна добре, Californication имаше силни серии, The Walking Dead, House и Fringe бяха на познатото добро ниво. Освен това вече бях наградил Person of Interest с приза сериал на месеца за ноември 2011. Въпреки това, сериалът заслужава повторно отличие.

Накратко, действието се върти около някаква черна кутия – машина, която обработва информация от множество източници из цялата страна (USA, разбира се) като камери, телефони и др. – и дава данни кой се кани да извърши престъпление. Един от създателите й получава тази информация и решава да наеме супергерой да спасява хората, въвлечени в предстоящото престъпление. Спира се на бивш агент на ЦРУ, който се смята за мъртъв и е идеален за целта. На серия получават по един човек, около който ще се случи нещо и опитват да предприемат мерки преди да е станало късно.

Person of Interest показва как се прави силен сериал, при който във всяка серия се решава по един случай. Нещо, което се смята за лош похват от мнозина, заради сравнителната си предвидимост и опасенията, че бързо ще омръзне на публиката. Но авторите тук ни показват, че ако е направен както трябва, сериал може да е „шаблонен“ и пак да е интересен. Разбира се и тук има обща история, има по-дълбоки неща – като миналото на Finch (а и на Reese) – но случаите са много интересни и не можеш да ги гледаш между другото, в очакване на развитие по главната сюжетна нишка. Също ми харесва, че постепенно изплува супер-злодей, който да е антипод на наште, вместо да се противопоставят на полицията и да се чудиш за кой точно да викаш.

Целият сериал има една натрапчива атмосфера, умело създадена както с музиката, така и с избора на подходящи актьори – и по-точно подходящите им гласове – и тази атмосфера успява да те потопи в сериала и той става много по-въздействащ. Ако не си го гледал още, не се колебай.

  1. Pingback: [BLOCKED BY STBV] Това да, това не (Част V) | TVseries България

  2. KokI_

    Общо взето заради тая статия започнах пак да гледам сериала, беше ме изгубил на пилота, но сега съжалявам за грешката си… просто феноменален сериал, супер интересен е откъм всички аспекти… Също подкрепям мнението на gimly, че трябва да гледате този сериал, ако още не сте! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × two =