Saving Hope дебютира на 7-ми юни по NBC и един от главните герои е доктор в кома, който броди из болница като призрак. Първоначално разработен за телевизията CTV, сериалът е поредният канадски продукт, който е продаден на щатския пазар, за да запълни самотните летни вечери на американците.

Най-лесният начин да опиша Saving Hope с няколко думи е: „Ghost Whisperer среща Grey’s Anatomy”. Ако това ви заинтригува може и да се окаже, че шоуто е точно за вас. Иначе може спокойно да го подминете и да наблегнете на другите летни занимания.

Сюжетът е простичък и клиширан и започва с доктор Чарли Харис (Майкъл Шанкс) и неговата годеница доктор Алекс Рийд (Ерика Дюранс), които катастрофират на път за сватбата им. След като спасява жената, която предизвиква катастрофата, Чарли изпада в безсъзнание. От комата му той може да види всичко, което се случва, включително и пациентите, които също са в кома или вече са умрели.

Пилотният епизод на Saving Hope предоставя медицинска драма със свръхестествен елемент, която е умерено увлекателна. Фантастичната част е това, което различава сериала от всички други подобни, но тя определено не е застъпена достатъчно, че да се добави science fiction като жанр. Майкъл Шанкс седи и гледа как работят колегите му, докато разказва някакви неща на зрителя. По-интересния момент са отношенията между пациентите и техните доктори. Драмите, чието действие се развива около болници, винаги осигуряват отличен фон за телевизионни предавания. И тази не е по-различна. Двата случая, представени в пилотния епизод, са представени интересно и са добре вплетени в основния сюжет, но се опасявам, че с всеки следващ епизод историята ще става все по-безинтересна и клиширана. Защото да си признаем, има предостатъчно медицински сериали и надали този ще покаже нещо по-оригинално от тях. Ако случайно решат да засилят призрачната част и създадат някаква митология около нея, нещата може да тръгнат само нагоре.

Ако има нещо, което може да спаси надеждата, то това е актьорският състав. Ерика Дюранс (Smallville) е талантлива и харизматична и с нейните актьорски умения спокойно може да си намери роля в някоя по-добра продукция, но незнайно защо се е спряла точно на тази. Saving Hope определено ще разчита предимно на нея. Но това не значи само на нея. Даниел Гилис (The Vampire Diaries) се завръща на малкия екран. И макар че тук не е хладнокръвният вампир Елайджа, си заслужава да се гледа. Майкъл Шанкс (Stargate SG-1) придава на ролята си доста човечност и непринуденост. Ако сериалът постигне успех, то това ще е благодарение на тях тримата.

Определено ще продължа да гледам шоуто с надеждата, че научнофантастичната част ще бъде развита повече и че драмата ще остане на едно добро, средно ниво.

  1. Опитах да гледам и втора серия, но не ми се получи. Още като видях отблясъците на светлината в сцените с призрака и ми се доповръща. А описаните в пилотната серия случаи са до болка познати – и дебеланата, която не подозира, че е бременна, и внезапно овдовялия нов татко, и войника с PTSD. Боза. Не заслужава повече от 1 звездичка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + 4 =