Много неща могат да се кажат за The Newsroom, но всички те могат да се обобщят с последното име, което присъства в началние надписи: Аарън Соркин. Сценаристът, който стои зад невероятните сериали като Sports Night, The West Wing и Studio 60 on the Sunset Strip, се завръща на малкия екран. И на всичкото отгоре се завръща по HBO. Винаги съм бил фен на Соркин и очаквах с нетърпение новото му произведение, а фактът, че ще се излъчва по HBO, увеличи въодушевението ми още повече.

Като повечето шоута на Соркин действието се развива „зад кулисите”. Този път зад кулисите на новинарска емисия, излъчвана по кабелна телевизия. Джеф Даниелс влиза в ролята на Уил МакАвой – водещ, който иска новите да правят това, което тряба да правят. Да информира по-добре неосведомената публика. След като публично критикува всичко свързано с Америка, Уил трябва да започне работа с нов екип, сред който е и МакКензи МакХейл, с която има интересно минало. Останалата част от актьорския състав е допълнена от Сам Уотърсън като президента на телевизията, Дев Пател, Алисън Пил, Оливия Мън (макар че тя не участваше в пилотния епизод), Джон Галахър младши и Томас Садоски като екипа на предаването.

Що се отнася до телевизионни предавания The Newsroom е удивителен. Актьорският състав е прекрасен, продукцията е на ниво, а сценарият е интелигентен, което рядко се вижда по телевизията напоследък.

Ако сте запознати с творчеството на Соркин, значи знаете какво да очаквате. Почеркът му си личи от самото начало – остроумен и бърз диалог, анти-американски тиради пред десетки снимащи телефони, дълги вдъхновящи речи и герои, които не се страхуват да кажат какво мислят.

Естествено пилотният епизод не е и без проблемите си. За всичките 72 минути сюжетът влиза в ритъм чак към края, когато самата новинарска емисия започва. Преди това имаме типично запознаване с героите и няколко хумористични елементи, които седяха малко не на място из цялата сериозност на случващото се. Въпреки това премиерата определено е достатъчно силна, за да накара зрителите да желаят още и предполагам, че The Newsroom ще е един от по-успешните сериали на Соркин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × three =