В неделя вечерта се състоя церемонията по закриването на 30-те летни олимпийски игри. По програма NBC трябваше да излъчи премиерата на новата си комедия Animal Practice веднага след края на церемонията. Изглежда обаче телевизията в последствие си е променила плановете. NBC прекъсна по средата едно от изпълненията на британската група The Who и така повече от 30 милиона зрители не успяха да видят нито края на церемонията, нито невероятните фойерверки. Като се замислим чак толкова не са изпуснали. Все пак това биха могли да видят и в интернет, и на повторения. Изглежда обаче зрителите на NBC са разгневени от случилото се, защото днес във Фейсбук страницата на Animal Practice могат да бъдат открити всякакви цинични и гневни коментари, заплащващи от бойкот не само на комедията, но и на целия телевизионен сезон на NBC. Вероятно това са думи в момент на ярост и нещата не биха стигнали чак дотам, но човек никога не знае.

Animal Practice се представи по-зле от Go On – това е изводът след неделя вечер. Според рейтинговите данни на NBC около 27.4 милиона зрители са проследили церемонията по закриването на игрите, а само 12.8 не са сменили канала и са останали за премиерата на Animal Practice. За сравнение това е близо 3.3 милиона зрители по-малко от тези, които гледаха премиерата на Go On преди около седмица. Премиерата на ветеринарната комедия хвана рейтинг 4.1. Официалното съобщение на NBC относно рейтингите на премиерата на Animal Practice е повече от ласкаво. Според него комедията е запазила 49% от рейтинга на закриването на игрите (8.4) и 47% от зрителите на закриването на игрите (27.4 млн зрители). Отново е наложително сравнение с Go On: 54% запазване на рейтинга и 52% запазване на зрителите на излъчените на 8 август олимпийски игри. Имайте предвид, че едно е да си след обикновен олимпийски състезателен ден, а друго е да си след официална церемония по закриване. С други думи Animal Practice като че ли няма кой знае какво светло бъдеще. Сериалът се завръща с нови епизоди на 26 септември по NBC.

Тук е мястото да поздравим NBC за най-рейтинговите им две седмици след олимпиадата в Пекин. Между другото Олимпиада 2012 вече е обявена като най-гледаното телевизионно събитие в американската история. Тя привлича средно по 31 милиона зрители всяка вечер в праймтайма, а общо проследили я по всички канали на NBCUniversal са рекордните 219 милиона зрители. С това Олимпийските игри в Лондон отбелязват 12% по-висок рейтинг в сравнение с игрите в Пекин и 26% по-висок рейтинг в сравнение с игрите в Атина. И така приключиха най-гледаните летни Олимпийски игри от 36 години насам. Следва въпросът – а сега накъде? Ще види ли NBC добри рейтинги през новия тв сезон или ще трябва да чака зимните Олимпийски игри през 2014 в Сочи, Русия?

Неделя вечер беше важна и за AMC. Започна вторият сезон на драмата Hell on Wheels. Не особено добро начало обаче. Вторият сезон започна с 2.5 милиона зрители и 0.6 рейтинг. Това е драстичен спад в сравнение с премиерата на първи сезон през ноември 2011, който започна с 4.3 милиона зрители и 1.9 рейтинг. Естествено тогава сериалът имаше щастието да се излъчва след епизоди на The Walking Dead, но дори финалът на първи сезон, който се излъчи през януари и не беше след TWD, бе гледан от 2.9 милиона зрители с 0.7 рейтинг. По-важният въпрос е дали спадът се дължи на Олимпийските игри. Това ще стане ясно следващата седмица. Тенденцията обаче показва, че AMC прекратява сериали, чиито зрители са по-малко от милион и половина (напр. Rubicon и The Killing). Hell on Wheels трябва да внимава.

Няма как да не се спомене, че неделя вечер беше важна и за A&E. Longmire и The Glades приключиха своите сезони. Няма да е скромно да се каже, че приключиха с повече от задоволителен рейтинг. Longmire изглежда стана любимец на феновете. Десетият финален епизод на първи сезон привлече 4.3 милиона зрители и се нареди на трето място по милиони зрители сред останалите девет епизода. Само 7 и 8 епизод го превъзхождат респективно с 4.45 и 4.54 милиона зрители. Сериалът постигна успех с финала си, достигайки най-високия си досега рейтинг във възрастовата група 25-54. Longmire неслучайно заслужи прозвището си – номер 1 оригинална драма на A&E и е най-гледаният сериал в историята на телевизията. Наскоро сериалът беше подновен за втори сезон, който ще започне през 2013. Финалът на трети сезон на The Glades пък бе гледан от 3.1 милиона зрители. Всеки епизод от третия сезон на сериала бе гледан от средно 3.0 милиона зрители, което е 15% покачване спрямо втори сезон. Все още няма официално потвърждение, но съвсем скоро A&E трябва да обяви подновяването и на The Glades.

  1. Alex

    Това което са направили е направо глупаво… Мислели са, че повече хора ще останат, но уви…

  2. Напълно съм съгласна с коментара на @gimly:disqus…гледах пилота и честно казано имах доста по-големи очаквания след голямата реклама, която му направиха, включително и на редица награди и ивенти, в които се появяваше маймуната, за да промотира сериала…скучен е, едвам го догледах, нищо особено, плоски и изтъркани шеги и най-вече едно от най-лошите неща, които могат да се кажат за един сериал или филм – PREDICTABLE!

  3. Непрофесионално е да спреш закриването по средата, защото си нагласил да се пусне автоматично следващото предаване или пък защото някой в студиото мисли, че хората вече не гледат. От NBC си заслужават бойкота.
    На мен Animal Practice не ми хареса и няма да ми липсва, ако не се задържи. Сигурно ще гледам още една серия, основно заради любимката ми от Perfect Couples, но не вярвам да променя мнението си.
    Една забележка към автора на статията – според мен заглавието е подвеждащо – за малко да пропусна интересната информация за AMC и A&E, понеже помислих, че статията е само за Animal Practice и не ми се четеше след втория абзац. По-добре би било да бяха две отделни статии или заглавието да беше по-общо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × five =