Новият мини сериал, продуциран от BBC и HBO, маркира завръщането на сценариста и писателя Том Стопард, чийто последен телевизионен проект беше Enigma (2001).

Драмата с бюджет от двадесет милиона е базирана на тетралогията на британския писател Форд Мадокс Форд и следва Кристофър Титдженс (Бенедикт Къмбербач) на фона на Първата световна война – главен граждански служител с богатсво и привилегии, чийто брак се проваля почти толкова бързо, колкото започва. Той се влюбва в друга жена, но остава честен за известно време на съпругата си Силвия (Ребека Хол), която също има няколко афери.

Пилотният епизод започва с няколко хаотични сцени, които ни въвеждат бързо в атмосферата на Едуардската епоха и живота на героите. Сценарият на Стопард е перфектен и стегнат, а актьорските изпълнения са прекрасни, откъдето и да ги погледнеш. Всички герои са създадени така, че да те интересува какво ще се случи с тях. Къмбербач, който познаваме от Sherlock, e превъзходен като Кристофър Титдженс – скован, умен, честен и странен англичанин, но също така особено мил. Отличаващото се изпълнение обаче е на Ребека Хол (Vicky Cristina Barcelona, Тhe Town) като Силвия Титдженс – неговата жена от високото общество, която е егоцентрична и глупава, но също така красива и завладяваща. Трудно е човек да не се влюби в нея. Валентина Уаноп (Аделейд Клеменс) също прави красиво изпълнение като не точно любовницата на Кристофър. В по-малките роли участват известните британски актьори Рупърт Еверет, Миранда Ричардсън, Стивън Греъм и Руфъс Сюъл като лудия и псуващ викар (определено една от най-забавните сцени в епизода).

Не на последно място бих споменал високия до космоса бюджет. Нито един паунд не е бил спестен, за да се направи всичко да изглежда колкото се може по-красиво и великолепно, но това не е изненада, след като HBO са намесени, а всички знаем, че те не си поплюват. Пейзажите и декорите са епични и пресъздават ерата доста умело.

Parade’s End не е като типичните “period” драми, които сме свикнали да гледаме по телевизията. Тя е добре замислена, провокираща и интелигентна. И нещата определено ще се развиват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + thirteen =