Доктор Кой: Динозаври на Космически Кораб [Рейтинг ъпдейт]

Доктор Кой се връща към обичайното.
Вторият епизод на седмия сезон на „новия“ Доктор Кой, именуван със звучното и крайно странно „Динозаври на космически кораб“, беше типичното приключение на Доктора. Всичко си беше в ред, но все пак не беше кой знае какво.
Епизодът започна с бърз преглед на действията на Доктора. Минали са 10 месеца откакто не се е виждал с the Ponds, а когато той ги взима със себе си, те са видимо по-възрастни, по-променени, а с тях са и други придружители на Доктора, които вероятно няма да видим друг път – Кралица Неферити от древен Египет и английски ловец. Докторът направо пренася Ейми и Рори от къщата им в ТАРДИС-а, но заедно с друг неочакван гост – бащата на Рори, изигран от брилянтния Марк Уилямс, познат ни като господин Уизли в Хари Потър. Така голямата компания се пренася на космически кораб без пилот, който се е запътил към Земята и е на път да се разбие. Но там откриват най-неочакваното за един космически кораб – динозаври, както подсказва заглавието. Корабът ще бъде унищожен след броени минути, а Докторът трябва да намери начин да спаси последните останки от един изчезнал вид, а и да остане жив заедно с придружителите си. Но на пътя му се изпречва причината този кораб да е на път да се разбие – стар „космически пират“, ако можем така да го наречем. Оказва се, че корабът е бил на Силурианци, търсещи нов дом, взели заедно със себе си и Динозаври. За новите зрители, които не са гледали класическия сериал, силурианците са първите обитатели на Земята, преди хората. Тях видяхме в двойният епизод в петият сезон – The Hungry Earth/Cold Blood. Сега Соломон(Дейвид Брадли, Аргус Филч в Хари Потър), който ограбил кораба, убил силурианците с цел да продаде динозаврите, е ранен от съществата и не може да управлява кораба. Всичко е в ръцете на Доктора и неговите придружители, включително собственият им живот.

Епизодът беше като цяло добър. Не колкото премиерата, но все пак добър. В него на няколко пъти се намекна за това, че семейство Понд са се превърнали в нещо обичайно за Доктора. Те са едва ли не негово семейство и така и не се е решил да ги остави, посещавайки ги и вземайки ги на приключения от време на време. Но времето между посещенията се увеличава, Ейми започва да ревнува от новите придружители, но същевременно предпочита спокойният си живот с Рори. Епизодът изобилстваше от хумор, понякога и леко излишен, но емоционалната страна не липсваше ни най-малко и честно казано, това беше най-доброто от епизода.
Като извод, мога да кажа, че епизодът беше малко рязко преминаване от значителна и важна за сериала история(7х01) към епизоди в стил „приключение на седмицата“, макар и участието на Понд. В следващият епизод ще преминем към друг жанр, отново странно изкривен през призмата на Доктор Кой, уестърн. Ще видим какво ни чака там, но да се надяваме малко по-сериозно и по-добро от съдържанието на този епизод.
Британските зрители впрочем също показаха, че могат да минат и без по-смешната и леко детска страна на Доктор Кой с едва 5,50 милиона зрители по първоначални данни. Разбира се, цифрата ще се увеличи след седмица с поне 1-1,5 милиона, все пак не е от най-добрите резултати на Доктора, но е имало и по-зле. За сравнение(отново само първоначални рейтинги, не официални): премиерата на сезона – 6,4 милиона; 5х11 – 4,6 милиона; 5х08 – 4,4 милиона; 5х02 – 7,9 милиона; 6х02 – 5,4 милиона. Като цяло, сериалът се задържа на стабилно ниво в ранга на 5 до 9 милиона зрители, което е много добро за Англия и за BBC. Сега можем единствено да чакаме следващата събота за още от приключенията на Доктора и трите последни епизода на Понд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − 12 =