От мига, в който CBS поръчаха Elementary, новият им сериал за Шерлок Холмс, чието действие се развива в настоящето, феновете на героя започнаха да се оплакват, че вече има такъв: Sherlock на BBC. Ситуацията започна да става още по-объркваща след като продуцентите на Sherlock споменаха, че създателите на Elementary искат да направят американска версия на сериала им. След като изгледах пилотния епизод мога да кажа, че цялото притеснение и объркване е било напразно. Двата сериала нямат почти нищо общо. За съжаление това не е в ползва на Elementary.

В тази версия, Шерлок Холмс (Джони Лий Милър) е наркоман, който е напуснал клиниката преждевременно и баща му му назначава спонсор, който да живее с него и да му помогне с промяната. Това е доктор Джоан Уотсън (Люси Лиу), бивш хирург. Холмс прекарва повече от времето си като консултант за нюйоркската полиция, помагайки на капитан Тоби Грегсън (Ейдън Куин), използвайки интелекта и интуицията си. Макар че връзката между Холмс и Уотсън първоначално започва заради лекуването на Шерлок, разследването на престъпления се харесва на Уотсън и така се ражда тяхното партньорство.

През последните няколко години станахме свидетели на много адаптации на героя и в случая просто виждаме версията на CBS, която, както може би предполагате, е поредното криминално шоу на телевизията.

Джони Лий Милър е добър актьор и той прави всичко по силите си, но това което се получава не е Шерлок Холмс. Героят му е просто един импулсивен и умен британец, който обича да разследва загадки. Люси Лиу, като женската версия на доктор Уотсън, е доста скучна. Превръщайки героя в жена, можеше да е добър туист, но Лиу прави незапомнящо се изпълнение и някак си липсва химия между нея и Милър. Лошото е, че преди да е започнал и един епизод, създателят Робърт Дохърти отрече да има вероятност за любовни искри между героите, което според мен премахва един от основните елементи в такъв тип продукции. А именно сексуалното напрежение. Мисля, че Elementary ще спечели повече, отколко ще загуби, ако между Холмс и Уотсън има някакъв шанс за любов.

Сюжетът е от по-стандартните. Ако сте гледали, който и да е от другите криминални сериали, които вървят по телевизията, ще знаете какво ще се случи в абсолютно всеки момент. Няма абсолютно никаква тръпка в разследването, а само минаване от сцена на сцена и от един заподозрян на друг докато не се намерят достатъчно доказателства, за да се хване убиеца.

Феновете на Sherlock е по-добре да третират Elementary като нещо, което няма нищо общо с героя на Артър Конан Дойл освен името и някои от уменията му. А феновете на криминалетата може да гледат и да се надяват, че шоуто ще стане по-интересно със следващите си епизоди.

  1. за мен най-добрите модерни еквиваленти на съвременни Холмс и Уотсън в сериалите си остават Хаус и Уилсън 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + one =