Годината на лъка продължава. След като вече видяхме десетки стрели да бъдат изстреляни в The Hunger Games, Avengers, Brave и Revolution, сега идва ред и на Оливър Куин да ни покаже какво може.

Преди повече от година завърши Smallville и оттогава телевизията The CW постоянно се опитва да разработи нови адаптации по комиксите на DC, които да го заместят. Почти всички от тях се провалиха още на сценарно ниво и остана само Arrow, който единствен успя да уцели десетката.

Пилотният епизод ни разказва историята на Оливър Куин, който е типичното разглезено богаташче до момента, в който се изгубва в морето с баща си. Пет години по-късно е намерен на остров в Южнокитайско море, където се е научил да оцелява при всички обстоятелства. Когато се завръща в родния си град, той решава, че трябва да промени начина си на живот и да помогне на съгражданите си. Така се ражда Green Arrow. Или по-скоро Arrow, защото зелената част е премахната от името.

The CW може и да гласят Arrow за заместител на Smallville, но всъщност двата сериала не може да са по-различни един от друг. Докато Кларк Кент беше образец на добродетелта, Оливър Куин убива, за да запази самоличноста си и е по-ожесточен. Това си личи и от атмосферата. Тя наподобява повече филмите за Батман на Кристофър Нолан, отколкото каквото и да е свързано със Супермен.

Това не е изненада за никого, защото Green Arrow винаги е бил евтина имитация на Батман, но с лък вместо батаранги. Освен произходът му всичко друго свързано с Оливър Куин може да се приложи и за Брус Уейн. Пичът се крие в сенките, пребива лошите, прави се на плейбой пред хората, но всъщност го интересува само правосъдието, което раздава. Социалната съвест, която най-много различава Green Arrow от Батман, тук е оставена на заден план и може само да се надяваме, че ще е по-засегната в бъдеще.

Въпреки това сценаристите Марк Гугенхайм и Андрю Крайсбърг са успели да създадат верна на оригинала адаптация, която обединява герои от различните ери на комикса в един кохерентен наратив. Накрая на епизода ще имате представа как всички играчи се вписват в цялостната картина. Заслуга има и режисьорът Дейвид Нътър (Smallville), който успява да балансира динамиката между сцените с екшън и тези с диалог. Не всичко обаче е стрели и рози. Обясняващият глас зад кадър тип Dexter беше прекалено обясняващ и се надявам да го има по-малко в следващите епизоди.

Що се отнася до каста имах съмнения относно Стивън Амел (Hung) като главният герой. За щастие той се справи повече от добре. Разликата между Оливър преди да попадне на острова и след това се усещаше стабилно и това не беше само заради различните прически. Амел комбинира умело напрегнатостта и вината на човек, приспособяващ се отново към света. Любимката на The CW Кейти Касиди (Supernatural, Gossip Girl, Melrose Place) играе бившата приятелка на Оливър, Дайна Лоръл Ланс. Нейната роля не е оригинална и на пръв поглед не е нещо повече от типичният любовен интерес. Феновете на комикса обаче знаят, че това е публичната самоличност на Black Canary, така че очаквайте в бъдеще и тя да започне да раздава тупаници. Колин Донел (Pan Am) е най-добрият приятел и като цяло неприятен тип. Още от първите няколко сцени с него става ясно, че приятелството му с Оливър няма да свърши добре. Уила Холанд (Orange County) е сестрата на Оливър. Тя е един от по-излишните герои в актьорския състав, но както знаем във всички сериали на The CW трябва да има тинейджърки с тежки житейски драми. За щастие и тя се очертава да стане „супергерой” по някое време. Но само след като преодолее зависимостта си от кокаина. Дейвид Рамзи (Dexter) е бодигардът, който Оливър ще трябва да избягва, за да може да преследва лошите на спокойствие. С него бяха някои от по-забавните моменти в епизода и предполагам, че и за напред ще е така. Сузана Томпсън (Kings) е майката, която е по-потайна, отколкото си дава вид.

В крайна сметка, макар да взаимства от други произведения, Arrow има солиден дебют, който ни предоставя завладяващ герой и поставя основите на сериал, който има потенциал да се превърне в нещо, което ще си заслужава да се гледа всяка седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 − two =