Пътуването във времето винаги е било една от най-любимите теми на фантастичния жанр. А когато има пътуване във времето най-вероятно са замесени и динозаври (или Хитлер). Примерите са десетки. Последно Terra Nova се опита да използва тази формула и се провали жестоко. Сега е ред на телевизията Space да се пробва.

Феновете на британските фантастични сериали знаят, че преди няколко години съществуваше шоу на име Primeval, в което група британски учени изследваха „аномалии” – портали във времето, през които минават динозаври, животни и дори хора. Те трябва да ги заловят, за да предотвратят парадокси в пространствено-времевия континуум. В Primeval: New World се разказва за абсолютно същото, но действието се развива в Канада вместо в Англия.

Новият сериал е поредният опит британски франчайз да се продаде на американския пазар. Само че вместо американци този път го правят канадци. За щастие те на няколко пъти са доказвали, че що се отнася до фантастика са толкова добри колкото и южните им съседи. Надявам се този spin off да намери собствен глас и да спечели феновете на оригинала и нови такива.

Пилотният епизод ни запознава с Евън Крос (Нийл Мейтър от Eureka), който се сблъсква с „аномалиите” и решава да създаде специален проект за изследването им. Шест години по-късно той и колегите му попадат на странни създания, които нападат невинни хора. Ествествено това са динозаври.

Като голям фен на Primeval очаквах с нетърпение този канадски spin off. Началото обаче беше прекалено стандартно. Всеки, който е гледал и един епизод от оригинала, знае как ще се развият нещата. Случайни хора биват изядени, ченгетата започват да разследват и си мислят, че е мечка или друго местно животно. После идват главните герои и подгонват динозаврите докато не ги върнат в „аномалията”. Самите динозаври бяха раптор, птеродактил и тиранозавър, които са възможно най-мейнстрийм гущерите, които човек може да се сети.

Едно от нещата, което правеше Primeval толкова добър, беше хуморът в него. Тук той леко липсва. Андрю Лий Потс, който беше изворът на шегички в оригинала, има малка роля в първи епизод, за да предаде щафетата, но участието му е много сериозно, мрачно и даже объркващо. Ако сте нов зрител, може да не разбере кой е той и каква е важността на появата му.

Останалият каст е запълнен от неизвестни и още по-неизвестни канадски актьори. Сара Канинг (The Vampire Diaries) e Дилан Уиър – типичният неверник на групата. Когато Крос се запознава с нея, тя работи като патолог в полицията и случайна случка в гората я довежда до „аномалиите” . Другите персонажи са типичните клишете за жанра: недоволната шефка (Миранда Фригон), професорката, която разработва разни джаджи (Кристал Лоу), експерта по оръжия (Дани Рахим) и правителствен чиновник (Джеф Густафсън). Не си правете илюзии, че ще има качествени актьорски изпълнение и някакви по-интересни персонажи, защото те ще са последното нещо, за което ще си заслужава сериала. Това, за което може би ще си заслужава, са специалните ефекти, които са на ниво, и сюжетът, който според последната сцена ще има какво да покаже.

Общо взето това е. Primeval: New World е от стандартен по-стандартен и не се опитва да залъгва никого. Но ако създателите му се опитат малко, може и да направят нещо, което да си заслужава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − 4 =