Действието на Banshee се развива около бивш затворник и гениален крадец, който си присвоява самоличността на шерифа на град Банши в Пенсилвания и продължава своите престъпни дейности, докато бива преследван от група гангстери, които е предал преди години.

Започнах да гледам сериала, защото беше рекламиран често като творение на Алан Бол (Six Feet Under, True Blood), но за моя изненада той се оказа само изпълнителен продуцент. Изненадата леко ме разочарова, защото не съм сигурен, че други сценаристи ще се спряват със задачата. От пилотния епизод обаче намесата на Бол си личи.

Началото е ударно. След няколко тихи сцени се започва с едно мащабно заснето преследване, допълнено с хитра реклама на Strike Back (друг сериал на телевизията Cinemax). После се запознаваме с трансексуален хакер фризьор. И това е още преди да се пренесем в територията на амишите. Там нещата стават още по-ударни и след кратка, но много кървава престрелка, главният герой, който остава неназован, се превръща в шериф на града. Типично и клиширано развитие на сериал на Cinemax, които са известни с това, че излъчват по-екшън ориентираните сериали на HBO. През втората половина на епизода обаче има някакво развитие. Запознаваме се с града, амишите и мотивацията на героите.

Ако се чудите какво е това амиш и има ли почва у нас, отговорът е лесен. Няма почва. Амишите са анабаптистка християнска религиозна група, живееща предимно в САЩ и Канада. Те са известни с това, че се обличат семпло и не използват модерни технологични изобретения като например автомобили и електричество. Поставили са преграда между себе си и останалото общество поради религиозни причини и не служат в армията, не ползват социално осигуряване, финансова помощ от правителството и много от тях отбягват застраховките (благодаря на уикипедия за изчерпателната информация).

Може би се питате защо споделям всичката тази информация с вас. Това са нужни детайли, защото предполагам, че с развитието на сюжета, екшънът ще намалее и ще започне драмата, която ще е тясно свързана с религиозните и социалните норми на гражданите на Банши.

Актьорският състав е добър и се състои от неизвестния Антъни Стар, който страшно много прилича на млад Рей Стивънсън, докарва перфектно мрачния и мълчалив антигерой. Бен Крос – гангстерът Господин Заек, който имаше само една сцена в пилотния епизод, но по всичко личи, че ще е злодей от класа. Франки Фейсън (The Wire) и Ивана Миличевич са единствените, които знаят тайната на „шерифа”. Миличевич получава може би първата си главна роля и една от малкото, където не е хърватска бежанка/проститутка или нещо подобно. Надявам се да ѝ дадат достатъчно екранно време, за да покаже дали може да прави нещо друго освен да говори с източноевропейски акцент. Хун Ли е транссексуалният хакер фризоьр, който помага на Стар да приеме самоличността на шерифа. Не на последно място имаме Улрих Томсън, който е другият злодей в драмата и също се очертава като интересен персонаж. Той е нещо като амиш гангстер, което най-вероятно е някакъв оксиморон.

С една дума: „Ще се следи”. Добре де, това са три думи, но няма значение. Сезонът ще се състои от 10 епизода, ако съм разбрал правилно, така че бързо ще разберем дали си заслужава гледането.

  1. Tedi

    Това е един от най-добрите сериали излизали в последно време.Заслужава си определено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 3 =