Кевин Уилямсън (The Vampire Diaries) и серийните убийци отдавна вървят ръка за ръка. Фигуративно разбира се. Още от Scream насам Уилямсъм е заинтересован от тях и постоянно твори в тази насока. Човек би казал, че е логично скоро да се изчерпа, но ако се съди по новата му продукция The Following, това няма да е скоро.

Съжетът е както следва: След като прословутият сериен убиец Джо Карол (Джеймс Пюрфой) успява да избяга от затвора и започва отново да убива, бившият агент от ФБР Раян Харди (Кевин Бейкън) бива извикан за консултант по случая. Отдавна оттеглилият се от активна служба Харди е този, който преди време е хванал Карол, след като убиецът е взел 14 жертви от колежа във Вирджиния, където е преподавал литература. Харди знае всичко за Карол и е единственият човек, който може да го спре. Няма да ви разказвам по-нататък, защото е редно да видите как продължава гоненицата на котка и мишка на малкия екран.

За кратките си 44 минути The Following успява да изгради напрегната атмосфера и едновременно с това да ни запознае с всеки един от героите, така че да ни е грижа за тях и заедно с тях да преживяваме терзанията им. Кевин Бейкън е прекрасен като пенсионираният агент на ФБР, който е въвлечен в цялата суматоха, макар вече да не може да работи на полето. Пюрфой пък е толкова добър, че направо ми се прииска да скоча в сериала и да го оставя да ме наръга. И най-важното, между тях и останалата част от актьорския състав има доста добра химия.

От сценарна гледна точка Уилямсън определено си е направил нужните проучвания. Персонажът на Пюрфой е страстен фен на Едгар Алън По, което си е клише, но е хубаво, че е отделено толкова внимание за изграждане на персонажа. А финалните реплики на Джо Карол в последната сцена имаха едно приятно мета звучене. Направо си представих Уилямсън в ролята на Карол, а Кевин Бейкън в ролята на публиката.

Има толкова много неща още, които мога да кажа, но по-добре да ви оставя да гледате и сами да се насладите на сериала, защото определено си заслужава.

  1. Kristian Vasilev

    МНОООООГО ДОБЪР СЕРИАЛ, ХОРА! Горещо го препоръчвам…. върна ми насладата, който първи сезон на Бягство от затвора ми доставяше. Простоооо с нетърпение очаквам следващите епизоди!!! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − six =