Дойде времето, когато и History Channel започнаха да правят сериали. След огромния успех на Hatfields & McCoys, сега телевизията ни представя новата си мини поредица – Vikings.

Сериалът проследява приключенията на легендарния Рагнар Лотброк (Травис Фимел), млад семеен фермер, който е недоволен от политиката на местния вожд Ърл Харалдсън (Гейбриъл Бърн). Заедно с приятеля си Флоки (Густаф Скасгард), Рагнар решава да търси нови цивилизации през великия океан на запад, създавайки ново поколение лодки, които са по-бързи и по-лесно управляеми.

Не очаквах чудеса от Vikings и не получих чудеса. Ако трябва да го опиша с една дума, бих казал, че е средна работа. Пилотният епизод беше сравнително скучен, но като цяло добре се справи с представянето на героите. Те обаче са клиширани до болка. Рагнар е типичният двуизмерен патриот, който е недоволен от управника си. Жена му, Лагерта, е отдадената му съпруга, която също е воин. Флоки е комедийният елемент, а Ърл и жена му са злодеите. Те обаче имаха прекалено малко екранно време, за да си създаде човек мнение.

Атмосферата иначе си я биваше. Беше доста по-малко Sparatacus и много повече The Tudors. Имаше няколко битки и те бяха занимателни без да са излишно кървави. Даже няколкото обезглавявания бяха зад кадър. Явно създателите са търсили аудиторията и на хората с по-слаби сърца.

Що се отнася до достоверността, макар че Рагнар наистина е съществувал, не мисля, че сериалът ще използва малко факти и повече легенди, за да разкаже една що-годе реалистична история с викинги.

Vikings ще е само 9 епизода (ако съм разбрал правилно) и предполагам ще набере бързо скорост. Така че, ако сте фенове на The Tudors и/или Game of Thrones, може да започвате да гледате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − seven =