Broadchurch е нова продукция на ITV, която има за цел да разчупи доколкото може установените рамки на криминалната драма и да внесе глътка свежест в жанра. И наистина успява, но дали това е за добро…

В сериала, в който участва бившия Доктор David Tennant (в ролята на детектив Alec Hardy), действието се развива в китно малко градче на брега на морето. Всичко е спокойно, докато един ден полицията не намира на плажа труп на младо 11-годишно момче, на пръв поглед жертва на самоубийство. Това поражда вълна от емоции във всички жители на града и всеки реагира различно. Това е основният сюжет на сериала и като цяло не звучи особено завладяващо.

Най-големият минус на Broadchurch е прекаленото пренасищане на „драма“ в сериала – именно чрез този похват се прави опит сериалът да е различен от останалите, но в случая това не е бонус, а негатив. Прекалено много чувства се изразяват, прекалено много тъга. В началото всичко изглежда реално и естествено, но впоследствие се превръща в нелепо и зрителят бива отегчен.

Освен Tennant в актьорския състав личат и имената на Olivia Colman (The Iron Lady, Hot Fuzz) и Arthur Darvill (Doctor Who, Robin Hood). Звуковото оформление е приятно, а атмосферата на усамотено и сплотено градче, където всички се познават, е пресъздадена доста добре.

Broadchurch е типичен английски сериал – операторските и режисьорски похвати, аудио оформлението и актьорската игра на актьорите са разпознаваеми и не могат да бъде сбъркани. За мен лично винаги британските сериали са били над средното ниво и добре изпипани, но за жалост този път не мога да кажа същото. Въпреки някои добри моменти в пилотния епизод сериалът не може да се отличи с нищо и по-скоро дразни и омръзва, отколкото да грабва вниманието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 5 =