Трупът на Cult все още не е изстинал, а Рокни С. О’Банън вече има нов сериал, с който да ни радва. И то не какъв да е, а научнофантастичен уестърн. И по всичко личи, че този път ще е за повече от няколко седмици.

Defiance е едната част от мултимедийния проект на Trion Worlds и Universal Cable Productions. Другата част е MMO игра със същото име. Не знам детайли за играта, но сериалът разказва историята на Земята, която след война между хората и извънземните Вотан, е тераформирана и всички трябва да се научат да живят заедно все едно се намират в американския див запад. Основната разлика е, че освен индианци има и няколко странни извънземни раси.

Пилотният епизод започва с бившия войник Джошуа Нолан (Грант Боулър) и вотанската му дъщеря му Ириса (Стефани Леонайдъс), които се озовават в града Defiance и бързо се забъркват в неприятности. Благодарение на тях обаче градът се спасява от мистериозна атака и Нолан се оказва единственият способен да защитава невинните граждани.

SyFy channel отдавна загубиха респекта на феновете на научната фантастика и напоследък се опитват да си го върнат. Defiance е един от тези опити, който може да се окаже успешен.

Двучасовата премиера успя да представи богатия свят без проблеми и излишни раздумки. Имаше достатъчно екшън и всеки от десетината главни герои беше представен, така че като гледате следващия епизод да си спомняте кой кой е. Извънземните изглеждаха разнообразни и не особено бутафорни (освен расата на Ириса, които са просто хора със странни носове). Ефектите на места бяха евтини, но не поради липса на желание.

Актьорският състав също е доволно як. Грант Боулър (LOST) e чаровен главен герой с персоналността на Хан Соло. Това прави Стефани Леонайдъс Чубака, което всъщност е изненадващо вярно сравнение. Джули Бенц (Dexter) играе кметицата на града, която с всякакви усилия се опитва да запази мира между различните култури. Между нея и Боулър имаше доза сексуално привличане. Тони Къран (Pillars of the Earth) и Джейм Мъри (Warehouse 13) са семейство Тар и са нещо като мафиоти-лихвари, които държат града в ръцете си. Миа Киршнър (The Vampire Diaries) e собственичката на кръчмата/бардака, защото не може да има уестърн без жрици на плътта.

Подобно на повечето такива сериали и Defiance ще е предимно за героите и социалните аспекти на света, а не за извънземните технологии и техните ефекти. И ако се замислите, повечето добри научнофантастични произведения са за това. Firefly и Battlestar Galactica успяха да развият формата. Надявам се и Defiance да успее. След края на Fringe и спирането на Alphas почти не останаха качествени sci-fi шоута, а SyFy channel трябва да се реваншират бая за деянията си през последните години.

Дълго чаках шоуто и определено съм доволен от видяното.

  1. Ивайло

    След като видя нов Scy fi сериал , очаквам да видя нещо тип Старгейт и всеки път оставам разочарован . Явно трябва да си променя нагласата 🙂

  2. Hope

    Хареса ми и избора на Сейнт Луис за града – Defiance. По принцип той се води центъра на Щатите – разделящ изтока от запада и точно тази арка е границата, та символиката на safe haven-а на хора и извънземни е доста добра. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × three =