Вчера написах третата от серия статии за успехите и неуспехите на Големите пет (ABC, CBS, FOX, NBC, The CW) през приключващия скоро сезон 2012-2013. Днес продължавам с NBC.

Нови сериали
revolution_tv_poster_2 Този сезон беше по-различен за NBC. NBC винаги е била телевизията, която опитва да прокара най-много нови идеи в програмната си схема, което рядко ѝ е носело истински успех. Надявам се някой да се сети за успешни сериали, които е гледал по NBC, освен Heroes, но на практика той е един от малкото. Много добри идеи, много добра актьорска игра, много добри сценаристи, режисьори, озвучители, но накрая почти всичко, ако не и всичко, бива прекратено. Спомняте си за The Event, за Awake, за Persons Unknown, за Life, за Surface, за Journeyman, за Kidnapped и много други, но не искам статията да се превръща в изреждане на моите разочарования. Можем да похвалим телевизията, че успя да направи сериал, който да е най-очакваният за този сезон. Revolution, който идва от Джей Джей Ейбрамс и Ерик Крипке (Supernatural), може преспокойно да бъде определен като sci-fi драмата, която очаквахме с нетърпение. Въпросът тук обаче е друг – превърна ли се той в успех за NBC? От една страна, да, защото той е първият сериал от толкова много време насам, който не само получи втори сезон, но и успя в продължение на няколко месеца да смазва конкуренцията в лицето на Castle и Hawaii Five-0, както вече на няколко пъти споменах в предишните статии. Да не говорим, че още в началото на октомври месец той получи пълен първи сезон, макар че в последствие NBC намали бройката с 2 епизода и така станаха общо 20. Цифрите винаги говорят повече отколкото думите, затова нека направим сравнение с първите епизоди и последните излъчени: сериалът започна с грамаданския 4.1 рейтинг и почти 12 милиона зрители; до шестия си епизод успя да поддържа рейтинг около или над 3.0 и средна гледаемост от 8 милиона зрители; в момента рейтингът му варира около 2.0, а зрители са близо 6 милиона. Успех ли е това? Нека направим още едно сравнение, но този път с рейтинга на Grimm, който от две седмици насам се излъчва във вторник, а не в петък вечерта. Защо правя това сравнение? Защото и двата сериала се излъчват непосредствено след The Voice, което е и най-гледаното нещо по NBC в продължение на 2 години (изключвам Олимпийските игри от миналот лято). Миналата седмица Grimm отбеляза 2.0 рейтинг и бе гледан от 6 милиона зрители, а тази седмица почти идентично с 1.9 рейтинг и отново 6 милиона зрители. Искам и да вметна, че The Voice обикновено отбелязва по-висок рейтинг в понеделник, отколкото във вторник. И логичният въпрос, който би трябвало да си задавате, е дали Revolution няма да бъде прекратен в момента, в който не се излъчва след The Voice. Отговорът оставям изцяло на вас, макар че той е от ясен по-ясен. Какво обаче отказа зрителите от Revolution? Вероятно доближаването му до сапунка, тъй като сериалът от едно известно време се занимава почти през цялото време с отношенията между главните герои. Някои дори се шегуват, че сценаристите, които са писали първите 10 епизода, са се разболяли и са умрели.

Нещо като успех може да бъде казано по адрес на Chicago Fire. Сериалът определено не е рейтингов хит, но пък си заслужи уважението на NBC и бележи необичайно високи за телевизията рейтинги. Думи нямам пък за Do No Harm и Deception с неговия невероятно малък шанс да бъде подновен. Не знам кога телевизиите ще се научат да изпробват нови неща, колкото и екстравагантни да им се струват те. Телевизиите не разбраха, че не може да печелят желаните рейтинги с изтъркани идеи освен ако не са CBS. Накрая няма как да не спомена и Hannibal и колко ми е обидно, че телевизията не успя да подходи правилно към него, защото той е истинско олицетворение на професионализъм. Като почнем от самата идея на Браян Фулър, известен с любовта си към различното в телевизията, невероятната игра на Хю Данси и Мадс Микелсен и стигнем до повече от отличната режисура. Няма да забравя как се радвах като малко дете, когато вторият епизод на сериала отбеляза повишение. За съжаление конкуренцията в четвъртък вечерта е повече от безпощадна – Scandal и Elementary. Не може да се слага такъв нишов сериал срещу такива магнити за хора, които гледат нещо просто защото не им се занимава да мислят. Стотици фенове на Hannibal предлагат всеки ден сериалът да бъде преместен в петък. Смятам, че там щеше да се чувства най-добре особено когато и Grimm се излъчваше в петък. Grimm можеше да му даде един начален тласък. Надявам се, че NBC няма с лека ръка да се отърват от Hannibal, тъй като е един от любимците на критиците за този сезон. Да не говорим, че сериалът има възможност да привлече повече зрители, когато Scandal и Elementary приключват своите сезони. NBC също би трябвало да не обръща гръб и на класацията за най-записвани (DVR) сериали, а и на класацията за най-теглени в интернет сериали, защото Hannibal заема едни от първите позиции. Така или иначе ще стискам палци до последно.

Откъм нови комедии NBC също не може да се похвали кой знае колко много. Опитва всяка година, но не ѝ се получава и не ѝ се получава. Тази година пробва с цели шест нови. Animal Practice имаше невероятната възможност да започне точно след края на Олимпийските игри, когато всички гледаха NBC. На дълго и на широко тогава обясних защо зрителите решиха да го бойкотират. Та в последствие беше и прекратен де. От Go On се очакваше най-много през този сезон.. може би и заради Матю Пери. И той също започна в месеца на Олимпийските игри с изключителните за такава комедия 16 милиона зрители, но бързо изгуби по-голямата част от тях и през април завърши сезона си с 2 милиона зрители. Има слухове, че ще бъде подновен, което се надявам да не е вярно, защото просто не виждам вече потенциал в него. Изводът е, че NBC имаше един шанс, един шанс да подобри рейтингите си покрай Олимпийските игри и го пропиля тотално и твърде срамно. Сред останалите нови комедии бяха 1600 Penn, който завърши първия си сезон с позорните 1.90 милиона зрители, Guys with Kids, на който епизодите от първия сезон бяха увеличени до 17, но който също завърши с 3 милиона зрители и 1.1 рейтинг, The New Normal, чийто първи сезон получи общо 22 епизода, но който варираше между 3 и 4 милиона зрители, и Save Me, който ще започне на 23 май. И някой ще иска да знае за успеха на NBC с новите ѝ комедии..

Стари сериали
xl_finalgrimmposter_FULL Grimm отсега ще определя като успех за NBC, повтарям за NBC, за втора поредна година. Никой не очакваше, че сериалът ще се задържи до втори сезон, а ето, че сериалът беше подновен и за трети в края на април. Похвално е, че Grimm събра лоялна фен база, която го следва навсякъде. Припомням ви, че първите пет епизода от втория му сезон започнаха по-рано от обикновено – в началото на август. Докъде успя да събере позитиви от Олимпийските игри обаче не знам. Важното е, че феновете на Grimm го последваха тогава и в понеделник, и сега във вторник, което само по себе си е успех. Parenthood пък завърши четвъртия си сезон още през януари, но със своята лоялна аудитория получи това, което заслужава – пълен пети сезон, съдържащ 22 епизода. Law & Order: SVU със своите 14 сезона и подновен за 15-ти не е моята чаша чай, но се представя добре и изглежда удовлетворява достатъчно NBC. Smash пък доказа каква огромна грешка беше да бъде подновяван за втори сезон. Всъщност съдбата на Smash не е по-различна от тази на Revolution. Smash започна с подобни на рейтингите на Revolution през февруари 2012 и то отново след The Voice. Бързо изгуби 6 милиона зрители, но въпреки това беше подновен. Вторият сезон започна с 4 и бързо загуби 2, което накара телевизията да го премести от вторник в събота. Официално съобщение за прекратяване няма да прочетем, но смятам, че са достатъчни ясни намеренията на NBC. Дълбоко се надявам Revolution да не е следващият Smash и то не защото съм му кой знае какъв фен, а защото тази телевизия заслужава да се изтупа от праха, който натрупа през последните години, и с гордост да заяви, че има хит, който е оцелял повече от 2 сезона. Дали обаче е възможно?

Старите комедии са още по-лабава работа както се казва по нашенски. Тук говорим за The Office, който ще приключи с епизод номер 200 след девет сезона на 16 май, за Community, който приключва четвъртия си сезон на 9 май, и Parks and Recreation, чийто пети сезон приключи преди близо седмица. Каквото и да ми говорят не съм склонен да вярвам, че това е най-доброто, което NBC може да предложи откъм комедия. И не, не говоря за качество на хумора, а за изкарване на подходящи рейтинги. Никой не може да ме убеди, че 1.0-1.5 рейтинг и 2-3 милиона зрители е най-доброто, което може да постигне телевизия с такъв опит, телевизия, излъчвала Friends, Just Shoot Me, Will & Grace, Frasier, Scrubs и много други. Тая големи надежди, че нещата може да се оправят през новия телевизионен сезон.

Всъщност NBC трябва много добре да обмисли какво и как ще го прави. Наближават Зимните олимпийски игри, които ще се проведат от 7 до 23 февруари 2014 година. Много ми се иска този път NBC да не прецака нещата и наистина да успее да промотира чрез тях някои свои нови продукции, а защо не и стари.

Следващата статия ще я напише моята колежка Hope и тя ще бъде за успехите и неуспехите през сезон 2012-2013 за телевизия The CW.

 1. Марияна Сбиркова

  Офф тази телевизия много западна в последно време не съм някой хейтър, но просто продукцията и е пошла за мен пробвах да гледам почти всичките нови сериали, но нищо не ме грабна. Така се надявах на Матю Пери да ме разсмее както преди години с Приятели, но не му се получи просто искам нещо на добро ниво, ясно е никой няма да надмине Уил и Грейс или както споменах по горе ВЕЗДЕСЪЩИЯТ за мен ПРИЯТЕЛИ но поне опитайте да му се не види. Обичам шоутата на тази телевизия, но за момента няма да ги гледам просто искам по-високо ниво

 2. Hope

  Аз съм най-приятно изненадана от Guys with Kids…много свежа комедия и още по-голяма изненада, че идва от мозъка на Джими Фалън, който мислех, че тотално вече изтрещя…явно има още хляб в него и не му е минало времето на един от великите американски комици…
  Chicago Fire е грехота да заеме още телевизионно време на мястото на евентуален поне малко по-свестен сериал.
  Revolution има още какво да се желая, но не се е изчерпал и има надежда за него. Другите комедии са трагични и се надявам да пробват с по-надеждни проекти догодина…

  • ϟ

   Гледал съм няколко епизода на Guys with Kids, но чакам подновяване, за да продължа. Искам да ми кажеш какво развитие може да има в Revolution? Единственото, което може да стане е да пуснат светлините. Създателите са толкова глупави понякога. Да вземем Дани за пример. Цял сезон го търсят, накрая го спасяват. Той показва някакво развитие и умира. Какво по дяволите? Чарли толкова започна да ме дразни, че направо не е истина, но щом има втори сезон, ще се гледа.

   • Hope

    Ти го каза – „щом има втори сезон, ще се гледа“ – ако не беше заинтригуван, щеше вече да си го зарязал. В интерес на истината последните 2 епизода не съм ги гледала, защото просто нямах време, а и следя прекалено много и не мога да смогна…така че не знам какво е станало последно, но преди това имаше наченки на добро развитие. А и му давам шанс, защото доста си падам по мистерии все пак и знам, че особено щом е на Ейбрамс, все ще се измисли нещо, с което да шокира зрителите и най-малкото да остави клифхенгари, а не да разкрие всичко…плюс това NBC разчита прекалено много на тази продукция и няма да я остави да затъпее току така.

 3. ϟ

  Grimm е наистина много интересен и интригуващ сериал. Гледам го достатъчно дълго, за да мога да кажа, че си заслужава гледането. Повечето хора го спират, но след време се връщат. Сериала има да покаже още много и се надявам феновете му да го последват където и да отиде.

  Revolution наистина започна да става глупав вече. Гледам Falling Skies и The Walking Dead и обичам апокалипсиси, но Revolution е просто доста слаба продукция. Може би в началото беше интересно, защото не знаехме за какво точно става въпрос, но сега мога спокойно да кажа, че сериала няма никакъв смисъл. Рейчъл и Арън тръгнаха да пускат светлините. И сега какво? Какво ще правят създателите, когато те пуснат светлините? За мен този сериал заслужава да бъде завършен в един сезон, защото те няма какво толкова да ни покажат за в бъдеще.

  За Hannibal ми е гадно, защото подобен тип сериали рядко се създават, а и не искам да си замине по толкова нелеп начин. Сериала има потенциал, а и Hugh Dancy e добър в ролята си. Надявам се да го подновят за нов сезон за 2013-2014 или да го направят уеб-сериал, и когато видят колко много интерес има към него, просто да го подновят.

  The New Normal го гледах от време на време по FOX Bulgaria , но мисля, че един сезон му стига. За другите комедии не мога да говоря, защото не знам какво представляват, но се надявам NBC да се съвземе и да направи нещо по въпроса, крайно време е да гледаме друго освен Grimm , Revolution и Chicago Fire.

  Статията за The CW е тази, която чакам с нетърпение, защото по нея имам да кажа най – много. 🙂

  • Кристиян

   Абсолютно съм съгласен и за Grimm, който няколко пъти спирах да гледам, но като се съберат повече епизоди отново го тегля, и за Revolution, който просто няма никакво развитие, случките са глупави, предварително се знае как ще свърши епизода и единствено смъртта на Дани беше нещо изненадващо за момента, в който го убиха, но не и за сериала, защото никой не усети разлика след изчезването му. Определено трябва да направят рязък завой, защото както е започнал да губи сериозно в битката с Castle скоро ще падне и под Hawaii five-0.
   Останалите сериали на NBC просто не заслужават коментар – всеки един е пореден провал, а преди години имаха толкова добри сериали и идеи, които прекратиха, въпреки по-добрите резултати, от продукции, които в момента подновяват. Определено има на къде да се развиват занапред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + twenty =