Отдавна не се е случвало национална телевизия да се опитва да конкурира кабелните си противници по време на лятото, но ето, че CBS го направи. Макар да са се наложили като фаворит през редовния сезон и през останалото време просто си почиват, от CBS решиха да зарадват феновете си с тежката драмичка Under The Dome.

Базиран на едноименния роман на Стивън Кинг, сериалът разказва необикновената история на жителите от малкото градче Честърс Мил, щата Мейн (разбира се).

В един прекрасен есенен ден жителите на градчето се оказват изолирани от останалия свят чрез огромна, мистериозна и непробиваема бариера. Никой не знае откъде е дошла тя, какво точно представлява и кой я е поставил там. Докато Честърс Мил бива разкъсван от паника и ужас, група местни жители се опитват да успокоят останалите и едновременно с това правят всички възможно, за да научат повече за появилия се купол и дали има начин за бягство от него.

Сред главните герои са ветеранът от армията Дейл “Барби“ Барбара (Майк Фогъл), разследващата репортерка Джулия (Рейчъл Льофевр) и политикът „Големият Джим” Рени (Дийн Норис).

Чел съм книгата и бях изненадан, когато обявиха, че адаптацията няма да е само от един сезон, а ще се опитват да издоят кравата колкото може. Сюжетът може да върви два-три сезона, но не повече. Самата книга е далеч от добрите произведения на Кинг и колкото повече се отдалечават от нея толкова по-хубаво. Няколкото интервюта със сценаристите, които съм мернал, ме обнадеждават, че наистина ще е така.

Пилотният епизод успя да създаде приятна атмосфера на объркване, която с всеки следващ епизод ще става все по-забъркана. Сценарият е писан от моя любим комиксов писател Браян К. Вон (LOST) и определено съм доволен. Макар приликите да са бегли има много моменти от книгата, които са оставени и всяка промяна е за добро. Арден Оплев (оригиналният The Girl with The Dragon Tatoo) е режисьорът и от него очаквах повече. Нямаше достатъчно добре заснети сцени, които да прикрепят вниманието на зрителя. Добрата новина е, че от следващия епизод Джак Бендър (LOST) ще стане основният режисьор, a той има опит в снимането на хора, които не могат да избягат от настоящата си локация.

Актьорският състав също си го бива. Предполагам, че звездата на шоуто ще е Дийн Норис (Breaking Bad) като опасно чаровния политик и продавач на коли „Големият Джим” Рени. Александър Кох, който играе сина му, също има потенциал да се превърне в класически психопат. Главният протагонист на творбата Дейл „Барби”, изигран от Майк Фогъл (Bates Motel), изглежда като типичен красавец с лице, което ще забравиш веднага след като го видиш, но си мисля, че това няма да му попречи за ролята, защото тя и без това не е особено сложна. Рейчъл Льофевр (Twilight) е разследващият репортер Джулия Шумуей, която ще е евентуалният любовен интерес на Барби. И нейната роля не е нещо особено, така че не вярвам да има проблеми в изпълнението ѝ. Останалите актьори не са интересни, освен Джеф Фейхи (LOST), който за жалост ще има ограничено присъствие.

Като за финал – нямам финал. Гледайте го и преценете сами дали ще си заслужава или не. Aз мисля, че ще има какво да покаже.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × four =