Никога не сме имали толкова много и толкова добри телевизионни продукции – множество платформи, безброй сериали. И в края на краищата 2013 година може да се окаже като една от най-силните години за телевизията от много години насам, с главозамайващ брой от избори, които можем да направим, при съставянето на всеки списък „Най-доброто от 2013” на края на годината.

Не се доверявам на списъци „топ 10“. Специално в тези впечатляващи с качеството си щедри времена такива списъци изглеждат архаични и безсмислени. Моята цел е да възхваля и възнаградя най-доброто от телевизията, не да накажа или пренебрегна величието.

И ето какво стана: в крайна сметка останах с 20 драми, без да се опитвам да са кръгла бройка. Подобно на много критици, и аз се колебаех върху избраните, махах сериали, които бяха в този списък през изминали години, мислих дълго и сериозно за новите добри продукции и прочие, но в крайна сметка направих каквото винаги правя: избрах на база величие, оригиналност и потенциал (за величие – не всеки сериал е перфектен още от самата премиера). И тогава ги наредих в ред, който смятам че е жизненоважен, ако някога въобще седнеш да правиш списък. И числото беше 20.
Отделно, обаче, направих списък от 11 драми, излъчвани по ефирната телевизия, защото вярвам, че тези сериали не играят наравно с драмите, излъчвани по кабелната телевизия, и по някакъв начин са част от отделен бизнес. Като такива заслужават овации за това, че са успешни въпреки ограниченията – но не могат да влязат в този списък. Относно комедията, смятам, че това е силната страна на една телевизия и жанр, който се излъчва равномерно в ефирната и кабелната телевизия, затова комбинирах комедийните сериали в един списък (и станаха 17).

Всички списъци на края на годината трябва да съдържат предупреждение. Като критик, който обича телевизията и взема съставянето на подобни списъци присърце, най-важното нещо, което мога да отбележа преди да продължа, е следното: Не, не съм „забравил” някои сериали. Ако не са в списъка ми, тогава не съм искал да са там.

Започваме:

1. Breaking Bad (AMC). Какво повече може да се каже за този сериал, което вече не е казано? Ще ви кажа това – немислимо е за мен да бъде на друга позиция освен на първата.

2. Broadchurch (BBC America). Внушително стегната и перфектна смесица от място, сюжет и хора. Тази мистерия те държи под напрежение при всеки обрат и просто нямаш търпение за следващия епизод.

3. The Returned (Sundance Channel). Абсолютно хипнотизиращ и един от най-страховитите, завладяващи и оригинални сериали, които съм гледал от много време.

4. Game of Thrones (HBO). Една от най-добрите и епични истории.

5. Orphan Black (BBC America). Брилянтно навлизане в състезението на драмите, което беше пренебрегвано докато феноменалното представяне на неговата звезда, Татяна Маслани, повече не можеше да бъде игнорирано. Каква чудесна история и каква изненада.

6. The Walking Dead (AMC). Зомбитата не са важни. Този огромен хит беше (както неговия събрат Breaking Bad) една от малкото истории, които зрителите трябваше да гледат в реално време. Телевизия, която те сграбчва.

7. The Americans (FX). Моят фаворит за най-добра нова американска драма. Тази шпионска история по времето на Студената война е добре написана, има превъзходни актьори и никога не се потапя в абсурдното. Много детайли от историческия период и интриги.

8. Orange Is the New Black (Netflix). Въпреки че House of Cards получи повече внимание в началото, това е сериалът, който забоде флагът на Netflix най-дълбоко в терена на драмата. Изключително забавен, смешен, прочувствен и оригинален.

9. Rectify (Sundance Channel). Сериал, който те навежда на размисли, обезпокояващ и изненадващо потвърждаващ живота до дъното на обърканата си душа.

10. Mad Men (AMC). Може да е най-новият спорт да хулиш Mad Men – определени епизоди и прикрита интимност направиха това изключително лесно в последно време – но това все още е една от най-ярките светлини в телевизията и прекара шест сезона (повече от всеки друг сериал в този списък) в царството на величието. Това не може да избледнее.

11. Southland (TNT). Последното готино шоу за полицаи.

12. Top of the Lake (Sundance Channel). Тази страховита поредица има свои собствени ритъм и темпо, изключителна актьорска игра и бележито див сценарий. Странно, тъжно удоволствие.

13. Boardwalk Empire (HBO). Въпреки че липсва елементът на приковаване към екрана от самото начало като при другите, на Boardwalk Empire никога не му е липсвало амбиция и финес (сценарий, актьорска игра) – и този сезон сериалът разгърна пълния си потенциал.

14. The Fall (Netflix). Джилиън Андерсън е напълно зашеметяваща в ролята на загадъчната английска детективка, призована да разкрие серия от неразрешени убийства в Северна Ирландия. Този сериал от пет епизода се промъкна под радара на всички, правейки го една от най-големите креативни изненади на годината.

15. Justified (FX). В същата година, в която умря Елмор Леонард, най-доброто въплъщение на неговата работа продължи да живее в този сериал, който става все по-добър с всеки изминал сезон.

16. Masters of Sex (Showtime). Този сериал е просветен по отношение на секса, провокативен, където трябва, и ярка светлина в класа на новите американски сериали.

17. The Wrong Mans (Hulu). Какво освежаващо откритие беше това – трилър с тук-там комични моменти и интелигентно представяне на абсурдността на малкия град, изправен пред опасностите на реалния свят.

18. The Bridge (FX). Друг сериал от отбора на новаците (отново от FX), но не толкова полиран и с толкова увереност като The Americans. Въпреки това, навлизайки в следващия сезон, има много за харесване и много потенциал.

19. Luther (BBC America). В този трети сезон Лутър беше склонен на повече щури обрати, отколкото трябваше, но иначе имаше достатъчно силен диалог и повече от достатъчна основа за Идрис Елба да се издигне с невероятната си актьорска игра и приковаващо присъствие.

20. House of Cards (Netflix). Може би е заради медийната врява, големите имена от актьорския състав (и режисьора), комбинирани с щедрите Netflix, които някак си създадоха впечатление, че House of Cards не е чак толкова добър. Не е така – всъщност е доста добър (и забавен), където трябва. Беше засенчен от Orange Is the New Black, но това не помрачи добре свършената работа по време на сериала.

превод: Яна Марекова
източник: hollywoodreporter.com

  1. puskai

    за twd, brba и за oitnb съм напълно съгласен, ама другите…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 2 =