Продуцент на Homeland проговаря за финала

ВНИМАНИЕ, СЛЕДВАТ СПОЙЛЕРИ!

Homeland приключи третия си сезон съвсем скоро с най-големия обрат (и най-големите рейтинги) в историята на драмата на Showtime: Няма го вече Броуди! Екзекутирането на опростения морски офицер беше напълно оправдано креативно решение, въпреки това някои фенове се подразниха. В интервюто по-долу продуцентът Алекс Ганза отговаря на въпросите на Entertainment Weekly за изненадващия заключителен финал и разнищва широко отвореното бъдеще на сериала.

EW: Сериалът приключи, нали?
Ганза: Не, но разбирам какво имате предвид. Наистина все едно е свършил. Когато видиш звездата в края и осъзнаеш, че централната връзка е приключила, няма съмнение, че сериалът ще претърпи големи промени за четвъртия сезон.

EW: Какво ще правиш сега?
Ганза: Все още не мисля за това. Единственото нещо, което се върти в главата ми, е изкушението да покажем как Кери прави това, за което е тренирана – да е следовател в чужда държава.

EW: За мен чувството на финалност в епизода беше много силно, продължавах да очаквам някакъв елемент на недовършен край като в предишните сезони, но това би изглеждало евтино след загубата на Броуди.
Ганза: Целият сезон беше структуриран около този край. Не специално около обесването на Броуди на площада в Техеран, но знаехме, че Броуди няма да преживее този сезон. Неговият герой беше такава огромна част от сериала. Заглавието на финалния епизод “The Star” имаше няколко значения; той определено беше едната от двете звезди в това шоу. Да загубиш такъв герой е болезнено. Деймиън Люис е феноменален актьор; Броуди беше основен герой. Беше много трудно решение, което искахме да почетем и да не разбъркваме с други неща. Затова така протекоха последните два епизода.

EW: Как реагираха от Showtime на новината, че този път наистина ще убиете Броуди, мамка му?
Ганза: Разбира се, въпреки че се колебаеха за такъв голям ход, когато чуха от сценаристите, че историята трябва да завърши и трябва да продължим напред, те уважиха решението. Изключително съм благодарен за това, че отлагаха в първи и втори сезон. Мисля, че начинът, по който успяхме да доведем историята на Броуди до край, си струваше.

EW: Броуди може ли още да се появява в сън или в ретроспекция?
Ганза: Бих казал, че силно се съмнявам. Но никога не знаеш със сигурност.

EW: Има ли специална причина да изберете Истанбул като новата дестинация на Кери?
Ганза: Единствено близостта на Турция до Иран. Делят граница и би било по-лесно да движим Джавади оттам. Също така чувам, че е чудесно място за снимане.

EW: Значи смяташ, че ще снимате сезон 4 в Турция?
Ганза: Още не знам честно казано. Има толкова много променливи. Мисля, че би било много интересно да заснемем част от сезона отвъд океана.

EW: Тоест отново ще виждаме Джавади?
Ганза: Отново, това е въпрос с отворен отговор. Едно от страхотните неща от сезон до сезон е колко много време минава. Може да прескочим доста напред – или не. И всички тези решения ще се отразят, едно от тях е дали Джавади ще се върне и ще играе важна роля в четвъртия сезон, или Кери ще има ново предизвикателство, срещу което ще трябва да се изправи.

EW: Някои фенове се притесняват че Сол (Манди Патинкин) няма да се появи повече.
Ганза: Всички могат да си отдъхнат: Манди Патинкин ще участва в четвъртия сезон. Мога да ви го кажа със сто процентова сигурност. Въпреки че не е на бюро в Ленгли повече, ЦРУ често работят с частни фирми. Той ще бъде в този кръг. Той все още работи в разузнаването и ЦРУ има нужда от някой с неговите умения и познания за различна информационна дейност.

EW: Знаем, че вече не се появяват редовно, но Дейна и Джесика ще се появят ли въобще в следващия сезон?
Ганза: Ще бъда малко по-малко сигурен за това. Може да има място за тях в няколко епизода. Кери може да се върне и да се свърже с един от тях за тази или друга причина – основно, за да ги информира как и защо Броуди е умрял, което точно сега трябва да се пази като много съкровена тайна. Последното нещо, което в Техеран биха искали да чуят е, че това всъщност е било операция на ЦРУ. Трябва да изглежда като че ли Броуди е бил обезумял, когато е убил Акбари. Това трябва да е официалната история, за да може каквито и деликатни мирни преговори да текат да продължат напред.

EW: Едно нещо, което ме озадачи: Няма ли иранските служби да разберат, че Броуди не е отговорен за бомбата в Ленгли?
Ганза: Само един човек знае със сигурност и това е Абу Назир. Трябва да разберете, че Техеран възложи операцията по бомбандирането на Ленгли на Абу Назир и разчиташе на него да я проведе. Те не бяха пряко намесени, а използваха приближените на Назир .

EW: Как смяташ, че ще се отрази майчинството на Кери?
Ганза: Този въпрос ще стои на централно място, когато пак се съберем в стаята на сценаристите, за да мислим по историята. Ще вземе ли детето с нея в Истанбул? Ще го остави ли на баща си?

EW: Какво ще кажеш на феновете, които са разстроени от смъртта на Броуди и са се отрекли от сериала?
Ганза: [Въздъхва] Знаеш ли, бих им казал това: Ние също сме тъжни. Оплакваме не само смъртта на героя, но също и това че феноменалният Деймиън Люис вече не е на нашата сцена. Но сериалът ще продължи, ще продължи с повечето, ако не и с всичките си фенове. Някои хора искат да е шпионски сериал, някои искат да е сериал за любов, някои искат да е Бог знае какво. Няма как да угодим на всички. Според нас гибелта на Броуди беше в подходящото време. Неговият срок на годност като интересен жизнен герой с приковаващо присъствие на екрана изтичаше. Може да видите, че неговите ограничени появявания на екрана през третия сезон бяха свидетелство за това. Искахме да е пред камерата, когато това имаше значение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + one =