Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

6

Маймунски

Откакто SciFi Channel се преименува на SyFy Channel упорито се опитват да не излъчват научнофантастични сериали, а само някакви техни подобия. Helix e поредният типичен пример.

Действието започва, когато учени от Центъра за контрол на заболяванията отиват във високотехнологичен изследователски център в Арктика, за да проучат възможна епидемия. Те бързо разбират, че са попаднали в борба на живот или смърт, която може да доведе до спасението или пълното унищожение на човешката раса. Или с две думи The Thing meets The Andromeda Strain meets Outbreak.

Сериалът е описван като напрегнат научнофантастичен трилър, но е повече напрегнат, отколкото фантастичен. Героите са все доктори и обясняват някакви псевдо научни неща за зарази и заболявания, но с това се изчерпва всичко. За повече не са им стигнали парите. Явно бюджета на SyFy се изчерпва с едни декори и няколко CGI кадъра на станцията отвън + един кадър, който наистина си заслужаваше.

За два епизода действието не напредва особено и предполагам, че до края на сезона докторите ще се мотат без да си имат вяра докато разберат кой е виновен за всичко и как ще се спасят. Продуцент е Роналд Мур, който e правил Battlestar Galactica и това ме обнадеждава, но дано е решил да се занимава с Helix малко повече, защото сериалът ще има нужда. Сюжетът не може да се развива особено и ще им е трудно да направят повече от 2-3 сезона.

Актьорите, с изключение на двама, са тотално неизвестни. Били Кембъл (The 4400) и Хироюки Санада (LOST, Revenge) са познатите лица, а останалите наистина са толкова неизвестни, че дори нямат страници в Wikipedia. Всички се справят повече от доволно, защото от тях не се изисква нищо освен да изглеждат стреснати. Ще спомена само Катерин Лемю, която играеше единствения по-свеж персонаж.

В крайна сметка от сериала може и да излезе нещо, но все още е рано да се каже.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × two =