Сериалите по комикси през сезон 2014-2015

Скъпи читатели, живеем в годините на филмите, базирани по комикси. Всяка година на големия екран се появяват поне няколко заглавия, черпещи герои, истории и вдъхновение от тънките книжки с рисунки, и същите тези филми носят ненормално големи печалби на създателите си. Съвременната публика лесно се поддава на тежките маркетингови кампании на филмите със супергерои и се наслаждава на всяко ново подобно творение, независимо дали даденият зрител някога е хващал комикс в ръцете си или не.

Някак нормално бе тази тенденция да се насочи и към телевизионния екран. Двете най-големи комикс издателства в САЩ (и света) – Marvel и DC, се възползваха от създалия се интерес към продуктите си и започнаха да се оглеждат за сделки с телевизионни канали за създаването на сериали, базирани на комикси. В момента всяка една от тях има по един такъв – Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. се излъчва по ABC, а Arrow на DC е във втория си сезон и върви по The CW. Те, обаче, са само началото, защото конкуренцията между двете компании вече се пренесе и на полето на малкия екран и се очертава през следващите две години (че и след това) те да ни засипят с още нови сериали, базирани върху комиксите им.

И тук идва големият въпрос: какви сериали по комикси ни очакват през тв сезон 2014-2015? Представям ви един малък списък с най-основните и интересни заглавия, придружени с малкото налична към момента информация.

Сериали от DC:

1. The Flash (The CW) – Тук нещата за момента са най-ясни – в своя хит Arrow създателите на сериала представиха младия Бари Алън – човекът, на когото е отредено да носи маската на героя The Flash. От The CW толкова харесаха епизодите с него, че поръчаха пилотен епизод (а вероятно и цял сезон) на сериал, фокусиран изцяло върху него. Сигурно е само, че сериалът ще дели „обща вселена” с Arrow и че главната роля ще се изпълнява от Грант Гъстин (Glee).

2. Constantine (NBC) – Сериал, нямащ нищо общо с едноименния филм с Киану Рийвс от 2005, освен че става дума за същия герой. Джон Константин е вечно пушещ циник, занимаващ се със спиритуализъм и опазването на бедния ни свят от демонските изчадия. За момента не са ясни нито евентуалната история, нито някое име от каста. Последният слух, обаче, е за това, че вероятно Константин ще бъде блондин (за разлика от филмовата интерпретация) и с британски корени.

3. Gotham (FOX) – Първият за момента опит на DC в полето на сериалите, които уж са базирани върху комикс, ама не съвсем. Както името на сериала подсказва, действието ще се развива в родния град на Батман, но историята ще се фокусира не върху Черния рицар, а върху младия Джим Гордън (бъдещият комисар на готъмската полиция). Брус Уейн ще има по-малка роля, като в началото на сериала той ще е едва 12-годишен. Продуцентите се надяват Gotham да се задържи на екран достатъчно дълго, за да успеят в една странична история да покажат порастването на Брус и превръщането му в маскиран супергерой (ала Smallville). Сериалът ще разкаже историите и на популярни злодеи като Penguin, Joker, Catwoman и The Riddler. Слуховете са, че в първия епизод ще се появи 20-годишният Oswald, както е първото име на Пингвина, така че вероятно той ще е и първият злодей.

Сериали от Marvel:

1. Agent Carter (вероятно по ABC) – Вторият опит на Marvel да правят сериал за герой от филмовата си вселена, който има нищожна или никаква роля в комиксите им. Изглежда, че качеството и неуспехите на Marvel’s Agents of SHIELD не са им дали урок. Agent Carter ще се фокусира върху Пеги Картър – любовният интерес на Капитан Америка от първия филм за героя. За сериала се знае само, че Хейли Атуел отново ще изиграе ролята на агент Картър, занимаваща се с тайни операции по време на Втората световна война. И, разбира се, може да предположим, че едва ли ще видим кой знае колко супергеройски неща в него. Well…

agentcarter

Hayley Atwell в ролята на агент Пеги Картър

2. Daredevil (Netflix) – И стигам до малкото бижу в плановете на Marvel. Този сериал, както и следващите 4, са част от сделка между Marvel и Netflix и най-хубавото е, че всеки един от сериалите ще е фокусиран върху реален супергерой, а не някой второстепенен/третостепенен образ. Daredevil е определено най-популярното от предвидените за ТВ екран лица, като може би си спомняте героя от едноименния филм с Бен Афлек (тук е моментът да се натъжим, спомняйки си, че той ще бъде следващият филмов Батман). Слепият адвокат Мат Мърдок ще бори престъпници в съда и извън него в рамките на 13 епизода. Притесненията идват най-вече от сценарния екип, но да не бързаме със заключенията…

3. Jessica Jones(Netflix) – Може би най-безинтересния проект от цялата тази сделка. Отново (поне) 13 епизода, като този път фокусът пада върху Джесика Джоунс – бивша супергероиня (тривиалното: суперсила, издръжливост и малко летене), след това частен детектив и накрая агресивна майка. Тъжно е, но Джоунс сякаш е най-популярна като жената на Люк Кейдж (виж надолу). Можем само да предполагаме кой период от живота ѝ ще разгледа сериалът, но частната детективска практика като че ли звучи най-подходяща за TV епизоди.

4. Iron Fist  (Netflix) – Отново 13 епизода, като отново имаме не особено популярен извън комиксите образ за главен герой. Този път това е майсторът на бойните изкуства Iron Fist, като и за неговия сериал не се знае особено. Вероятно ще е origin story или пък ще се фокусира върху партньорството му с Люк Кейдж, с когото са популярни като Heroes for Hire.

5. Luke Cage  (Netflix) – Да, последен е Luke Cage, макар че редът на сериалите за момента май не е ясен, освен че Daredevil ще започне пръв. Останалите три, включително този за Luke Cage, имат доста допирни точки помежду си. Надареният със свръхсила и непробиваема кожа Люк Кейдж (познат и като Power-Man) е бащата на детето на Джесика Джоунс и дългогодишен партньор на Iron Fist. Дали обаче това ще бъде засегнато в епизодите на сериала, или ще бъде оставено за по-нататък – не е ясно.

6. The Defenders (минисериал, Netflix) – и ако детайлите за предните 4 сериала са почти нищожни, то за The Defenders се знае още по-малко. Той отново е част от сделката на Marvel с Netflix, но ще е по-скоро „телевизионно събитие”, а не цял сериал. Докато за останалите заглавия е сигурно, че Netflix искат поне по 13 епизода от всяко, тук най-вероятно епизодите ще са доста по-малко, но може би с по-голямо времетраене. The Defenders всъщност ще се опре на общото между четиримата герои от предните сериали, а именно, че всички те оперират в квартала на Ню Йорк познат като Адската кухня (Hell’s Kitchen). Идеята е Daredevil, Luke Cage, Iron Fist и Jessica Jones да бъдат събрани на един екран и в един отбор за справяне с някакво голямо предизвикателство. Ала The Avengers, но в телевизионен формат. Този проект е и най-далеч във времето, тъй като вероятно ще стане реалност след първия сезон на останалите 4 сериала, които ще му послужат за основа.

* * *

Изводът е шест проекта на Marvel срещу едва три на DC. Трябва да се отбележи, че тук обръщаме внимание само на сериалите, базирани върху герои от основните им комикс-вселени (виж послеписа). Освен по брой, където сделката с Netflix е огромен фактор, Marvel печели и в друго направление – всичките планирани сериали ще са част от общата кино-вселена, която компанията вече създаде с филмите за Iron Man, Captain America и прочие. При DC нещата продължават да са ужасно хаотични и разпокъсани: Gotham няма да е свързан нито с трилогията за Батман на Кристофър Нолан, нито с предстоящия филм Batman vs. Superman; Constantine също вероятно ще е самостоятелен проект, несвързан с други филми и сериали, като само за Arrow и Flash e сигурно, че ще делят обща вселена (и вероятно ще видим появи на герои от единия сериал в другия и обратното). DC продължават да объркват зрителите в киносалоните и пред малкия екран с разнообразни версии на един и същ герой и липсата на подредеността и чувството за нещо голямо, което го има в комиксовата кино-вселена на Marvel. Хей, дори аз, като комикс-нърд, понякога се обърквам от продуктите на DC, а какво остава за обикновения зрител, попаднал случайно на Arrow или на някой техен филм.

Можем да обърнем внимание и на друго: налагат се два различни типа сериали, базирани на комикси. Докато големите филмови продукции задължително са базирани на комиксите за най-популярните герои, за телевизионните сериали остават не чак толкова известните такива или пък дори обикновени хора, които са просто част от обкръжението на някой маскиран тип. Тук е и условното групиране, което можем да направим:

  • Сериали, фокусирани на някой по-малко популярен супергерой: Arrow (DC), Constantine (DC), Daredevil (Marvel), Luke Cage (Marvel), Jessica Jones”(Marvel), Iron Fist (Marvel), The Defenders (Marvel)
  • Сериали, фокусирани върху поддържащи персонажи (без суперсили) от комиксите: Marvel’s Agents of SHIELD (Marvel), Agent Carter (Marvel), Gotham (DC)

Хубавото е, че се очертава много повече от посочените бъдещи проекти да са фокусирани върху супергерои, вместо върху обикновени хора. Някои изтъкват като плюс на втория тип това, че сериалите без супергерои са по-евтини за правене и изискват по-малко ефекти. Глупаво оправдание според мен. Подобни проекти ми изглеждат по-скоро като отбиване на номера и опит да се изстискат последните долари от някой второстепенен персонаж от филм (какъвто е случаят с агент Колсън и Пеги Картър).

И все пак комиксите вече навлизат сериозно и на малкия екран. Тенденцията вероятно ще се задържи и през следващите 2-3 години ще бъдат обявени още поне няколко подобни проекта. Колко от тях ще получат нещо повече от пилотен епизод не е ясно, но сред цялото това множество от заглавия все ще се намери някое, което да си струва гледането.

P.S. Тук са пропуснати някои не чак толкова популярни заглавия като iZombie и Preacher, или пък също базирания на комикс The Walking Dead и предстоящият му spin-off. Не само, защото комикс корените им не личат толкова, но и защото постът щеше да стане твърде голям. Ако се появят интересни новини около тях, ще бъдете уведомени и за тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + eleven =