Хауърд Гордън не е оставал без работа в последните няколко години. Той започна в The X-Files, след което работи и по Buffy the Vampire Slayer, Angel и други. Но неговата най-запомняща се дейност остава и ще бъде 24, където беше продуцент и сценарист. Оттогава насам Гордън изкарва на всеки няколко месеца по един нов проект. В момента е изпълнителен продуцент на Homeland, а през тази година ще видим и новите му продукции Tyrant по FX и Legends по TNT.

Но сякаш всичко това остава на заден план, тъй като Гордън трепетно се подготвя за голямото завръщане на Джак Бауър. Към него, естествено, ще се присъединят и други ключови членове на стария екип на 24, сред които сценаристите и продуцентите Мани Кото, Еван Кац и Дейвид Фюри, с които Гордън ще се завърне в света на 24 с 24: Live Another Day, съдържащ 12 епизода и започващ през май по FOX. Месец преди да започне продукцията по новия сезон на хитовата драма от IGN седнаха да поговорят с Гордън относно нещата, които са го върнали към 24, какво да очакваме от Джак този път, какво ще представлява Legends, в чиято главна роля ще влезе Шон Бийн и прочие.

IGN: Очевидно, към момента си наистина претрупан с работа. Какво обаче те накара да си кажеш: „Трябва да намеря време за това. Трябва да се върна към това.“ относно 24: Live Another Day?

Хауърд Гордън: Съвсем честно – беше нещо като лоша шега или по-скоро добра шега. Вечерях с изпълнителния директор на FOX Питър Райс, който съвсем случайно подметна: „Занимаваш ли се с филма 24?“. Той е шефът и той би трябвало да знае най-добре. Казах му: „Знаеш ли, може би не…“ И без това не изглеждаше, че изобщо ще има такъв филм. Той отвърна: „А замислял ли си се да направиш лимитиран сериал?“ и аз казах: „Това е една интересна идея. Съвсем случайно имам уговорка да вечерям с Кийфър в сряда“ – а вечерята ми с Райс беше в събота. И му казах: „Ще говоря и с Кийфър за това“. Докато си вечеряхме, обаче, и двамата стигнахме до момента, в който вече не бяхме чак толкова навити. След това, на следващия ден си звъннахме и се съгласихме, че ако и двамата го направим, ще бъде това, но какво, ако е онова? После се видях с Дейна Уолдън и Гари Нюмън, директори на 20th Century Fox Television. Те ми казаха: „Дай да отидем при Кевин Райли, баш шефа“. Помислих върху идеята още малко. И буквално Дейна звънна на Кевин и той каза да отидем при него. Та, всички бяха навити, но аз имах условие – ще го правя само ако Еван и Мани участват също и ако мога да събера стария екип.

И за да се върна на въпроса… на всички им липсваха Джак и този сериал, но въпреки това, ако се върна четири години назад, бих се хванал на бас, че този момент никога няма да настъпи. Бях толкова щастлив и всички бяхме толкова щастливи, че приключихме с нашия потенциал. Бяхме много горди със сериала. Естествено, имахме си лоши моменти, имахме добри и не чак толкова добри сезони, но като цяло, смятам, че беше един много успешен проект, който завърши, изпълнявайки обещанието, което даде още в началото. Знаем, че си играем със съдбата малко или много, но… майната му!

IGN: Кога всъщност те удари вдъхновението?

Гордън: Имах няколко идеи. Но винаги главното е било да намерим емоционалния център на Джак. Виж, човекът има толкова много неща зад гърба си като герой. Става все по-трудно да пишеш сценарий за герой, чиято връзка със света и останалите хора е толкова спартанска като неговата. Хората, които е обичал, семейството му, жените и любовниците му са или мъртви, или побъркани. Но посрещнахме идеята за мистичния аспект. Идеята да е беглец и това да е някъде другаде, но да изгаря да се завърне у дома. Това ни е структурата, рамката и започнахме да работим отвътре.

IGN: Как решихте да снимате в Лондон? Имахте ли други места предвид?

Гордън: Да, мислехме за Прага. Но в крайна сметка решихме Англия. Поне говорят английски!

IGN: Точно, точно. Това ще помогне. Когато говорим за динамиката на отношенията между Джак и Клои, финалната сцена беше толкова трагична, но и трогателна, тъй като Джак за първи път бе толкова искрен с нея, което обикновено избягва да прави. Но звучи сякаш, че когато ги видим отново, ще бъде някак съвсем различно в сравнение с последната им сцена.

Гордън: За първи път в историята на сериала между сезоните са минали повече от 4 години. Това е много време. Дори, ако се сметне времето между отделните сезони, включвайки прескачанията в годините, излиза, че сега в сериала трябва да е някъде към 2027 година. Но всички герои все пак трябва да се развиват. А и в живота на Клои вече се е случило нещо трагично. Сегашните събитията също ни вдъхновяват. Хареса ни идеята да представим Клои като нещо между Лисбет Саландър и Едуард Сноудън. Тази идея наистина ни развълнува.

IGN: А какво можеш да кажеш за героинята на Ивон Страховски?

Гордън: Първо, тя беше първата, за която се сетихме. Така беше и при избора на Клеър Дейнс за Кари, която в началото нарекохме Клеър. И когато обсъждахме този герой, си казахме: „Ивон ще се представи перфектно в тази роля“. Тя е ЦРУ агент, чийто съпруг, също ЦРУ агент, е предател и е хванат да търгува с тайните на нацията. Поради което и тя е омърсена с греха му. Пращат я у дома, което е еквивалент на: „Наказана си до живот“. Така че тя е герой, който има нужда от собствено изкупление, а и много добра в работата си. Та, тя се превръща в нещо като Томи Лий Джоунс, ако приемем, че Джак е Харисън Форд.

IGN: Как така реши да върнеш Одри? Тя има голяма история с Джак, но и там нещата завършиха доста драматично.

Гордън: Това имах предвид по-рано – Джак има много малко хора на този свят, които значат нещо за него и за които би направил всичко. Хората, които са важни за него и все още са живи, са Ким, дъщеря му, Клои, Ким Рейвър – Одри. Тъй че като погледнем с какво притежаваме, от гледна точка на реално случващите се неща в 24 час по час, нямаме голям избор. Въпреки че ще видим само кратки моменти от всекидневнието на Джак – 8 дни от живота му – все пак трябва да го разберем. 8 дни. Луда концепция. И Одри наистина беше този герой, за който винаги сме знаели, че е жив. После осъзнахме и че Джеймс Хелър е все още жив. Мислехме си, че е паднал от някоя скала. Буквално трябваше да гледаме наново, за да си кажем, че той е още жив и може да бъде президент на Щатите. Ето колко луд е този сериал всъщност.

IGN: Ако ме питаш, като фен на сериала, липсва един важен елемент от осми сезон и това е Арън Пиърс. Има ли шанс да се появи в прекрасната Англия?

Гордън: Знаеш ли какво? Трябва веднага да разговарям с Еван и Мани. Сериозен съм. Арън е изключително важен за сериала. Мисля, напълно честно, че това е невероятна идея.

IGN: Е, благодаря ти. Когато гледах осми сезон, осъзнах, че това е първият сезон, от който Пиърс отсъства.

Гордън: Дори не бях осъзнал, че го няма.

IGN: Е, ще бъда много доволен, ако това вдъхнови нещо.

Гордън: Трябва да си напиша имейл за това.

IGN: Както вече казахме, достатъчно зает човек си. Как си разпределяш времето? Казваш ли си: „Време е да сложа Homeland шапката. Сега е време за 24… сега за Tyrant“?

Гордън: Първо на първо, Алекс Ганза върши по-голямата работа по Homeland. Наистина, тази година не бях толкова деен. Дори не бях в стаята на сценаристите при писането на епизодите. Но пък това е най-талантливата група сценаристи. Така че няма как да си присвоя техния труд или да критикувам този и най-вероятно следващия сезон. А иначе Еван и Мани правят повечето неща по 24. Аз се занимавам с кастинга. И не правя кой знае какво друго. Няма да мога да да помагам толкова много, колкото преди.

IGN: Какво можеш да споделиш за Legends, новият ти сериал по TNT?

Гордън: Много съм развълнуван. Актьорският състав е невероятен. Шон Бийн и Али Лартър, както и Морис Чеснът и Тина Маджорино, тя е страхотна. Много надарена. Най-много в сериала ми харесва централната идея за идентичността – „Кои сме ние?“. Още въпроси като „Ние ли сме хората, които обичаме, които познаваме? Какво ни прави такива – това, което правим, името ни или историята ни?“. Та, работата на главния герой е да бъде други хора, но понякога да не е дори този, за когото се мисли. Та, е странно и екзистенциално… Имам предвид, че наистина напомня за Bourne, The Prisoner, Nowhere Man. Разгръща въпроса за идентичността, към който всички можем да се обърнем, например, „Кои сме ние? Ние ли сме тези, които другите виждат, които обичат и познават?“ Притежава възможността да бъде доста сносен трилър.

IGN: Изглежда ще има доста екшън?

Гордън: О, да, много. Майкъл Райт и неговият екип в TNT са пълни с идеи. И в същото време искат да усъвършенстват работата си. И смятам, че това е подходящият сериал за целта.

IGN: Последно, да се върнем на 24. Кийфър каза, че в момента сте концентрирани само върху тези 12 епизода, но след това, кой знае. Може би ще се реализира филм. Или пък сериалът ще продължи в друга посока и по друг начин. Имаш ли нещо предвид или просто чакаш да видиш накъде ще те запрати вятърът след 24?

Гордън: Да! Имам предвид, че Кийфър не е излъгал. Той е нервен, всички сме. Отново, смятам, че приключихме много добре и мисля, че си играем със съдбата, връщайки се назад. Но да отговоря на въпроса ти – мисля, че ако новите епизоди имат успех, ако аудиторията вникне в тях и чувстваме, че има какво още да се разкаже и ако продължаваме да сме в добри отношения – питай ме след шест месеца. Но 4-годишната почивка откакто приключи 24 ни научи колко специален е всъщност този сериал за нас, които сме го правили. Смятам, че най-невероятното нещо е, че към днешни дни хората продължават да мислят за 24 и да им липсва. На мен не ми липсваше в края на осми сезон. Просто казах сбогом. Купих си осемте сезона двучасовия филм и си казах, че това е моята надгробна плоча. Това са 40-те ми години. Това е ден и нощ, седем дни в седмицата. И в този ред на мисли, това е нещо смислено и съдържателно.

IGN: Но както каза, това, че сте се върнали – това е внушителното.

Гордън: Е, това беше съвсем случайно. Не знам, може би Господ е фен на 24. Имахме късмет и то доста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − 4 =