Reality поредици (част 1)

Искам тук да обърна внимание на една друга страна на телевизията – reality поредиците. Като човек, който следи активно някои поредици повече от 10 години, бих казал, че по абсолютно нищо не отстъпват на сериалите. Дори напротив – понякога превъзхождат с разнообразие и предизвикват по-голям интерес. Ще кажете, че това са игри и реално всеки сезон е еднакъв, но съвсем, съвсем не е така.

Всеки човек като върне назад лентата винаги стига до този, първи момент, в който е заобичал своето хоби. Дали ще е събиране на монети, готвене, създаване на някакво изкуство или каквото и да е, винаги има едно конкретно нещо, което е зарибило този човек. За мен нещото, което отприщи интереса ми към филмите (винаги съм го имал, но след това осезаемо се засили) и сериалите е Survivor. Над 10 години (ако не се лъжа някъде към 2002г. започна всичко), над 400 епизода… И в момента изгарям от желание за новия сезон, който започва съвсем скоро. И да, някой би казал, че това не е хоби, но ще е голяма грешка.

Малко факти за самата игра, ако има някой, който все още не знае за какво говоря. Имаме към 20 участници (имало е и по-малко, зависи от сезона), които биват изоставени на самотен остров. Разделят се на два (имало е и повече) отбора, в два различни лагера. Дават им се най-основни неща – мачете, въже и източник на вода (кладенец) и всичко зависи от тях. Трябва да изградят общество помежду си и целта е да победят противниковия отбор в различни изпитания. В тях имат шанс да спечелят различни неща (кремък, брезент, одеяла, храни и т.н.), които да им помогнат. Загубилото племе трябва да гласува да изгони свой участник и тук идва интересната социална част, която заема немалка част от цялата игра. В даден момент като намалеят играчите отборите се сливат и започва индивидуалната част. Изгонените играчи от слятото племе влизат в жури, което на финалния Племенен съвет ще избере победителя. Поредният интересен и нов момент, защото хората, които гониш, след това ще решат съдбата ти. Както виждате, има много етапи в играта и определено не е скучно.

Ако още се двоумите дали да не подпукате 1-ви сезон, ето още една причина – снимките се провеждат на невероятно красиви места (Габон, Африка, Амазонка, Самоа, Филипините, Токачините и т.н.). Кадрите са убийствено красиви и си заслужава да се видят.

Предполагам, немалко хора имат представа за играта от българския вариант. Което е тотално грешно. Да, основната идея е хваната, но дотук. Побългаряването и разпъването на дадено нещо в 3 месеца и повече е абсурдно. На този формат са му нужни не повече от 15-тина епизода на сезон.

В следващите материали ще обърна внимание на другите ми две адски любими поредици – The Amazing Race и Hell’s Kitchen.

  • Павел Динчов

   Не всичко опира до познатите сериалчетата. Идеята е да се обхване по-широка аудитория, защото тези формати си имат своите фенове. Това е целта на тази поредица статии.

 1. Alexander Wayne Mishtenkov

  „Предполагам, немалко хора имат представа за играта от българския вариант. Което е тотално грешно. Да, основната идея е хваната, но дотук. Побългаряването и разпъването на дадено нещо в 3 месеца и повече е абсурдно. На този формат са му нужни не повече от 15-тина епизода на сезон.“
  Ама напълно съм съгласен с това с две ръце и два крака. Като видях, че ще бъде всяка вечер и дават всяка кавга исках да повърна, но това не ми попречи да се записвам и в трите сезона, но без успех (в трети сезон имаше един, който се беше записвал всеки път и накрая го взеха). и сега за новият изпуснах датата, но карай.

  Когато даваха по Нова телевизия трети сезон ме грабна моментално. По онова време си спомням, че съм ровил навсякъде и не можеше да се намери първи сезон и накрая го открих с още един фен в mIRC и се теглеше 1 епизод с по 1-2к. Не съм гледал от S8 All-Stars, но сигурно е отново толкова интересно както преди.

  • Павел Динчов

   Даже и аз имах желание на няколко пъти въпреки всичко. От 8-ми нататък тепърва става интересно и се вкрват страшно много нови неща. Заслужава си да продължиш, няма да съжаляваш.

   • Alexander Wayne Mishtenkov

    Започнах 9-ти сезон просто си припомних колко по-добре изглеждащ и атмосфера и всичко от Българския. С тва да не дават всяка простотия е голям плюс, а при нас гледаме Big Brother на остров.

    • Павел Динчов

     Именно! Продължавай натам, тепърва стават интересни сезоните 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + twelve =