Reality поредици (част 2)

Продължаваме темата за reality поредиците, която подхванах тук. Подобно на Survivor, така и The Amazing Race е нещо, което следя от доста години и е нещо истински любимо.

Как ви звучи следното – осигуряват ви безплатна обиколка на света за 20-тина дни… Звучи абсурдно, но е факт. Сега осъзнах, че прозвуча като някаква реклама за кредит, например, с доста уловки впоследствие.

Но наистина това е същината на предаването. Участниците са по двойки (дали съпрузи, дали гаджета, роднини или пък просто приятели) и са 11-12 на брой. Тръгват от дадена точка с багажа си и започват приключението на живота си. Посредством указания те напредват в играта и целта е да не пристигнат последни на спирката в края на етапа. Последният отбор ще отпадне, въпреки че има и етапи без елиминиране. Разбира се, отборите не знаят кога са тези етапи и битката е жестока. Да, толкова е просто. Всичко е опростено и целта е една единствена – наслаждаване от самата обиколка, пресичане на финала и спечелване на милиона.

Докато в Survivor има доста по-голямо физическо натоварване (глад, гадно време и т.н.), тук като че ли най-голямото изпитание за участниците са самите те. Не е толкова лесно, колкото изглежда. За тези близо 300 епизода е имало немалко случаи, в които двойките са били пред емоционален срив. Но пък е било страшно забавно за нас, зрителите. Естествено, самите изпитания никак не са толкова лесни. От скок с бънджи от най-високата сграда в света в Дубай до ядене на змии… От катерене на глетчер до скок с парашут над възхитителните тропически острови.

Всеки си е мечтал да посети различни дестинации – да се качи на върха на Айфеловата кула; да види пирамидите в Гиза и Сфинкса, на който Обеликс му обели носа; да погали или пък дори да язди слон в Африка; да нахрани маймунките около божествените храмове в Индия. Безкрайни са вариантите и съм убеден, че всеки от нас мечтае за подобно място. Това предаване дава тази възможност дори и само като свидетел, но пък е в пъти по-емоционално от кадър от някой холивудски филм. За мен това е най-важното нещо и винаги ми действа адски позитивно и продължавам да го гледам с истински кеф.

Отново преди години имаше опит за български вариант. Тук ми е малко по-различно мнението спрямо БГ Survivor. Да, пак си беше жалко копие, но все пак се виждаше, че бюджетът е доста оскъден и колкото и Слави да се надяваше, че ще се получи, просто не стана. Или влагаш нужното, или по-добре не го прави. Няма среден момент с такъв тип предавания.

Писането на тази публикация ме хваща точно когато започва новият 24-ти сезон. Не се чудете, а дайте шанс на предаването и се потопете в красотите на нашата мила планетка. Приятно ви!

 1. Stefan Ivanov

  Всъщност защо се е провалил европейския вариант, ако имате повече информация, че ми е интересно? И също в американското шоу някога била ли е дестинация България? Аз отдавна се каня да го гледам, ама все да почна някой друг сериал и не остава време. Теглих по едно време Survivor, така и не го загледах, но сега почнах сериозно първи сезон на Надпреварата. Оказа се, че помня някои неща от него. Явно съм гледал точно първите сезони по AXN преди доста време. Хубаво, че поне победителите не помня. Мерси за статиийката, която най-накрая ме нави да дръпна TAR, и ако може някой да отговори на въпросите. 🙂

  • Павел Динчов

   Нямам някаква по-подробна информация. Просто беше обявено, че ще има вариант Централна Европа и можеше всички да пращат видео и информация, но в последствие просто обявиха, че този вариант отпада. Никога не е има България като дестинация. Би било интересно, но засега не ни е имало. Адски съм доволен, че дори и един се е зарибил от статията. Действай смело, нататък са страшно интересни сезоните.

 2. Калин

  Само да допълня че през 2006 г The Amazing Race направи опит да има европейски сезон. В него трябваше да участват двойки от България,Румъния,Полша и др. източно европейски държави. Проекта се провали но в мрежата все още може да се намери информация за него, така че Слави не беше първия който се опита да вкара The Amazing Race в България.

  • Павел Динчов

   Пълен провал си беше този опит, тъй че най-близкия с нещо подобно си беше този на Слави. Но да, прав си, така беше.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − two =