В миналата публикация накратко споделих мнението си за новите сезони на Scandal, Banshee, Sherlock и The Following. Естествено, споменах и първите си впечатления от новите сериали Helix и True Detective. Отново се извинявам предварително, ако засягам нечии интереси и/или уронвам престижа на сценаристи, продуценти, актьори, телевизии. Предупреждавам ви, че следват спойлери!

The Musketeers – Има вероятност да се хареса на феновете на Merlin, но хора като мен, които все още не могат да се надъхат да изгледат последните епизоди на Merlin на BBC, ще се откажат и от The Musketeers още след първия епизод, а може би и по средата на премиерата. Не е лош, но ми идва твърде детски.

Black Sails – Първият пиратски сериал, който гледам, започна обещаващо с една доста мощна експлозия още в първите минути, с различно и по-реалистично представяне на пиратите и с повече от страхотно интро. Единственото, което ме притеснява, обаче, е мудността и липсата на действие/екшън. Персонажите се развиват добре, но човек очаква повече от подобна продукция и нормално това да не е достатъчно. Дочаках до пети епизод, когато най-накрая излязоха в Открито море, което очаквах с нетърпение. Но като че ли дългото чакане вече ми е нанесло достатъчно щети и продължавам да избягвам гледането на шести епизод.

The Walking Dead – След дълга почивка и зомби драмата се завърна с нови епизоди. След като героите напуснаха затвора, сега са разделени на групи и се борят с всички сили да оцелеят. Няма да изпадам в подробности, тъй като съм хвърлял по един по-различен поглед върху TWD в рубриката Vice versa. Само ще ви кажа, че последните няколко епизода на сериала много ми напомнят на Fringe в трети и четвърти сезон, когато имаше епизоди, които се развиваха само в една от вселените. Това беше интересно и оригинално, но очакванията си оставаха големи. Сега в The Walking Dead се прави подобно нещо като всеки епизод набляга на различна група от оцеляващите, но продължава да ни се иска да ги гледаме заедно, макар че вече сме го правили четири сезона. Ще кажа нещо, което не ми се иска да е истина, но сценаристите и продуцентите развалиха/пропиляха моментума.

The Americans – КГБ агентите Филип и Елизабет се завърнаха към стария си живот все едно нищо не е било. Филип отново е при семейството си, но, ако всичко ви се струва твърде нормално и скучно, почакайте да видите края на първия епизод на втори сезон и една шокираща и яко кървава сцена. Има и други интересни сюжетни линии, които ще се доразвият този сезон, та си заслужава да се гледа.

Hannibal – Може би, едно от най-чаканите от мен завръщания. Този сезон е много по-различен и нещата се обръщат, ролите се разменят. Като за начало може да видим Ханибал, който изпълнява доскорошната функция на Уил във ФБР. Но това не е чак толкова интересно. Опънинг сцената на втория сезон не само ще ви остави с отворени усти, но нетърпението ще ви грабне, искайки разберете как завършва конфронтацията между Джак и Ханибал. Виждали сме подобни flashforward опити и в други сериали – така започнаха последните епизоди на Breaking Bad, например. И все пак този сезон на Hannibal сякаш ще ни предложи много повече от предния. Искам да вметна и че сериалът вече се излъчва в петък вечерите след Grimm, където е по-вероятно да бъде подновен за трети сезон. Гледайте! Този masterpiece не е за изтърване.

Vikings – Още един обещаващ проект се завърна за втория си сезон. И ако допреди година някой би си помислил колко смешно звучи History Channel да продуцира и излъчва свои собствени оригинални сериали, то сега нещата стоят по по-различен начин. И понеже този сериал е добре и правилно развиващ се, съдържащ силни и емоционални сцени, добре изпълнени битки с мечове или пък с голи ръце и е красиво заснет, гледайте го, ако все още не сте го започнали. Ако не успях да ви убедя, прочетете нашата преводна статия „10 причини, поради които трябва да гледате Vikings“. А пък аз от втория сезон очаквам много, очаквам повече пътешествия на Рагнар и компания, очаквам повече нови и странно интересни герои. Дано не ме разочароват.

Bates Motel – Поредно завръщане на поредно различен сериал. И ако някой каже, че с последните няколко не съм обхванал целия спектър от жанрове… Нещата при Норман и Норма изглеждат хем по-трудни, хем по-лесни. Но Вера Фармига отново дава всичко от себе си и те кара в единия момент да искаш да ѝ удариш няколко шамара, а в следващия да я прегърнеш. Смятам, че нещата при Норман ще се развиват в посока съвсем скорошно убийство на друг от неговото обкръжение. Интересно е да разберем и повече за загубата му на памет от медицинска гледна точка. Питам се докога ли Норма ще може да защитава и прикрива сина си, потъпквайки всякакви морални и етични норми, ценности. Засега може да се твърди, че имат още доста потенциал.

Scandal – Макар че писах за него в третата част на „Записките“, споменавам го отново, защото съм объркан. Докато преди месец бях голям фен и нямах търпение за новите епизоди, сега се чудя дали си е заслужавало. Не ме разбирайте погрешно – ще продължа да го гледам и няма да се откажа от него, но ми се иска да не се прави всичко само и само да има рейтинги. Наскоро четох една статия, където се казваше, че героите в сериала отдавна са изневерили на себе си, правейки неща, на които не са способни, визирайки постоянната промяна в оценките и вижданията главно на Оливия, Мели, Фиц, Сайръс. Зачудих се и след поредната Scandal порция вече съм твърдо на мнението, че нещата не може да продължават така. Колко пъти ще ни предлагат еднакви истории, поднесени по различен начин? Колко пъти Дейвид и Джеймс могат да се натъкнат на различни конспирации, които да борят в „името на Републиката“? Колко пъти могат да се проиграят любовните и драматични отношения в триъгълника Мели-Фиц-Оливия? И тъй като Шонда Раймс има тази склонност да докарва своите сериали до поне пет сезона (Grey’s Anatomy, Private Practice), чудя се дали в целта си да постига високи рейтинги всъщност няма да погребе успешния Scandal…

 1. Павел Динчов

  Наистина Ханибал смазва с тези 2 епизода! Дават всичко най-добро, което могат и сценаристи, и актьори, и музика, и всичко. Страшен кеф!

 2. Slobodan

  И аз също трябва да кажа че за Ханибал бях най-търпелив през последната година. Оценката ми след първия сезон беше 8 което не изглежда много като за любим сериал но от един сезон такава сериозна оценка да дам значи наистина ме е впечатлил, сякаш нещата изглеждаха доста скромни на фона на останалите сериали но в този сериал има нещо голямо, не очаквах че ще се справят наистина толкова добре режисьорите и сценаристите и дано направят мастърпийс. Наистина според мене е най-добрия сериал който излъчват в момента, но няма да се хареса на всеки

 3. Bireto

  Black Sails не ме грабна с първия си епизод, същото важи и за The Americans миналата година. Нервите и интереса ми към TWD се поизчерпаха и не знам кога и дали ще го продължа.

  Благодаря за насоките за новия сезон на Hannibal и за Vikings. Първият ще го изчакам да приключи, за да го изгледам целия, а втория нищо чудно да го започна скоро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − 7 =