Reality поредици (част 4)

Първите три части на поредицата може да откриете тук, тук и тук.

Продължаваме на кулинарната тематика. Става въпрос за формата Masterchef Америка. Нещо, което се появи сравнително скоро (2010г.) на телевизионния небосклон. В оригинал форматът тръгва от Австралия, но, разбира се, с американския си вариант набира огромна популярност.

Подобно на Hell’s Kitchen, и тук освен игра и награда имаме сбъдване на една истинска мечта за участниците – създаване на собствена кулинарна книга. Както и званието Masterchef на Америка плюс 250 000 долара. Най-съществената разлика с другия формат е, че тук всички са пълни аматьори. Хора, които нямат никакъв опит в тази сфера и са самоуки. Участниците се избират от кастинги, които са адски забавни. Дали отвратително ядене, дали дебилна изцепка… Истински забавни са! След като се изберат 50-те най-добри, те биват подложени на различни изпитания и така се стига до близо 18-20 души, които влизат в кухнята на Masterchef. Интериорът, уредите и всичко в кухнята са уникални. Наистина не мога да си представя какво е да готвиш в нея. След влизането те започват да участват в различни изпитания, например, да сготвят ядене от определени продукти или пък отборни изпитания, които се провеждат извън кухнята. Всички ястия се пробват и няма място за скатаване. И така на финала се стига до двамата най-добри готвачи аматьори и от тях се избира Masterchef-a на Америка. Изумително е да ги наблюдаваш тези аматьори, които правят толкова интересни неща и се справят с ужасно засукани рецепти.

Разликата с Hell’s Kitchen е, че тук всичко зависи от трима човека, а не само от един. Първият е вече познатият Гордън Рамзи. Вторият е Греъм Елиът – един от най-успешните млади готвачи в Америка и носител на Michelin награда. Последният е Джо Бастиянич – собственик на редица италиански ресторанти; човек, който знае как се управлява успешен ресторант.

Като цяло, предаването върви еднообразно през сезоните. Не, това не значи, че е скучно, просто правилата почти не се променят, но все пак има изненадващи моменти. Най-важното са участниците. Те правят това състезание толкова интересно.

Ще драсна и няколко реда за единия сезон на Masterchef Junior. Ако в оригинала е изумително да видиш аматьор готвач да изпълнява засукани рецепти, тук безумното е как се справят деца на възраст от 8 до 13 години. Отвъд възхищение предизвикват тези малки таланти. Няма да забравя сцената, в която една девойка на 8 се сопна на друго дете и каза нещо от сорта: „Аз знам най-точно как се прави, все пак готвя от 5 години…“. И човек стои и се чуди какво се случва…

И двата варианта си заслужават вниманието. Препоръчвам ги горещо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + fourteen =