Terra Nova – Защо динозаврите измряха преждевременно

Стивън Спилбърг и динозаври. Няколко думи, които до известна степен представляват мокрия сън на всички фенове на приключенската фантастика. Затова, когато беше обявено, че режисьорът на класики като “Извънземното”, “Специален доклад” и “Джурасик Парк” стои зад нов и доста скъп телевизионен проект под името Terra Nova, очакванията към споменатия проект бяха, смея да твърдя, нереалистично високи. И, както често се оказва, не всички очаквания бяха покрити, което от своя страна означава разочаровани фенове на фантастиката, слаби рейтинги и, в крайна сметка – само един-единствен сезон. А истината е, че “Тера Нова” имаше потенциал. Огромен потенциал и в бъдеще може би създателите му можеха да се поучат от грешките си, превръщайки динозавърската сага на Спилбърг в достоен наследник на “Изгубени”. Това, обаче, поне засега, няма как да се случи.

Както и да е. За какво точно иде реч в “Тера Нова”?
Годината е 2149-а. Голяма група заселници се готви да напусне умиращата, лишена от кислород и околна среда Земя и да заживее нов живот в един девствен, недокоснат свят – свят, отдалечен на милиони години от тяхното време. Сред тези заселници е и семейството на Джон Шанън – полицай, който понастоящем се намира от другата страна на решетките, защото е нарушил закона за контрол на популацията, дарявайки заедно със съпругата си живот на малката Зои. Успял да избяга обаче, Шанън се присъединява към семейството си и се опитва да заживее начисто милиони години в миналото. Задача, която не е чак толкова лесна, колкото е предполагал. Посрещнат с подозрение от командир Натаниел Тейлър, командващ Тера Нова, Джон все пак доказва уменията си на полицай, благодарение на които е назначен като част от охранителните екипи на колонията. Същевременно, той трябва да се опита по някакъв начин да построи мост над бездната, зинала между него и големия му син Джош. А Джош, от своя страна, се разкъсва между привлекателната Скай и приятелката си, останала в онзи отровен, загиващ свят от бъдещето. Командир Тейлър пък има своята малка тайна, която не му дава мира – синът му Лукас, изчезнал по времето на Първото преселение. Тейлър не спира да се пита какво се е случило с него, но сега на преден план са други проблеми, включващи група войнствени ренегати (“Шестаците”), загадъчни рисунки по камъните и, разбира се, дивите животни, които в този нов свят са доста големи…

Създаден както трябва, подобен сюжет би могъл да послужи за гръбнак на наистина уникално шоу, което да изкара поне десетина сезона. Стига, разбира се, да попадне на добри сценаристи. Което явно не се случи с “Тера Нова”. Прекалено голямото наблягане на семейната драма за сметка на екшъна е една от причините зрителите да не са особено ласкави към сериала. Другата са динозаврите – за проект, чиято масирана рекламна кампания акцентираше най-вече на праисторическите братовчеди на птиците, “Тера Нова” показва сравнително малко динозаври (макар че когато го прави ефектът в повечето случаи е феноменален).

Причината едва ли е бюджетът, каквото и да говорим – британският Primeval, например, имаше много по-малък бюджет, отколкото “Тера Нова”, а съществата (праисторически или не) заемаха централно място, при това пресъздадени с чудесни спец-ефекти (от друга страна, обаче, по този начин се поставя известен реализъм, тъй като в реалните праисторически земи динозаврите не са изскачали от всеки храст), и въпреки това там имаше място и за драма – при това далеч по-добре замислена, отколкото в нашия случай. Истинската драма в “Тера Нова” трябваше да бъдат отношенията между Тейлър и Лукас, например, но дори тази обещаваща сюжетна линия не беше развита както трябва. Вместо това ни предложиха достойната за “Дисни” семейна история на Шанънови. Ефектите по принцип бяха чудесни (Касапите и карнотаврите ми напълниха душата), но дори там имаше огромни недоразумения (пример – една доста изкуствена риба-меч).

И въпреки това “Тера Нова” имаше добри страни. Симпатичните герои, добрата актьорска игра (Стивън Ланг си е все същото яко копеле, каквото го знаем от “Аватар”), някои сцени, достойни за “Джурасик парк”, и зверовете, които се появяваха във всяка серия (макар и рядко), обаче, не са достатъчни да компенсират на места повърхностния сценарий, достоен повече за сериал на “Дисни” (както вече споменах), отколкото за сериозна научна фантастика.

Като обобщение мога да кажа, че “Тера Нова” беше достатъчно увлекателен, че да ме задържи през всичките си епизоди, но не чак толкова, че да се превърне във фаворит – не и при наличието на сериали като Primeval, “Торчууд” и Falling Skies (по-добрият продукт на Спилбърг). Въпреки това, съжалявам, че сериалът не получи втори шанс. След многообещаващия финал продуцентите просто можеха да сменят целия сценарен екип, да направят още един сезон, макар и с орязан бюджет и, кой знае, може би Новата Земя на Спилбърг можеше да бъде превърната в нещо, което да бъде запомнено в историята на фантастиката. Уви, това не стана. Засега.

Въпреки всичко, ако сте фенове на семейната фантастика или динозаврите, хвърлете му едно око. Не е шедьовър, но е симпатичен. А имаше невероятен потенциал.