Tирион се връща в затвора. Хитрият, остроумен и изначално неразбран Ланистър, изигран от Питър Динклидж, се забърква в сериозни неприятности в четвърти сезон на Game of Thrones, както несъмнено вече сте видели от всичките излъчени трейлъри. Тирион ще прекара около час екранно време зад решетките тази година – един час, за който продуцентите твърдят, че е най-доброто представяне до момента на спечелилия награда Еми актьор. През септември миналата година Питър си взе почивка при заснемането на сериала в Хърватия, за да говори с EW за актьорското майсторство и следващото пътешествие на Тирион. Интервюто не съдържа спойлери.

Entertainment Weekly: Промени ли те по някакъв начин Game of Thrones?
Питър Динклидж: Първите няколко години бяха доста спокойни, но последните две бяха бурни. Искам да кажа, че съм разпознаваем, нека го кажа по този начин. Когато си в телевизионно шоу, получаваш много повече популярност (отколкото от големия екран), защото телевизията е по-директна и непосредствено по-близо до публиката. Нещо като: „Ти беше в моя хол снощи.“ Така че сериалът ме е променил доста. Аз не съм от тези хора, които предприемат големи крачки. Затворен човек съм в много отношения.

EW: Винаги съм смятал, че сте човек, който обича работата си, но когато става въпрос за поява на събития като награждаване, ходене по коктейли или даване на интервюта, сте на принципа „ще го направя, щом трябва“, но не се забавлявате много от това.
Питър Динклидж: Просто си мисля, че колкото по-малко знаеш за един актьор, толкова по-сериозно ще го възприемаш като такъв. В днешно време има толкова много информация за всички, че е трудно да оцениш актьорската играта, когато знаеш какво е ял актьорът за вечеря снощи. Иска ти се да запазиш загадката. Мисля, че също така е и здравословно. Като човешко същество си искаш личния живот.

EW: Нямате акаунт в Twitter, което не е изненадващо. Не ви ли допада тази социална мрежа?
Питър Динклидж: Има хора там, които се представят за мен. Видях репортаж по новините: „Питър Динклидж туитна …“ Какво? Знаеш ли, аз не се нуждая от тези неща. Имам си мейл акаунт и това е всичко, което ми трябва.

EW: Какво научи за актьорската игра от сериала?
Питър Динклидж: Когато играеш в продължение на 30 часа един герой, ритъмът е различен. Може да разгръщаш героя много. В шоу като това, тенденцията е – защото сме рицари в блестящи доспехи, препускащи с коне през всички тези славни места – тенденцията става по-важна от живота. Трябва да се види. Защото в крайна сметка, причината това шоу да е толкова добро се крие именно в героите и начинa, по който те биват развивани. И детайлите са много важни, трябва да останете на върха – където се намирате в сюжета. Това е много по-сложно, отколкото в един филм, когато има стотици страници в сравнение с 90 страници.

EW: Какво можете да ни кажете за Тирион в този сезон?
Питър Динклидж: Е, всеки, който е чел книгите, знае, че се придържаме доста към оригиналната сюжетна линия и тези обрати на съдбата наистина изпращат Тирион в заешка дупка. Интересното покрай него е колко много се променя този сезон. Забележително е. Когато Дейв, Дан и аз се срещнахме за първи път, те говориха за тези неща и аз установих, че е толкова интересно за мен като актьор да поема това пътуване, защото Тирион наистина се озовава в едно различно място, много по-различно отколкото първоначално си е представял. Това е подхранено донякъде от гнева му към семейството му, докато се опитва да намери мястото си в света. Вие виждате, че някои хора разчитат на пияния и смешен Тирион. Мисля, че това обаче трае съвсем кратко. Той изтрезнява в много отношения. А любовта е в живота му (с Шае) и това причинява огромно количество щети – защото той е уязвим, а не обича да бъде уязвим. Той е напълно лишен от своите защитни механизми.

EW: Знаем, че прекарвате по-голямата част от сезона затворен.
Питър Динклидж: Да. О, да. Много се сближих с момчетата от реквизита, които ми слагат бутафорни белезници на всеки 10 минути. В първи сезон бях мръсен и често завързван, целия в кал. Беше забавно. Бях твърде чист и спретнат в продължение на два сезона, сега трябва да се върна в калта.

EW: Тъжно е, че най-добрият приятел на Тирион и неговата любовница на практика са проститутки. Всичко се дължи на финансови договорки.
Питър Динклидж: И същевременно има честност и в двете връзки. Те знаят точно като какво започна всичко това. Без значение какви са те сега, има я откровеността: „Да, аз плащам и на двама ви за вашите услуги“ и от това всъщност произлезе приятелството и любовта.

EW: Братът на Тирион – Джейми (Николай Костер-Валдау) се завърна в живота му. Какво е усещането?
Питър Динклидж: Не бях работил с Николай от първи сезон, където имахме много малко съвместна работа съвсем в началото, така че не го бях виждал от години – искам да кажа – виждал съм го по разни събития и прочие, но не съм работил с него отдавна. Това е страхотно. Аз обичам да работя с всички мои братя, сестри и родители от рода Ланистър. Забавно е да разиграваш семейни връзки. Ако не друго, създателите на сериала Дейвид Бениоф и Дан Уайз ги орязаха до минимум. Ако сте израснали заедно, има неизказани неща помежду ви и това е много лесно променимо, особено между Джейми и Тирион. Те имат истинско приятелство, добро братство. Те се грижат един за друг. Така че намирам за страхотно, че се завърна. Имаме доста сцени заедно тази година, така че това беше хубаво.

EW: Пропускали ли сте нещо в сценария, което не ви е харесвало или с което не сте били ОК да изиграете?
Питър Динклидж: Не, но ние винаги обсъждаме сцените в деня на снимането им или по време на първия им прочит. Считам Дан и Дейв за мои приятели вече и част от това да бъдеш актьор е да намериш начин да изиграеш ролята си съвместно със създателите ѝ. Ако сцената не е за мен, те притежават този брилянтен начин да ме убедят как да я изиграя и след това изведнъж идва: „О, да, това работи.“ Девет от десет пъти те са прави. От време на време се е случвало и аз да съм бил прав, но това не опира толкова до това дали си прав или не. Това е нещо като оформяне и нагаждане към ситуацията. Не е имало нищо, което да ме накара да се чувствам неудобно, но снимайки някои сцени тази седмица (по време на сватбата на Джофри), на Тирион му е неудобно, а на мен това ми харесва. Мисля, че това е предизвикателство. Мисля си, че актьорите започват да се чувстват прекалено удобно. Харесва ми да се чувствам неудобно като актьор, защото това ме държи жив. Не знам, мисля, че е важно.

EW: Много от вашите колеги са имали голи сцени в шоуто. Ще има ли някога гола сцена в бъдеще с Тирион?
Питър Динклидж: Не съм чел сценария все още, но ако има такава сцена, която да е подходяща, определено ще тръгна на фитнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + 7 =