Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

4.3

Болезнено посредствен

Като чух името на сериала – „Знакът на българина“, си помислих веднага за нещо средновековно, за нещо тамплиерско. И за мое най-най-голямо разочарование се оказах прав.

Набързо да Ви въведа, че това е новият уж обещаващ сериал на TV7, който започна 10 март. Сериалът е създаден по мотиви от романите „Заплахата Дан Браун“ и трите книги „Знакът на Българина“ на Димитър Недков. В главните роли са Момчил Карамитев, Симеон Лютаков, Ирмена Чичикова, Мариус Донкин, Стоян Алексиев, Анна-Мария Гюзелева, Николай Урумов и други.

Ебаси тъпия сериал. Заклевам се. Тръгнах да го гледам с най-добро чувство, но просто нямаше какво добро да намеря в него, затова ревюто ми ще е кратко.

Продукцията прилича на евтино съчетание между нескопосан конспирационен роман и посредствен американски сериал. Първо, началото на първи епизод ни поставя в края на 3-то хилядолетие…поне така разбрах аз. Водят се войни за вода, храна, земя за живеене и т.н. Поне така разбрах. Казвам го два пъти, защото действието след това се развива през 2012 г., което значи, че или не е обяснено добре какво се случва, или аз съм идиот. Дава се ретроспекция как някакъв тамплиер търчи с коня си и пристига при някакви хора. Които, разбира се, че са богомили. И тук започва истински небивалото – те започват да си говорят на български! Тамплиерът знае идеален книжовен български. Що за глупост – да знае български – ок, да го е научил, ама да го знае невероятно добре, поне акцент да имаше, ама не. И търси „знака на българина“ – тъпа конспирация.

Втори момент, който не ми харесва. Една много яка мацка си показва гърдите, които са великолепни, признавам. Ама защо? Кому е нужно? Това е евтин трик да се привлекат чекиджии към сериала или да се създаде някакъв вид скандалност на продукцията, който на фона на фалшивата игра и банален до болка сюжет изглежда още по-смешно. Подозренията ми, че това не е единичен случай, се потвърдиха, когато няколко минути по-късно някаква друга жена правеше секс с един евреин, който умря по време на акта. Пак голотия. Защо?

Аз просто не мога да си подредя мислите за кое по-напред да Ви споделя. Действието скача от едно „екзотично“ място на друго през минути – Йерусалим, Виена, Вашингтон, Ватикана, София. Съответно главни действащи лица, разбира се, са – масоните, американският президент, евреите, пазителите на някаква конспирационна тайна, папата и др. Според мен авторите на сериала са се опитали да предизвикат усещане за размах, за мащабност, за важност – всички тия места и големи клечки! Но е смешно. Всички говорят на чист български език. Само Людовик Местан говори по-добре от тях български. И тук – поне малко акцент да бяха включили. Или артистите са слаби, или сценарият, но според мен и двете. А наименованията на героите са загадъчни и „много яки“ – Философът, Котката…евтин конспирационен роман. И главни действащи лица са масоните. България крие 1/3 от всички световни тайни…смешна работа.

А пък една флашка, която падна от джоба на мъртвия евреин, имаше формата на Звездата на Давид…наистина ли? Дори Уве Бол прави по-качествени продукции. Не го проверявайте, ще съжалявате.

Като финал – по мое мнение не си заслужава да си губите времето. Ако обичате евтинджосите и скапаните масонски сюжети, гледайте го, кой съм аз, че да Ви казвам. Оценка 3 от 10, защото може и много по-зле, и това признавам.

  1. Dodolion

    Не съм съгласен само с последните ти думи. Според мен, не можеше да е по-зле (добре де, вторият епозод беше по-зле, повече не успях да изтърпя). Сериалът куца по всички звена: нелеп клиширан сценарий, ужасна актьорска игра, напълно неподходяща музика, хаотична и неоригинална режисура, бутафорни костюми, декори, та дори и грим, банална операторска работа и като добавим хвърлените на вятъра пари на продуцентите (защото те са избрали всички по горни звена), картинката става пълна.
    п.п. за (Уве Бол). Гледайте „Завръщането на краля 3“. Слаб е колкото този сериал, и знака на булгарите е замесен, и всички говорят на един език, но там поне се забавлявах с нелепите решения на филма, В „Знака на българите“ ми стана тъжно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × five =