За съжаление, когато в Обединеното кралство започнат да правят нещо добро, в определен момент решават да го спрат. Защо? Нямаме отговор. Подобен е случаят с „Дърк Джентли“. Сериал, създаден по романа „Холистична детективска агенция“ на Дъглас Адамс. Вярно е, че епизодите тръгнаха заедно с „Шерлок“ (по-късно се разбра, че Мофат е имал идея за Джентли, но се е захванал с героя на сър Артър Конан Дойл) и остана малко в сянка, но определено можеше да задмине именития си конкурент. Сега към сериала…

4 епизода, като всеки е начало и улика към огромен заговор. На пръв поглед нямат нищо общо, но според „холистичната теория“ всички неща са свързани помежду си чрез някаква супервселенска връзка и се подчиняват на закона за невероятността – колкото е по-голяма невероятността едно нещо да се случи….ами случва се. Объркано звучи, но, ако хвърлиш един поглед на сериите, може и да ти се проясни.

Както споменах, сериалът се явява конкуренция на „Шерлок“, но ето къде е разликата:
– Бенедикт Къмбърбач е „суперактивен социопат“, който, може би, има телефонния ти номер и обожава да те гледа снизходително, когато се опитваш да доказваш свръхзнанията си… Стивън Манган (Джентли) е по-умерен в своята „лудост“, не те подценява, а просто те пропуска покрай себе си, защото си безинтересен.
– Джентли разкрива загадки, но не изключва и извънземна намеса в хода на земните събития, докато Шерлок запазва концепцията за липса на свръхестествени сили.
– Дърк трябва да плаща наем и заплати, Шерлок, явно, няма този проблем.
– Джентли кара доста поочукан „Остин Принцес“, докато Шерлок си позволява да ползва хеликоптери на кралските въздушни сили.
– Помощникът на Дърк се включва много по-синхронно в епизодите, докато при Уотсън остава чувството, че гледаш спиноф на “Шерлок“
– И прекрасната секретарка на Дърк, с огромно чувство на непукизъм и незаинтересованост към световния ход на нещата.
– Да не забравим и уникалния дизайн на заглавието на сериала….

С няколко думи, ако искаш да гледаш любимия си университетски преподавател, носещ небрежна прическа, сако от туид и хвърлящ висококачествени шеги, неразбираеми за останалите, размишляващ върху въпроси за пътуване във времето, квантова механика….то „Дърк Джентли“ е задължителен за теб.

Объркан, заплетен, налудничав. Сериал, на който ще очакваш продължението, но такова няма да има.

автор: Дамян Денев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × two =