Съдебен иск заплашва Hawaii Five-0

Не всичко е розово за най-записвания (посредством DVR) сериал в историята на CBS – Hawaii Five-O.

Джордж Лито, бившият мениджър на създателя на оригинала, Ленард Фрийман, обяви, че му е писнало парите, които заслужава да отиват в римейка от 2010 година. През 2012 година той завежда иск за 100 милиона към CBS, според колегите от Hollywood Reporter.

Договорката с Фрийман варира от преди 40 години, когато Лито е бил обикновен агент, тъкмо навлязъл в бизнеса, и Фрийман го наема. Оригиналът става огромен хит и те се договарят Лито да прибира 10 процента комисионна от 50-те процента на Фрийман. Но след смъртта на Фрийман през 1974 година, Лито се договаря със CBS от името на вдовицата му.

След приключването на сериала през 1980г. нещата са спокойни. Но през 1997г. когато CBS обмисля вариант за филм и пилотен епизод (и то дори с Гари Бъзи в главната роля), дъщерята на Фрийман, Робин, и Лито създават своя компания (L/F Productions), в която имат равноправни права и която има за цел да защити правата на оригинала.

Телевизията продължава да обмисля римейк (продукцията с Бъзи пропада) и през 2010г. всичко се реализира, а в главната роля в продукцията влиза Алекс О’ Лафлин (Стив Макгарет).

Компанията на семейство Фрийман договаря сделка със CBS, в която ще получава по 30 000 долара на всеки епизод. Лито обаче обяви, че телевизията не е имала право на такава договорка. И така той е изолиран и зад гърба му е станала тази сделка. Той заявява, че договорката е трябвало да бъде с общата L/F Productions, а не със семейната.

Съдия Грегъри Аларкон (съдията, който обяви, че CBS няма нужда да плаща компенсации) промени своето собствено решение, след като Лито му осигурява допълнителни доказателства, въпреки това CBS игнорира Лито.

През октомври Робин подава контраиск срещу Лито с обвинение, че целта му винаги е била да завземе всичко свързано с оригиналния сериал. През март двете страни почти се договарят, но сега нещата отново отиват към съда през месец май.

Ако се вземе решение от съда CBS да платят на Лито, ще се изгуби смисълът от инвестицията за сериала. Дали това, а не ниските рейтинги, ще доведе до края на сериала? Сякаш сме в латиноамерикански сериал и се борим за попечителство…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 10 =