В миналата публикация накратко споделих мнението си за новите сезони на The Walking Dead, The Americans, Hannibal, Vikings, Bates Motel и Scandal. Естествено, споменах и първите си впечатления от новите сериали The Musketeers и Black Sails. За пети път се извинявам предварително, ако засягам нечии интереси и/или уронвам престижа на сценаристи, продуценти, актьори, телевизии. Предупреждавам ви, че следват спойлери!

Banshee – Вторият сезон на сериала на Cinemax приключи преди близо месец, но е неизбежно да бъде споменат, тъй като беше зрънцето разнообразие през този тв сезон. Не ме разбирайте погрешно, това със сигурност не е най-добрият сериал на всички времена, но е сред най-добрите от тези, които наричаме „за разпускане“. Бързо действие, добри обрати и голямо количество секс, защото това вече май е критерият, по който се разпознават добрите продукции (Game of Thrones, Shameless, които ще спомена по-надолу). Пък и как да сме недоволни, че приключихме с Рабит по най-елегантния възможен начин? Самотен на пейката в двора на църквата, където загуби и брат си. Май може да се заключи, че не беше баща за пример. Само се чудя кому беше нужно да се срещне с дъщеря си в затвора и да не я докосне, а после да иска да я убие? Сега възниква въпросът и какво ще се случи в третия сезон, след като в този се сложи край на доста от сюжетните линии.

Hannibal – Много пъти съм го наричал истински masterpiece. Не го поставям в тази част на „Записките“ само за да го има, тъй като вече сте свикнали да четете за него почти всяка седмица в Клуб Weekly Bests, а присъстваше и в четвъртата част на „Записките“. Поставям го, защото заслужава и защото смятам, че сериалът е поставен пред истинска опасност от прекратяване, понеже рейтингите никак не са добри. От друга страна, много от феновете се успокояват, че може друга телевизия да го закупи (най-вероятно кабелна и по-скоро Showtime, FX?) или пък Netflix да приложи метода Arrested Development и The Killing. Нека се молим това да не се налага да се прощаваме с него. А можем ли да оправдаем ниските рейтинги с интелектуалния капацитет на американската нация? Или просто Браян Фулър, който създаде и Pushing Daisies, е пример за карък? Сигурен съм в едно: Hannibal бие много от хитовите в САЩ сериали по почти всеки параграф: режисура, операторско майсторство, актьорска игра, сюжетно развитие, специални ефекти, но е факт, че не е подходящ за всеки втори тв зрител. За да кажа нещо по-конкретно, ще спомена ефектното убийство на ФБР агента Бевърли Кац, където гениалността на сценаристите надмина всички очаквания. А не забравяйте, че ни очаква една изпълнена с напрежение сцена между Джак и Ханибал към края на сезона или в самия последен епизод.

Helix – Syfy се събра отново с Рон Мур (Battlestar Galactica) за един от най-очакваните нови проекти, който обаче започна твърде слабо. Към средата нещата се развиваха по подобаващ начин. Следваше се простото правило на мистериите – отговаряй на някои въпроси, но задавай двойно повече. Убийството на Даниел беше трогателно. Във финала дори прибегнахме до взривяването на Изследователския център в Арктика, което пък подбуди към задаване на най-важния въпрос: а сега накъде?! Винаги е странно, когато сериали с идеи за минисериали се превръщат в нещо друго и изменят на себе си. В този ред на мисли, Helix изгуби най-главния си герой (Центъра), което е все едно да убием д-р Хаус преди House да е приключил.

Resurrection – Надеждата на ABC за приключване на сезон 2013-2014 с достойнство и без смяна на ръководството, което ще рече силни рейтинги с Resurrection в неделя, май ще се окаже неизпълнима. Драмата започна с изключително добри рейтинги, но пета поредна седмица те продължават да падат, а скоро може би ще се изравнят с тези на Once Upon a Time, който да не забравяме, че вече е в третия си сезон. Иначе сериалчето не е лошо, но се развива бавно и като че ли Омар Епс не може да излезе от ролята си на Ерик Форман от House. Или пък, може би, просто не може да играе кой знае колко? За по-подробно впечатление от сериала, може да прочетете сравнението между Resurrection и Les Revenants.

The Walking Dead – Няколко думи за истинския рейтингов водач в Америка през последните два сезона. Четвъртият сезон ту беше слаб, ту силен и вълнуващ. Не може да определен като най-добър, но не може и като най-слаб. Сякаш точно в това е проблемът. Би било по-добре да може да му се лепне сигурен и неизменим етикет. Финалът беше… странен. Свикнал съм да стоя с ококорени очи във всеки един финален епизод на сериала досега, но този път не беше така. Цялото развитие около историята с Терминус е странно, да, повтарям се. Канибали ли са или не? Един кадър от финала ни подсказва, че са, но не следвахме ли принципа досега, че трябва в 2-3 епизода героите да са щастливи и да си мислят, че най-накрая са намерили подходящото убежище, и после половината от тях неочаквано да умрат? Изглежда, че петият сезон ще започне още в началото със смърт, която липсваше във финала на четвърти (отбелязвам го като минус, ами да де, какво е TWD без смърт?). А какво ли мисли екипът на зомби драмата за появата на първата подобна конкуренция в тв ефира в лицето на Z Nation, който Syfy поръча преди дни? Това всъщност е добра новина, защото ще ни даде база на сравнение. Повече размисли за приключилия вече сезон ще намерите тук.

Shameless (US) – Велик! Това е първата дума, която ми идва на ума и с която бих искал да представя сериала на всички, които досега не са го чували и/или гледали. Набързо успях да изгледам четирите излезли досега сезона и смятам, че този сериал те кара да си задаваш куп въпроси за живота като цяло, за старомодни и съвременни, наложени в обществото ценности и норми. Грубата и гнусна действителност в Shameless на моменти е стряскаща и няма да понесе на всеки, но в това е чарът му. Виждам го като една по-сериозна и по-задълбочена версия на Parenthood. Та, семейство Галагър заслужават вашето внимание, а вие няма да съжалите, ако решите да им дадете шанс да ви разсмеят, разплачат, разгневят, замислят. Плюс, саундтракът е страшен с песни като The Pack A.D. – Needles, Musée Mécanique – Nothing Glorious и много други. Завършвам с думите на Франк от последната сцена на финала на четвърти сезон, в която, след като отпи доволно, емоционално изкрещя: Is that all you got? That’s it? I’m still here, you fucker! Frank Gallagher! I’m alive! You see me, you see me standing here? You lost, asshole! I’m alive, motherfucker!

Game of Thrones – Очакваният четвърти сезон най-накрая започна. Как преценявате вие – бързо ли минават месеците между края и началото на сезоните? Честно казано, началото на този беше, неочаквано за мен, слабо и то спрямо предните. Почти никакво действие и развитие, с много приказки и даже малко секс, неприсъщо за GoT. Но поне си имаше стабилно количество кръв. Пък и Аря най-накрая си взе меча и вече може да почне да се бие и да спре да хленчи, мрънка. Знам, че мнението ми няма да се хареса на много хора, но смятам, че е обективно, доколкото е възможно, след като не съм чел нито една от книгите, което не ме прави фанатизиран, както повечето фенове на сериала. Това не означава, че не очаквам с нетърпение да разбера как ще се развие и докъде ще докара нещата този сезон, като имам предвид спойла, че Денерис скоро няма да я видим там, където искаме да е. Така или иначе сериалът вече беше подновен за пети и шести сезон – само дано доживеем последния. За по-добри думи, четете ревюто на S04E01 тук.

The Following – Някой продължава ли да го гледа, за Бога?! Това е един от най-пропилените шансове за добър завършек през последните година-две. По-горе в мнението си за Helix споменах за сериали, които са с идеи за минисериали, но искат да правят още и още сезони. Предполагам, че FOX дари сериала с трети сезон заради Кевин Бейкън, който изглежда е подписал договор в негова полза. Сериозно ли от FOX предпочитат да изкарат 10 епизода в праймтайма на драма, която в първия си сезон рядко беше под 2.0 рейтинг, а в третия ще е сигурно под 1.0? На нищо ли не ги научи прибързаното подновяване на Glee, който в момента не може да е по-зле откъм рейтинги? Колко още култа може да намери Джо? Какво трябва да стане, че Раян да се самоубие от немощност, че не може да приключи както трябва с Джо? Много въпроси и никакви отговори… колко познато.

  1. мо

    да наричаш фанатизирани хора , които са чели книгите вместо като тебе да чакат сериала трябва да си много…..радвай се че все още хора на тази земя които не са забравили как се чете и имат фантазия в главата си . че без тях светът е наникъде….
    п.с. книгите са милион пъти по-добри от сериите!!! няма да кажа нито един спойлер за да не ви развалям сериала, но от това което съм гледал , а то е всичко не съм очарован, особено от последния сезон и началото на този!

    • Dagodfather

      Не си ме разбрал/а. Далеч съм от мисълта, че хората, които четат каквито и да е книги, са фанатизирани. Аз говорех за определен тип фенове, които ще харесат всичко каквото Мартин напише и/или видят в сериала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 1 =