Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

9

Интригуващ

През 1996г. братя Коен създават една от най-култовите черни комедии, наричайки я на името на град в Северна Дакота. Историята е проста – един малоумник наема двама идиоти, за да отвлекат жена му срещу откуп. Естествено, нещата се объркват зловещо и всичко приключва като купон в Студентски град – с много жертви и една шепа оцелели.

„Фарго“ от 1996г. започва с лъжлив дисклеймър, че това е истинска история, като само имената на героите са променени. Същото виждаме и в новия сериал на телевизия FX. Сценарият е малко по-различен, но атмосферата, странните диалози и внезапните изблици на насилие са запазени.

В главната роля е Мартин Фрийман, който този път не е обграден от 13 палави джуджета и стар магьосник, нито пък е сайдкик на Шерлок Холмс, а си партнира с Били Боб Торнтън. Последният играе наемен убиец, закъсал в някакво забравено от бога мразовито градче нейде в Минесота. Първият човек, когото среща в дълбокия американски прованс, е Лестър Найгард (Фрийман) – смотаняк на средна възраст, който не се справя особено успешно с продажбата на застраховки и когото всички около него тъпчат като цигарен фас. Освен това е „благословен“ с жена, която непрестанно му натяква, че е безгръбначен, и с брат, който се срамува от него. Дори и порасналият училищен побойник отново го тормози. В крайна сметка Лестър се превръща в неволен поръчител на убийство, което ще даде началото на куп проблеми… и трупове.

Пилотният епизод определено започва готино с блъснат елен и изскачащ от багажника на катастрофиралата кола шишко по боксерки, тичащ към измамното си спасение – няколко заснежени борчета. Всичко това под равнодушния поглед на Били Боб Торнтън. Черешката на тортата обаче е сцената към края, в която наемният убиец обяснява по завоалиран начин на спрелия го пътен полицай, че, ако му е мил животът, ще го остави да си продължи („защото по някои пътища не бива да поемаш; защото някога на картите е пишело, че там има дракони“).

В заключение, „Фарго“ обещава да е един от най-добрите сериали тази година. Добри актьори, страхотна атмосфера, чудесна музика и интересна история, примесена с кръв и щипка черен хумор. Препоръчвам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 3 =