Време е за пореден път да ви представим шансовете на най–големите телевизионни продукции в Америка за следващ сезон. Този път ще ви запознаем със сериалите на NBC и техните шансове да ги видим отново през сезон 2014-2015. За обзора на ABC четете тук, а за този на CBS – тук.

Както сами ще достигнете до този извод след малко, формулата за успешен сериал при NBC продължава да е под въпрос. Това се дължи най-вече на огромната роля, която реалити предаването The Voice играе в програмата на телевизията – често като спасител на редица сериали. Като че ли без него нямаше да е същото?

Започваме с най–големия хит на NBC за сезон 2013-2014, а именно The Blacklist.
Няма да ви излъжа, ако кажа, че отначало си мислих, че рейтингите на The Blacklist се дължат само и единствено на часа му на излъчване. За тези, които не знаят, The Blacklist се излъчва в понеделник от 22 часа след ТВ шоу No1 в Америка – The Voice. Както и да е, The Blacklist стартира с впечатляващия рейтинг от 3,8 милиона в 18-49, като успя да прикове пред екраните над 12 милиона души. С напредването на сезона лично аз очаквах, че този рейтинг ще се стопи, но се случи точно обратното. Шоуто с участието на Джеймс Спейдър задържа рейтинга си около 3 милиона в 18-49, като дори и в дните, които се излъчваше без The Voice, успяваше да привлече публика, която много малко останали сериали в американския ефир могат. Сега, 8 месеца след началото си, The Blacklist се е утвърдил като ново шоу No1 в Америка и продължава да събира над 10 милиона пред екраните за всеки свой епизод. Едва ли има хора, които още се двоумят, но The Blacklist бе подновен за втори сезон още в началото на декември.

About a Boy
About a Boy също е едно от новите заглавия в каталога на NBC за сезон 2013-14. Шоуто стартира в края на февруари след Олимпийските игри като тогава успя да привлече 8 милиона души, 2,2 милиона от които в целевата група 18-49. След това обаче шоуто започна да се излъчва след вторнишкия епизод на The Voice, което определено му донесе рейтинги достатъчни за сигурно подновяване. Сега, комедията събира по около 7 милиона пред екраните, 2 милиона от които в 18-49, а поръчката за втори сезон вече е на път.

Growing Up Fisher
GUF е второто шоу, което NBC представи по време на Олимпийските игри и което върви целеустремено към втория си сезон. Премиерата му в края на февруари бе проследена от почти 9 милиона души, 2 милиона от тях в групата 18-49. След като шоуто започна да се излъчва във вторник вечер, започна да събира публика, сходна с тази, гледала премиерата му, и подобно на About a Boy със сигурност ще получи втори сезон.

Chicago Fire
Лично за мен в преместването на Chicago Fire във вторник вечер нямаше никаква логика. Шоуто събираше достатъчно публика в сряда вечер и се бе утвърдило там и изведнъж от телевизията решиха да го сложат след The Voice във вторник. Както всички очакваха, това се отрази добре на рейтингите му, но може би само в началото. В момента Chicago Fire събира същата публика, каквато събираше и в сряда вечер (1.7-1.8 милиона в 18-49). Все пак шоуто се наложи като една от най-гледаните драми в ефира на NBC и в края на септември ще се насладим на премиерата на сезон 3.

Revolution
Мисля, че всички помните рейтингите на Revolution в края на миналия сезон, когато сериалът се излъчваше след The Voice. След преместването на шоуто в сряда в началото на сезон 2013-14 нещата не стояха по същия начин. Revolution стартира втория си сезон с рейтинг от 1,8 млн зрители в 18-49 и малко по–малко от 7 милиона зрители пред екраните. С напредването на сезона, тези рейтинги паднаха още и в момента последният излъчен епизод на шоуто ( S02E18 – 2 април) е проследен от едва 4 милиона и половина зрители, 1.3 милиона от които част от целевата група 18-49. За момента драмата е под въпрос, като шансовете клонят повече към прекратяване.

Chicago PD
Chicago PD е спиноф сериала на Chicago Fire, който с течение на обстоятелствата направи премиерата си именно в слота, в който CF се излъчваше през първия си сезон. Шоуто стартира в началото на януари с рейтинг от 2 милиона в 18-49 и 8,5 милиона пред екраните. В момента рейтингът се задържа над средния за NBC и шоуто вече бе подновено за втори сезон.

Четвъртъчен комедиен блок (Community, Parks and Recreations, Welcome to the Family, Sean Saves the World, The Michael J. Fox Show)
Каквото и да си говорим, NBC е пълна катастрофа в четвъртък. Дали това се дължи на сериозната конкуренцията в лицето на другите телевизии (комедиите на CBS, Grey’s Anatomy и Scandal на ABC и American Idol на Fox) или на това, че комедиите в четвъртък не са особено добри – не знам. Факт е обаче, че рейтингите на телевизията в четвъртък са повече от плачевни. Като се започне с рейтингите на Community и Parks and Recreations, които рядко надвишават 1 милион в 18-49 и се стигне до новите Welcome to the Family, Sean Saves the World и The Michael J. Fox Show, които бяха премахнати от програмата още в средата на сезона – NBC като цяло трябва сериозно да се замисли върху програмата си в четвъртък вечер. А ако става въпрос за подновяване/прекратяване, нещата стоят така – Community и Parks and Recreations със сигурно подновяване (вторият вече го е получил), а останалите вече бяха премахнати от програмата и съответно прекратени.

Parenthood
В сравнение с катастрофалните рейтинги на комедийния блок в 20:00-22:00 часа, Parenthood e направо “хит”. Шоуто събира по около 1,2-1,3 милиона в 18-49 и въпреки че е все още е под въпрос, нещата клонят към подновяване.

Grimm
Въпреки че Grimm загуби част от аудиторията си през сезон 2013-14, шоуто продължава да бъде един от най–гледаните драма сериали в ефира на NBC и вече бе подновен за четвърти сезон.

Dracula
Dracula стартира през септември с рейтинг от 1,8 в 18-49 и 5 милиона пред екраните, което за часа му на излъчване ( петък от 22:00) определено беше добре. Все пак, по време на сезона му, рейтингите паднаха дотолкова, че финалът му бе проследен от едва 3 милиона души, 1 милион от които част от целевата група 18-49. До преди няколко седмици прекратяването на шоуто бе сигурно, но в момента все повече започват да се въртят слухове, че NBC вече е подписала договор за втори сезон. За момента нищо не е официално и ще оставим шоуто “под въпрос”.

Hannibal
Hannibal никога не е имал добри рейтинги. В края на сезон 2012-13 всички очакваха, че шоуто ще бъде прекратено и все пак NBC ни изненадаха приятно и неочаквано го подновиха за втори сезон. В края на февруари шоуто се завърна в петък за втория си сезон, а премиерата му бе проследена от 1,1 милиона в 18-49. С напредването на сезона тези рейтинги паднаха до 0,8-0,9, но шоуто вероятно ще бъде подновено заради позитивните коментари от критиците и това, че се излъчва в редица държави по света (копродукция е и е сравнително евтин за NBC).

Believe
Believe стартира на 10 март след The Voice и успя да събере над 10 милиона пред екраните, 2,6 милиона от които част от целевата група 18-49. Не така обаче стоят нещата в момента, когато шоуто се излъчва в неделя от 21:00 часа. За справка, последният епизод, излъчен на 13 април, е проследен от 4 милиона души, 1 милион от които част от 18-49. Прекратяването е повече от сигурно.

Crisis
Crisis стартира на 16 март с рейтинг от 1,6 милиона в 18-49 и над 6,5 милиона пред екраните. Въпреки че шоуто има по–добри рейтинги от Believe, все пак си остават ниски и сериалът вероятно ще бъде прекратен.

 1. Slobodan

  Не разбирам защо Ханибал има такива слаби рейтинги?

  • RealFan

   Май всички статийки само слабите рейтинги показват. Кой сериал има винаги само добри рейтинги? Рейтингът му е много добър даже. Сериалът е страшно известен, а това е най-важното.

   • Slobodan

    Да, аз супер много обичам сериала, и въпреки че гледам сериали с доста по висок рейтинг като Игра на Тронове, Ханибал го очаквах най-много и се искрено надявам да продължат да развиват историята а не да го спрат заради слаби рейтинги и прочие

   • inferno

    Рейтингът на Hannibal не е добър, откъдето и да го погледнеш. Разгледай последните статии за рейтингите в петък вечер и ще разбереш сам. Както съм написал в статията въпреки рейтингите сериала е копродукция и коментарите на критиката са много положителни. Както написаха преди мен сериала не е за всеки, а и слота, в който се излъчва също предразполага за тези лоши рейтинги. Важното тук е, че NBC почти сигурно ще го поднови 🙂

  • Павел Динчов

   Но пък както е написал колегата, наистина се харесва на на феновете и критиката. Брилянтно е направен. Музиката, актьори, сценарий… Всичко е изумително добре направено. Дано прескочи трапа.

  • Dagodfather

   Има такива рейтинги, защото определено не е за всеки. Плюс това е по-скоро за кабелна телевизия, отколкото за национална. Нека не забравяме и че се излъчва в петък от 10 вечерта, когато почти никой не гледа телевизия. 🙂

   • Slobodan

    Мерси за изясняването, като цяло не знам точно в кой час ги дават, знам единствено денят на излизане на сериалите защото това ми е най-важното, но наистина, както каза, повече е за кабелна отколкото национална 🙂

 2. Gastly

  Believe е наистина скучен, но Dracula и Revolution не са лоши … в никакъв случай. Дано не ги прекратят или поне да ги завършат подобаващо.

  • inferno

   В случая с Дракула първия сезон вече е завършен..така че ако го прекратят финала на сезона се явява и финал на сериала

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + 3 =