Добре дошли отново в Memory Lane, рубриката, която ви припомня забравени съкровища от архивите на сериалите. Знам, че с нетърпение чакате всяко издание, но може би е най-добре тези от вас, които лесно се плашат, да натиснат хикса горе още сега. Защото тази седмица сме на вълна хорър!

Не се сещам за по-известен сериал в жанра на ужасите от American Horror Story, но преди 5 години CBS направи опит за свое такова шоу. Макар и с ниски рейтинги, 13-те епизода на Harper’s Island бяха излъчени и успяха да си съберат фенбаза. Самата идея е много готина и вместо да ви я обяснявам на длъж и на шир ще ви кажа таглайна на сериала, който я обобщава доста добре – „13 седмици. 25 заподозрени. 1 убиец“. Нещо като формата на риалити шоу, само че филм и съответно (може би) по-яко. Триш и Хенри събират близките си на малко островче за тяхната сватба, но гостите започват да умират един по един. Още помня как всички обсъждаха кой е убиецът, кой ще е следващата жертва и т.н. А в крайна сметка, ако за един проект се говори, то той е успешен. За тези от вас, които чак сега разбират, че концепцията е интересна, ще направя малък жест и няма да разкривам кой е убиецът. Ах, хубаво, че съм в добро настроение днес! Не е като по радиото да чуеш, че Джофри е умрял… Както и да е.

С толкова много убийства, имам богат избор от сцени, които мога да ви предложа да си припомним заедно. И в крайна сметка, наистина не искам да спойлвам прекалено, затова няма да показвам любимата ми – смъртта на Клои на моста (упс, изпуснах се вече). Айде, скивайте от 5:00 до 5:12 и споко, спестил съм ви гадни кървища и прочие:

Избрах точно този момент, защото е едно от убийствата, които са ми се запечатали в спомените. Така че трябва да ми е допаднало като идея. Не може да кажете, че не е брутално острие да ви резне главата наполовина. Даже не главата, ами цялото тяло, както се вижда всъщност, но в това клипче е изрязано. Освен това, сцената е повратна за сериала, тъй като убийствата преди това стават без никой да подозира нищо, а това се случва пред всички – както се казва: „game on“ –  хората осъзнават, че нещо ужасно се случва на острова на Харпър. Що се отнася до жертвата – ако не помните, това е бащата на булката.

Интересна практика на сериала е да именува епизодите си на звука на някое от убийствата. Например, заради конкретната сцена горе, епизодът, от който е тя, е наречен „thwack“. И току-що научихте нова английска дума, честито! Явно това е звукът, който острието издава, когато се вреже в тялото ви. Макар че според Google translate е по-скоро биене с пръчка. Сигурен съм, че ще ви влезе в употреба. (Ако учите за SAT нищо чудно…) Ще подразня още малко интереса на тези, които не са гледали, като спомена звуци от имената на някои други епизоди – bang (трясък), gurgle (бълбукане), snap (щракване), seep (капене) и други. Хайде сега, дайте сила на въображението си и си представете за какво става въпрос! Жокер: Все яки неща за феновете на хоръра.

И отново стигаме до частта, в която проверяваме какво се случва с актьорите от сериала в наши дни. Главното действащо лице в сцената сигурно ви е познато. И как да не е – Ричард Бърги, на 55, има роли в Body of Proof, Desperate Housewives, One Tree Hill, Chuck, 24 и къде ли още не. От останалите по-известни са булката Кейти Касиди, на 27, която участва в около половината сериали на The CW (сред които Arrow и Gossip Girl) и младоженецът Кристофър Горъм, на 39, който може да сте гледали в редица сериали като например Covert Affairs.

Е, какво помните вие от този сериал? Допада ли ви самата му идея? Любимото ви убийство е..? Плакахте ли на сцената на моста, ама честно? Изненадахте ли се, когато разбрахте кой е убиецът?

 1. BobyG

  До сега се колебaeх, но успя да разпалиш интереса ми. Добавям го в списъка за гледане в най-кратки срокове!

 2. Тони Андонов

  Преди да започна да го гледам ме интересува дали сериала си има обособен край? Иначе ме заинтригувахте, скоро го почвам! 🙂

  • author

   Има си. Цялото си е една мистерия, която накрая е разкрита. 🙂

 3. krem_ka

  Добре, добре… специално заради теб ще го гледам 🙂
  Хареса ми идеята за имената на епизодите. Макар че… прав си – доста грозни картини зарисува въображението ми…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × five =