За пореден път ще ви представим шансовете на най–големите телевизионни продукции в Америка за подновяване/прекратяване. Този път ще ви запознаем със сериалите на FOX и кои от тях ще видим отново през сезон 2014-2015. За обзора на ABC четете тук, за този на CBS – тук и тук за NBC.

През сезон 2013-14 нещата за FOX определено не вървят добре. Рейтингите са катастрофални, а сериалите, които преди бяха определяни като хитове, през този сезон бързо загубиха хитовия си характер. Дори наложени музикални формати като American Idol и X-Factor USA през този сезон загубиха невероятно много зрители и вместо да са “спасителния кораб” за някои продукции, те се превърнаха в камъка, който ги потапя.

Започваме с един от най–дълго излъчваните сериали в ефира на FOX, а именно Bones.
Bones стартира деветия си сезон с 2,3 млн зрители във възрастовата група 18-49 и малко по–малко от общо 8 милиона пред екраните. През следващите месеци рейтингът на шоуто падна, като това отчасти се дължеше и на преместването му в петък вечерта. След като сериалът се завърна в понеделник, гледаемостта е в интервалите 1,5-1,6 млн в 18-49, което е спад от 20% спрямо предишния сезон. Все пак, FOX поднови Bones за нов, вероятно последен, десети сезон, който ще направи премиерата си през есента на 2014.

Sleepy Hollow
Ако трябва да бъда честен Sleepy Hollow е най–големият хит на FOX за сезон 2013-14, а може би и не само. Шоуто стартира в средата на септември с 3,5 млн в 18-49 и над 10 млн души пред екраните. По време на сезона тази гледамоест се стопи до 2,4 млн в целевата група 18-49 и 7 милиона пред екраните. Сериалът се утвърди като хит още с премиерата си и често беше с най–висок рейтинг в часа си на излъчване (понеделник от 21:00). Със средни рейтинг от 2,6 млн в 18-49 и 7,5 млн пред екраните, Sleepy Hollow се наложи като един от най–рейтинговите нови проекти за сезон 2013-14 и беше подновен за втори сезон още в началото на октомври.

Almost Human
Almost Human беше един от онези сериали, които всички очакват с голямо нетърпение и все пак те не успяват да се наложат особено добре. Сериалът стартира на 17 януари с рейтинг от 3,1 млн в 18-49, но този рейтинг, най–вероятно, се дължеше на факта, че премиерата на сериала се излъчи след NFL, който събира невероятно много зрители пред екраните. Още на следващия ден обаче, когато сериалът започна да се излъчва в официалния си ден и час на излъчване (понеделник от 20:00), AH успя да загуби почти 30% от аудиторията, гледала премиерата, и се закова на 2,3 млн в 18-49. През сезона рейтингите продължиха да падат и финалът му събра пред екраните 1,5 млн зрители в целевата група 18-49 и едва 5,6 млн зрители. За момента бъдещето на сериала е под въпрос, но, според мен, клони повече към подновяване… все пак от FOX се отнасят специално към проектите на Ейбрамс – съдбата на Fringe го показва достатъчно ясно.

The Following
The Following стартира втория си сезон след NFL с уникалния рейтинг от 4.5 млн зрители в 18-49 и 11 млн пред екраните. Не след дълго тези рейтинги обаче паднаха толкова много, че сериалът от хит се превърна в провал. Последният излъчен епизод на шоуто (S02E14 – 21 април) събра eдва 4 млн пред екраните, 1,4 млн от които част от 18-49. Въпреки всичко FOX поднови The Following за трети сезон в началото на март и феновете няма от какво да се притесняват.

Glee
Сегашният сезон определено беше наистина тежък за Glee. Сезонът стартира с 2 млн в 18-49 и 5 милиона пред екраните, но този рейтинг бързо се стопи, а преместването на шоуто във вторник вечер допълнително “помогна” на това Glee да стигне дъното. През сезон 5 шоуто е загубило над 40% от аудиторията си, като единственото нещо, което го задържа в програмата на FOX, е това, че в края на сезон 2012-13 то бе подновено за два сезона. Наскоро бе официално обявено, че предстоящият шести сезон на сериала ще сложи и неговия край.

Dads
Dads стартира на 17 септември с рейтинг от 2,2 млн в 18-49 и почти 6 милиона пред екраните. Този рейтинг обаче не се задържа за дълго и още в края на октомври Dads започна да събира около 3,5 млн пред екраните, 1.4 млн от които в целевата група 18-49. Сега, рейтингите на сериала продължават да падат като последният излъчен епизод е проследен от 2,5 млн души, само милион от които част от 18-49. Тези рейтинги и ужасните ревюта от критиката превръщат шоуто на Сет Макфарлън в един от най–големите провали на сезона. Прекратяването е сигурно.

Brooklyn Nine-Nine
B99 стартира в края на септември с рейтинг от 2,5 млн в 18-49 и 6 млн души пред телевизионните екрани. През следващите няколко седмици рейтингите започнаха да падат, но все пак се задържаха някъде около средните за FOX. Подновяването беше под въпрос, докато от FOX не решиха да излъчат специален епизод на комедията след Superbowl 2014 (най–гледаното събитие в американския ефир). Епизодът, излъчен тогава (2 февруари 2014), бе проследен от 15 млн души, 6.9 млн от които част от целевата 18-49. След това шоуто бе преместено след New Girl като се очакваше, че там то ще отбелязва по–добри рейтинги, но това така или иначе не се случи. Въпреки че сега рейтингите на сериала вървят надолу, FOX нямаше друг вариант и го поднови още в началото на март, след като комедията спечели две награди Златен Глобус (за най-добра комедия и за най-добър актьор в комедия за Анди Самбърг), което е изключителна рядкост за нов и неналожил се все още ситком. Brooklyn Nine-Nine пък се утвърди и като любимец на критиците.

New Girl
В началото на първия си сезон New Girl определено беше хит. Искам да ви припомня, че премиерата на шоуто бе проследена от над 10 млн души, половината от които част от целевата група 18-49. През първия си сезон New Girl наистина бележеше блестящи рейтинги и беше един от най–гледаните проекти в ефира на FOX. През сезон 2 рейтингите паднаха, но все пак шоуто успя да задържи статуса си. Не така обаче стоят нещата сега. Премиерата на сезон 3 бе проследена от 2,9 млн души в 18-49, а сега, 8 месеца по–късно, нещата за сериала са кошмарни. За справка – последният излъчен епизод (S03E121 – 15 април) е проследен от едва 2,2 млн души, 1,2 млн от които част от целевата група 18-49. Въпреки спада шоуто бе подновено за нов четвърти сезон, който ще направи премиерата си през есента на 2014.

The Mindy Project
TMP никога не е бил хит. Честно казано дори подновяването му за втори сезон беше много неочаквано. Сериалът отбелязва спад от близо 20% в сравнение с рейтингите си от миналата година и все пак от телевизията решиха да му дадат шанс за трети сезон, който трябва да стартира през есента на 2014.

Rake
Когато говоря за провалите на 2014 е трудно да не се сетя за Rake. Сериалът стартира с рейтинг от 1,7 млн (18-49) в четвъртък от 21:00, но този рейтинг бързо падна до 1 млн (18-49) и FOX го премести в петък от 20:00. След като и там шоуто се представи отчайващо, от телевизията бяха принудени да го преместят в събота. Нужно ли е изобщо да говоря за подновяване?!

Raising Hope
През сезон 2013-14 FOX реши да премести Raising Hope в петък и това определено уби сериала. Със средни рейтинги за сезона от 800 хиляди в 18-49 и 2 млн зрители пред екраните, FOX прекрати комедията след 4 сезона, която вече излъчи и последния си епизод.

Enlisted
Поредният нов сериал, който стана жертва на часа си на излъчване. Enlisted стартира с рейтинг от 0,7 млн в 18-49 и 2 млн пред екраните. Последният излъчен епизод е проследен от едва 1.3млн, 400 хидяли от които част от целевата група 18-49. Прекратяването е повече от сигурно.

Bob’s Burgers
В началото на сезон 2013-14 Bob’s Burgers имаше задоволителни рейтинги, които се задържаха в порядъка 1,8-1,9 млн в 18-49. След преместването на анимацията в 19:00 часа, рейтингите ѝ паднаха и последният излъчен епизод (S04E18 – 20 април) е проследен от едва 1,5 млн души, 0,6 млн от които част от 18-49. Все пак, няма място за притеснения, защото FOX поднови шоуто за 5 сезон.

The Simpsons
Най–дълго излъчваният сериал в американската телевизионна история определено няма намерения да спира и FOX го поднови за (забележете!) 26-ти сезон още в началото на сезон 2013-14.

Family Guy
Въпреки че рейтингите на Family Guy продължават да падат година след година, шоуто продължава да е едно от най-рейтинговите в ефира на телевизия FOX. Както се и очакваше, то бе подновено за 12-ти сезон, който ще стартира през есента на 2014.

 1. Анонимен

  Това е нормално да се случва. То затова повечето канали гледат да правят повече сезони на хитови сериали, защото трудно е един сериал да стане хитов и то в Сащ.

  • inferno

   Статията за шансовете за подновяване на шоутата,излъчвани по кабелните телевизии в Америка, ще излезе до края на предстоящата седмица 🙂

 2. /ожидар

  Нямам търпение за статията за CW кога ще излезе?

 3. Павел Динчов

  Направо е нормално за ФОКС така да подновяват, но се радвам адски много. Най-накрая смислено подновяване, а не само продиктувано от рейтинги. Дано Almost Human бъде подновен, има толкова потенциал, пък и е супер якото сериалче. На Brooklyn Nine-Nine се смях с глас. Убийствено готин е. Пък на New Girl този сезон е все по-добър с всеки епизод.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + one =