CW: Гледаемостта нараства и нови хитове идват на хоризонта

The CW е последната национална телевизия, която ще разгледаме и на чиито сериали ще направим анализ. Тийн телевизията е единствената от Големите 5, която отбелязва ръст в гледаемостта си в сравнение с предходните сезони, но все пак рейтингите ѝ все още са далеч от високи и има какво да се желае.

Припомнете си написаното в поредицата досега: За обзора на ABC четете тук, за този на CBS – тук, тук за NBC и тук за FOX.

Beauty and the Beast
Според мен, самото подновяване на BATB за втори сезон беше една от големите грешки на The CW през сезон 2012-13. Още тогава тийн драмата събираше малка аудитория, средната гледаемост на сезон 1 се равнява на 600 хиляди в 18-49 и 1,6 млн зрители пред телевизионните екрани, което е малко дори за телевизия като The CW. Все пак, шоуто получи втори сезон и нов час на излъчване (понеделник от 21:00). Дали беше това, че The CW сложи драмата в изключително тежък час, или фактът, че сериалът нямаше сериозна аудитория и по време на първия си сезон, но сезон 2 стартира с катастрофалния рейтинг от 300 хил в 18-49 и по–малко от милион души пред екраните. През сезона тези рейтинги се задържаха и The CW го премахна от програмата си като обяви, че ще излъчи оставащите епизоди от сезон 2 като част от лятната си ТВ програма. Сериалът го очаква сигурно прекратяване.

Hart of Dixie
HoD започна третия си сезон в ново време и нов ден. Сериалът, който през сезон 2012-13 се излъчваше във вторник, стартира на 7 октомври с рейтинг от 0,4 млн в 18-49 и малко над милион зрители пред екраните. Въпреки че по време на излъчването на първите 13 епизода този рейтинг се задържа, от тийн телевизията решиха да преместят сериала от понеделник в петък. Преместването му успя да му спечели спад в рейтингите от около 20%, но все пак шансовете шоуто да получи четвърти сезон са много големи.

Star-Crossed
След като The CW премести Hart of Dixie от понеделник в петък, сложи на негово място новия сериал Star-Crossed. Шоуто започна с аудитория от 1,2 милиона души, 500 хиляди от които част от целевата група 18-49. През периода февруари–април рейтингите на сериала претърпяха колапс, както се и очакваше, и последнияt излъчен епизод (S01E10 – 21 април) е проследен от едва 800 хил души, 300 хиляди от които в 18-49. С подобна загуба на аудитория и ниски рейтинги Star-Crossed клони към прекратяване.

The Tomorrow People
TTP стартира излъчването си в сряда вечер с рейтинги от 0,9млн в 18-49 и над 2 млн зрители пред телевизионните екрани. По време на излъчването му в сряда вечер рейтингите му се задържаха около средните за тийн телевизията и шансовете му за подновяване бяха високи. През март обаче, от The CW решиха да преместят шоуто в понеделник вечер от 21:00 и това се отрази пагубно за рейтингите му. По време на излъчването си в понеделник шоуто загуби над 40% от аудиторията си и вероятно няма да получи втори сезон.

The Originals
Ако трябва да си говорим за хитове през този сезон, The Originals определено е хитът на The CW. Шоуто направи премиерата си в началото на октомври като успя да събере пред телевизионните екрани над 2 милиона зрители, 1 млн от които част от 18-49. През периода октомври–февруари тези рейтинги не само, че не паднаха, но малко се и повишиха и в средата на февруари The CW поднови сериала за втори сезон.

Supernatural
Девет сезона и над 190 излъчени епизода и все пак Supernatural продължава да е шоу No1 в ефира на The CW, не бързайте да се разделяте със Сам и Дийн, защото през февруари сериалът бе подновен за десети сезон.

Arrow
През втория си сезон Arrow загуби част аудиторията си, но все пак рейтингите, които получава, го правят един от най–гледаните сериали в ефира на тийн телевизията и още в средата на февруари сериалът получи поръчка за трети сезон.

The 100
The 100 стартира в средата на март с рейтинги, подобни на TTP, който се излъчваше в същия час през есента. По време на излъчването на първите 6 епизода от 13-епизодовия първи сезон тези рейтинги паднаха с около 15%, но като се има предвид, че е пролет, а рейтингите през пролетта са далеч от тези, които сериалите имат през есента, вероятно The 100 ще получи поръчка за втори сезон.

The Vampire Diaries
През сезон 5 рейтингите на TVD претърпяха спад от около 15% и все пак шоуто с участието на красивата Нина Добрев продължава да е една най–гледаните драми в ефира на The CW. Подновяването за шести сезон бе обявено още в средата на февруари.

Reign
Reign определено е далеч от това да бъде хит и лично според мен The CW малко избърза с подновяването му, но все пак то вече е факт. Шоуто стартира в средата на октомври с рейтинг от 800 хил в 18-49 и почти 2 млн пред екраните. През периода октомври–април този рейтинг се стопи до 500 хил в 18-49 и 1,3 млн души пред телевизионните екрани. Все пак, въпреки спада, Reign получи подновяването си за втори сезон през месец февруари.

The Carrie Diaries
През сезон 2012-13 рейтингите на The Carrie Diaries не бяха особено високи и подновяването на драмата беше малко неочаквано. След като от телевизията преместиха сериала в петък вечер, тези рейтинги паднаха с около 30 % и в момента сериалът средно се гледа от 300 хил в 18-49 и събира около 800 хил пред телевизионните екрани. Най-вероятно шоуто няма да получи трети сезон.

 1. Iliyana Ivanova

  Аз пък много се надявам да подновят за 3 сезон Beauty and the Beast.

    • inferno

     Напротив, за сериалите, които съм написал, че са подновени всичко е напълно официално. А на другите не бих се изразил като теб, че много боб сме хвърляли. Рейтингите са налице, а те са водещото за подновяването или прекратяването на един сериал. Не можеш да ми кажеш, че една тв е по – вероятно да поднови един сериал с аудитория от 300хил души и да прекрати такъв с аудитория от 1 милион. Гарантирам ти, че написаното горе ще важи за м/у 85 и 100% от сериалите.

  • RealFan

   Съгласен съм с теб. Много боб са хвърляли и половината не им излиза…

 2. Божидар

  The 100 наистина постига добри резултати, радвам се, че сигурно ще го подновят, но жалко за The Tomorrow People, който също е много добър, ако не го бяха преместили щеше да си бъде добре, но…
  Жалко и за Star-Crossed, но с тези катастрофални рейтинги…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − fifteen =