ТВ преглед: Ниски рекламни печалби и голямо напрежение

NBC отчаяно търси комедии, FOX се надява да възкреси изтъркалия се вече American Idol, CBS рестартира NCIS и CSI, а ABC разчита на Шонда Раймс (отново) в борбата за разпределението на 9  милиарда долара реклама.

През идния сезон шеметната гама от продукции на петте големи американски телевизионни мрежи ще се бори за разпределението на повече от 9 милиарда долара от реклама, както всяка година. Анализатори прогнозират още един сезон със скромни печалби, приходите от предходния сезон бяха по-малко от 9.2 млрд. долара (докато кабелните телевизии си поделиха 10.2 млрд. долара). Спадът се дължи на факта, че купувачите разпределят повече средства към високо таргетирани пазарни ниши и стрийминг услуги, които позволяват на зрителите сами да определят кога и какво да гледат. „Хората имат по-голям контрол, отколкото когато и да било преди, и се възползват“, казва Синди МакКензи, управляващ  директор в PricewaterhouseCoopers U.S. Entertainment, Media and Communications practice. „Като индустрия, ние все още взимаме решения, базирани на пазарните правила, но те не са приложими. Пазарът е все още тук, но не се разраства.“

NBC

Сегашен статус: NBC е на път да спечели сезона в диапазона 18-49 с чудесните 12% за първи път от 10 години насам. Тя е единствената телевизия от Големите пет, която отбелязва повишение в най-желаната възрастова група 18-49 и това не се дължи само на излъчването на Зимните олимпийски игри. NBC излъчи най-рейтинговата нова драма на сезона с участието на Джеймс Спейдър, The Blacklist, докато Chicago PD лесно надделя над Nashville (ABC) в сряда вечер и почти надделява над застаряващия сериал на CBS – „От местопрестъплението“. The Voice е все още шоуто с най-високи рейтинги, въпреки че паднаха с 10%, но менторите в седмия сезон Гуен Стефани и Фарел Уилямс се харесаха на аудиторията. Междувременно, безоблачният и гладък преход към късните часове подмлади дневната програма и може би дори малко избързаха с пенсионирането на емблематичния Дейвид Летърман. „Отправяме се към новия сезон с най-силната позиция, която сме имали, от десетилетие насам“ – заяви изпълнителният директор на NBC Universal Стийв Бърк пред анализаторите на Уолтстрийт по време на оценката на печалбите от първото тримесечие.

Нови продукции: Агресивният подход на NBC при подбора на нови продукции включва няколко сериала, оглавявани от познати актриси – завръщането на Катрин Хейгъл в драмата State of Affairs, Дебра Месинг в Mysteries of Laura и комедията Bad Judge с Кейт Уолш. Адаптацията на Дейвид Гойер на DC комикса Constantine дава на мрежата още един жанр, а A to Z помага да се запълни празнината, оставена от поредния анемичен откъм комедии сезон.

Най-добър залогСъс своя бивш „Must-See TV“ четвъртъчен блок, дърпащ надолу иначе подмладената телевизия, NBC има отчаяна нужда от нов комедиен хит. Marry Me, от създателя на Happy Endings Дейвид Каспе, би могъл да бъде този хит. Едни от най-коментираните звезди, Кейси Уилсън и Кен Марино, като щастлива двойка, която просто не може да стигне до олтара.

FOX

Сегашен статусПечалбите на FOX са неразривно свързани с American Idol повече от десетилетие, но сега, когато шоуто, което роди този тип формати, започва да показва първите признаци на стареене (редовно надминавано по рейтинг от Survivor на CBS и Criminal Minds този сезон), слабите места на телевизионната мрежа са дори по-очевидни. Само една комедия-новобранец, Brooklyn Nine-Nine, изненадващият носител на Златен глобус, ще се завърне за следващ сезон. Драмата Sleepy Hollow, която се представяше добре в понеделник вечер, също е сред изключенията в този изпълнен с прекратени сериали сезон. Имаше време, когато FOX можеше да си позволи да постави тестово шоу след American Idol и пак да извлече добри цифри, но то отмина. Шоуто не можа да помогне на новите сериали Surviving Jack и Rake.

„Шоуто търпи малък спад, както и би трябвало, но се задържа адски дълго време като шоу № 1 по телевизията“, казва Дейв Кампанели, старши вицепрезидент и директор на националното излъчване в Horizon Media. И все пак, CPM индексът (цена на хиляда зрители) му е  добър. Не мисля, че ще видим огромен спад в CPM-а. Трудно е да се понижи толкова“, добавя Кампанели. „Но единичните разходи ще варират спрямо изчислените рейтинги.“

Въпреки това, Super Bowl, който достигна още един рекорд с над 111 милиона зрители, и NFC шампионатът  (56 милиона гледания в Seahawks) облекчиха спада, задържайки FOX на същото ниво спрямо предходната година, въпреки недоброто представяне на водещите сериали.

Нови продукции: Кевин Райли (изп. директор на дирекция „Развлекателни програми“), който обяви през януари, че се отказва от поста си, вече е уточнил голяма част от програмната схема за сезон 2014-15. Нови поръчки, сред които очакваната предистория на Батман – Gotham, хип-хоп драмата Empire на Лий Даниелс и Red Band Society с Октавия Спенсър вещаят интересен и многообразен сезон.

Най-добър залогКомиксите са любимият изходен материал през този сезон, а FOX притежава един от най-големите козове – Gotham с участието на Бен МакКензи.

CBS

Сегашен статус: След като триумфално взе за пореден сезон короната в групата 18-49, мрежата се намира на трета позиция в борбата за реклами зад NBC и FOX. Последните две имат спортни предавания, които поддържат позициите им. Ако не броим рейтингите от Super Bowl, CBS пада с двуцифрени стойности надолу сред по-младите зрители. Освен това, CBS поръча втори сезон на Mom (комедия на Чък Лори) и The Millers, като нито един от тях не е хитова комедия, а сред прекратените нови попълнения са We Are Men, Bad Teacher, Hostages и Intelligence. Почти нито едно от новите предложения няма дългосрочен потенциал, както да речем приключилият How I Met Your Mother. Тази загуба е особено тежка. Шоу № 2 на мрежата изстрелваше целия блок в понеделник, който сега е в дълбока дупка без силна основа в 20:00 часа. Все пак телевизията винаги разчита на четвъртъка и неумолимата сила на The Big Bang Theory, който успява да тушира слабите дни. Следващият сезон сериалът ще се излъчва първо в понеделник, за да отстъпи място на футболната вечер.

Както обикновено, главният изпълнителен директор на CBS Лесли Муунвс е повече от уверен: „Чувствам се уверен, казвайки точно сега, че ще владеем пазара по отношение на ценообразуване и пазарен дял“ – каза той по време на конферентен разговор с инвеститори през февруари миналата година. Но е показателно, че телевизията отказа да даде своята обичайна прогноза: „Няма да правя точни прогнози, просто не все още.“

Нови продукции: Сред оскъдните нови поръчки на мрежата са трилърът Stalker на Кевин Уилямсън, Madam Secretary  на Тия Леони и четвъртият опит на Матю Пери за успех – ребуут на The Odd Couple с участието на Томас Ленън (Reno 911!).

Най-добър залог:След като не дръпна шалтера на предложения през миналата година спиноф, CBS накрая се ангажира с поръчката на трето NCIS шоу, NCIS: New Orleans със Скот Бакула, и четвърти спиноф  на „От местопрестъплението“ –  CSI: Cyber​​.

ABC

Сегашен статус: За пореден път ABC ще завърши сезона след тримата си големи опоненти, но мрежата е само леко надолу в рейтингите. И не притежава спортни предавания, за да прикрие неуспехите си, които са многобройни: Lucky 7, Mind Games, Betrayal, Killer Women, Back in the Game, Super Fun Night и т.н. Agents of SHIELD и Resurrection се представиха добре, въпреки че и двата сериала позабавиха темповете след силни дебюти. От друга страна, ветерани като Grey’s Anatomy и The Bachelor се оказаха учудващо устойчиви, докато Scandal се превърна в мерило, достигайки рекордни рейтинги в третия си сезон. Още добри новини за ABC: Рекламодателите са наясно с женската аудитория на мрежата. „Очевидно бихме искали да видим ръст в рейтингите на ABC“, отбелязва Тод Гордън, изпълнителен вицепрезидент и директор на Magna Global. „Но те също имат разнообразна и интересна програма с много сериали, които са интересни за зрителите.“

Нови продукции: Шонда Раймс вече ще е с три сериала, след като ABC поръча How to Get Away With Murder. Драмата с Вайола Дейвис се присъединява към American Crime на Джон Ридли, The Whispers и Selfie на Стивън Спилбърг и My Fair Lady на Емили Капнек, които са сред новите поръчани сериали.

Неочакван ходBlack-ish все пак получи поръчка.

The CW

Сегашен статус: Мрежата има различен бизнес модел в сравнение със своите по-големи конкуренти. Телевизията отдавна направи своите предавания достъпни за стрийминг (при това с пълно натоварване откъм реклама), необходима капитулация поради навиците на своята млада аудитория. С успеха на Arrow, спинофът на The Vampire Diaries  – The Originals и драмата Reign, както и подновяването на Beauty and the Beast за трети сезон и втори сезон на The 100, се намалява разнообразието откъм жанрове. Ефективността сред зрителите 18-34 не е в лошо състояние спрямо сезон 2012-13, CW е стабилна сред по-младата аудитория 18-34, както и сред 18-49.

Нови продукции: Спиноф сериали и адаптирани комикс книги сработват, така че последвалият спиноф на Arrow – The Flash е сред четирите нови поръчки на мрежата. Сред останалите са iZombie на Роб Томас, теленовелата Jane the Virgin и апокалиптичният The Messengers.

Неочакван ходСериалът с най-нисък рейтинг Beauty and the Beast получи подновяване, което ни кара да недоумяваме защо и как. Навярно се дължи на силни международни продажби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × five =