Свикнали сме да свързваме FOX с творения като 24, Family Guy, Bones, American Idol и още много други. Тази година каналът обаче ни изненада много приятно с научнопопулярна продукция съвместно с National Geographic. Става дума за Cosmos: A Spacetime Odyssey – ребоот/римейк на оригиналната поредица от 1980 г. със светилото на астрономията и астробиологията Карл Сейгън.

Новият Cosmos е доста добре направен и следва успешната схема, представяща пътуване във времето и пространството на Вселената. Разбира се, много неща са се променили от 1980 и е нормално някои части от информацията да са различни спрямо оригинала. Водещ на новото предаване е Нийл Тайсън – астрофизик, чието вдъхновение е Сейгън и съответно притежаващ същата страст към Вселената и необятното.

Cosmos не е просто поредното филмче по National Geographic, той е направен да е изживяване. Всичко е интерактивно и близко до зрителя, сякаш Тайсън ни разказва история и ние сме преки свидетели на нея. Научните сфери, които предаването покрива, не са малко – има от всичко, от астрономия до биология и генетика. Всичко това обаче е предадено на достъпен за зрителя език и е нагледно представено с голямо количество CGI (компютърна анимация). Интересен факт е, че продуцент на предаването е самият Seth MacFarlane – за първи път той излиза от комфортната си зона на комедията и анимацията. Резултатът определено е успешен.

С гледане на няколко епизода става ясно защо FOX са решили да добавят продукция като Cosmos в програмата си – те се нуждаеха от глътка свежест и документална поредица, подходяща и достъпна за всички типове публика, а това е идеалното решение. 13-те серии оформят един завършен продукт и подобно на прадедите си от 1980, най-вероятно няма да има втори сезон. Ако сте в настроение за интересна и интерактивна наука, дайте шанс на Cosmos – няма да останете разочаровани.

Tук може да гледате оригиналните серии от 1980 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + 16 =