След HBO телевизия Starz ще адаптира American Gods

След повече от 3 години след първата новина за опит за адаптация на „Американски богове“ на английския писател на фентъзи, научна фантастика и комикси Нийл Геймън стана ясно, че HBO се е провалила в опитите си. Това личи от заявката на телевизия Starz да разработи бъдещия телевизионен проект. Другата по-интересна новина е, че по сценария на пилотния епизод ще работят Браян Фулър (създател, сценарист и продуцент на Hannibal и Pushing Daisies) и Майкъл Грийн (продуцент и сценарист на The River). Геймън, Фулър и Грийн ще бъдат и изпълнителни продуценти на сериала, а FremantleMedia North America застава зад него като продуцентска къща.

Изпълнителният директор на Starz, Кармай Злотник, заяви: „American Gods е проект, който заслужава да бъде направен. С нашите партньори от FremantleMedia и с Браян, Майкъл и Нийл смятаме, че можем да създадем сериал, който да почете книгата и да се хареса на феновете и зрителите“.

Авторът на „Американски богове“ Геймън коментира: „Когато създадеш нещо като American Gods, което привлича фенове и вманиачава хората да си татуират цитати от него, е важно да избереш правилно своя екип: не би искал да разочароваш феновете или хората, на които им пука. Това, което ми харесва в екипа, е, че той е пълен със същия тип фанатици, които American Gods завладя още от самото начало. Не съм оглеждал Браян Фулър или Майкъл Грийн за татуси, но няма да се изненадам, ако имат такива. А хората в Fremantle са от този тип, които държат изданието на книгата в раницата си по време на екскурзия. Колегите в Starz пък от известно време са доста сигурни, че искат да дадат тв дом на героите от книгата. Нямам търпение да видя какво ще направят по предоставянето на историята на възможно най-лудата публика“.

Романът от 2001 година е преведен на над 30 езика и е носител на редица награди като „Хюго“, „Небюла“ и награда „Брам Стокър“ за най-добър роман. „Американски богове“ представлява смес от действителни факти от историята на Америка, фентъзи и разнообразни нишки от древна и по-нова митология. Историята разказва за Шадоу, мъж с минало, който обаче не иска нищо друго, освен да живее спокойно с жена си и да не се забърква в неприятности. Докато не научава, че тя е загинала в ужасна катастрофа. Той тръгва за погребението и самолетът е разтресен от силна буря, а някакъв човек на седалката до Шадоу му се представя като господин Уензди и знае за него повече, отколкото е възможно. Непознатият предупреждава Шадоу, че се задава много по-голяма буря. И от този миг нататък вече нищо няма да бъде същото…

Припомняме ви, че преди 3 години, когато HBO разработваше адаптацията, продуцентската компания бе Playtone на Том Ханкс. Тогава дори се говореше за шест сезона по десет епизода, всеки сезон трябваше да струва на телевизията приблизително 35 до 40 милиона долара, а за режисьор бе обявен Робърт Ричърдсън. Премиерата се очакваше в края на 2013 година. Това така и не се случи. Дано този път на Геймън му провърви и Starz успее все пак да завърти готов пилотен епизод.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 5 =