Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

7.5

Обещаващ

Новата скъпоструваща продукция на CBS ни отвежда в близкото бъдеще, където електрониката и модерните технологии са станали още по-съществена част от живота на хората. Пилотният епизод впечатлява със сетинга и мащабите си, макар че в историята прозират заемки от един куп филми и сериали.

Extant ни разказва за астронавката Моли Уудс (в ролята Холи Бери), която се завръща след 13-месечна самостоятелна мисия в Космоса, за да открие, че е бременна и крайно объркана. Разплитането на мистерията вероятно ще стане в следващите епизоди от сезона, но отсега е ясно, че ни очакват конспирации, параноични изблици и семейни драми.

Главната героиня е щастлива притежателка на съпруг (Горан Вишнич), който се занимава с разработването на дете-робот, което има свободна воля, еволюиращи чувства и се държи като истинско и леко плашещо… дете-робот. С тази сюжетна линия са свързани някои от по-важните въпроси, които задава Extant, на които едно време Айзък Азимов се опита да отговори. Тук е моментът да спомена, че Стивън Спилбърг е сред продуцентите на сериала, което вероятно обяснява приликите с „Изкуствен интелект“. Останалите очеизваждащи препратки в сценария са към „Соларис“ и поредицата „Пришълецът“.

Засега визията е сред най-впечатляващите неща в сериала. Представено ни е едно реалистично бъдеще, в което почти всеки се размотава с таблет в ръцете, колите се карат сами, а 3Д технологиите явно доста са се развили. Има няколко сцени, в които екипът наистина се е постарал да накара зрителя да си каже „искам и аз едно такова“, и тук нямам предвид дете на батерии, защото това май си е изгубена кауза.

Холи Бери, Горан Вишнич, малкият Пиърс Ганьон и Хироюки Санада се справят на ниво, така че към актьорската игра не можем да имаме особени забележки. Сценарият не е най-умното нещо, което сме виждали в сай-фай продукция, но поне за момента историята изглежда интригуваща. Въпросът е накъде ще поеме оттук насетне, защото колкото и обещаващо да изглежда Extant, сериалът не е имунизиран от заплахата да се превърне в скъпоструващ провал.

В крайна сметка дайте му шанс – вероятно ще ви хареса.

  1. Павел Динчов

    Да, не беше лоша пилотката. Въпреки че ми се видя лека банален сценария. И да, препратки към 5 различни други неща имаше. Но все пак ще му дам шанс, дано ме изненада приятно.

  2. Christian Katrev

    И на мен ми хареса въпреки, че не очаквах. Ще видим нататък как ще навържат роботите и извънземните.

  3. :)

    Гледах го и ми хареса за сега….ще му дам шанс със сигурност, а от дългия ми опит със сериали, знам че пилотката не е една от най – добрите серии в дадения сериал!!! Има фаца extant – a! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 − three =