Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьори
Обща оценка

5

Половинчат

Има спойлери, така че недейте да четете, ако все още не сте изгледали финала.

Не знам дали е редно да се пише lastlook на точно този сезон на 24, тъй като по начина, по който свърши очевидно изглежда, че сценаристите се надяват да има още. Даже от FOX вчера заявиха убедено, че нов сезон трябва да има заради сравнително задоволителните рейтинги, но звездата Кийфър Съдърланд смятал сегашния за последен и не се знае дали все пак ще успеят да го навият.

Макар и с обещаващо начало, Live Another Day бързо се превърна в още от същото. 24 беше изключително иновативен и оригинален в първите си няколко сезона, но като повечето сериали, задържали се няколко годинки на екран, успя да се изтърка, да влезе в рамка и да доскучае безкрайно. В нито един момент този 9-ти сезон не ни предостави нещо ново, а само рециклираше стари сюжетни линии и ситуации. То не бяха предателства, двойни агенти, тройни агенти, смърт на любимите на Джак, изтезания (и на героите, и на зрителите). Бройката на епизодите беше 12, а не 24, което уж трябваше да премахне филърите, но всъщност просто претупа всичко и го лиши от каквато и да е свястна развръзка. За да запазят все пак формата, последните пет минути бяха „12 часа по-късно”. По мое мнение, по-добре щеше да е, ако имаше някакъв time jump по средата, който да разнообрази действието, но пък кой ли ме пита мен.

Една вметка: досега не бях мяркал по национална телевизия да ни покажат толкова ясно отрязване на глава с меч, което пък се превърна в една от най-запомнящите се сцени в този сезон.

Кастът беше смесица от познати и непознати лица, но за жалост нито едно от новите не успя да блесне на екрана. На Съдърланд му дадоха само една сцена, в която наистина му се наложи да играе, и веднага след нея се върна в типичното си грухтене, викане и ядосване. Клоуи не успя да се похвали с друго, освен нов външен вид, а Одри беше само за да я убият. Единственото, което ми хареса, беше последната сцена с Уилям Дивайн, който супер добре представи мъката на персонажа си. Ивон Страховски успя да се превърне в типичното клише на tough chick agent, Мишел Феърли беше по-двуизмерна от тетрис и на всичкото отгоре я метнаха през прозорец още по средата на сезона, а истинският финален бос се оказа някакъв китаец от предните сезони, който въобще бях забравил, че съществува. Стивън Фрай също се мотаеше из сериала без да прави нищо, освен да се чуди какво прави комедиен актьор в сериал без нито една шега. За другите нови герои съм сигурен, че това ще им е първо и последно участие в 24 поредицата.

Вкратце, Live Another Day, въпреки няколко добри изпълнения, не постига нищо впечатляващо поради липса на нови идеи и претупан клиширан сюжет. Ако някога видим дядо Джак да вилнее из Русия, не съм сигурен, че аз ще съм един от гледащите.

  1. Павел Динчов

    Оу, тотално различното мнение съм. Точно, че не видях някаква глобална промяна е нещото, което ме зарадва. Станах свидетел на страхотен „24“ сезон. Имаше всички черти на сезон на великия сериал и отвсякъде си заслужаваше времето. Единствено се съгласявам с теб за дупката с времето. Щеше да е хубаво да има пауза от няколко часа между епизодите, можеше да се получи интересно. Но ъпк може и да се загуби динамичността… И така си беше чуден, за мен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 9 =