Четвъртият епизод на „Под купола“ се оказа най-интересният за този сезон. Някои от важните въпроси най-сетне получиха отговор.

Научихме доста повече за Незнам, която очевидно се казва Мелъни Крос. Тя е била гадже на Сам преди 25 години и приятелка на Лайъл и майката на Джим младши. Заедно с тях Мелъни е открила огромен метеорит (който очевидно никой друг не е видял, че пада на Земята), а в космическата скала намира същото онова яйце, което излезе от малкия купол и което Джулия хвърли в езерото.

Аз предполагам, че е възможно пророческата дарба на майката на Джим младши да е в резултат от контакта с космическото тяло. Може би някакви свръхестествени сили имат също Сам и Лайъл. Но това предположение по никакъв начин не се обляга на книгата, понеже от известно време сериалът няма нищо общо с нея.

Джим младши измъкна Лайъл от затвора, тъй като в съобщението си майка му го беше посъветвала да търси отговори от него. Заедно те нахлуха в дома на Сам и намериха дневника, но Лайъл понаби Джим и го открадна. Младши остана с убеждението, че точно Лайъл е убил Анджи, но ние вече знаем, че не е така – с последната сцена от епизода видяхме белезите от пръстите на момичето по тялото на Сам. Предполагам, че той е объркал Анджи с Мелъни и затова я е убил.

Този път куполът не подложи жителите на Честърс Мил на изпитание, но на тях за малко им се размина това да направят Джим и Ребека.

След като дълго време не можаха да измислят как да преценят кои от съгражданите им заслужават да живеят и да изчерпват намаляващите ресурси на града, Ребека, измисли план, който да остави всичко в ръцете на съдбата – да пусне вирус, който ще избие част от жителите на града. На мен това ми се струва безкрайно глупаво, но аз не съм мургава учителка, отдадена на науката.

В крайна сметка Ребека научи случайно, че вирусът е мутирал и ще убие повече хора, отколкото тя предполага, затова заряза ужасния си план. Не знам обаче дали се е отказала и от идеята си да намали населението на града, която според мен е добра и е задължително да се направи.

Признавам, че този път епизодът успя да закове вниманието ми, което не се беше случвало през този сезон. Да се надяваме, че оттук насетне ще става все по-интересно. Оценката ми, по стандартите на „Под купола“, е 9/10

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × one =