Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

8.6

Много завладяващ

Новият сериал Manhattan е историческа драма, която изпраща зрителите в последните години на Втората световна война, когато изглежда, че едно единствено оръжие може да сложи край на най-голямата война в историята.

Подобно на Eureka, действието се развива в таен град, пълен с учени и контролиран от правителството, но тук главната цел е създаването на атомна бомба. Обитателите са държани като затворници – нямат право да излизат и да се свързват с външния свят, през цялото време са държани под наблюдение, а войниците обикалят нощем и ровят в боклука им. Ако някой дори само бъде заподозрян в шпионаж, получава торба на главата и изчезва от лицето на земята.

Историята се фокусира (поне на този етап) върху две семейства – Чарли Айзъкс (Ашли Зукерман, когото може да сте гледали в Terra Nova) и съпругата му Аби (Чейчъл Броснахан, House of Cards), които са новопристигнали в града, и семейство Уинтър, които са там отдавна.

Франк Уинтър  е един от главните учени, който ръководи един от двата тима, отговарящи за дизайна на бомбата. Той има идея как може да ускори създаването ѝ, но по всичко изглежда, че проектът му ще бъде отхвърлен.

Чарли пък е гениален физик, който е доведен в безименния град без да има представа какво го очаква – казано му е, че ще прави радар. Той е най-младият носител на наградата Пулицър, но трудът му остава непризнат от един единствен човек – Франк Уинтър. Сега двамата трябва да работят заедно.

В сериала има доста интригуващ морален конфликт – и Чарли, и Франк се терзаят от мисълта за унищожителната мощ на бомбата, която строят, но продължават да се опитват да я направят по-силна и по-убийствена. В същото време не могат да кажат дори на съпругите си какво правят и на какво излагат тях и децата си.

Тайните, лъжите, напрежението и постоянните експлозии, които се чуват в далечината, както и параноичното чувство, че не можеш да скриеш нищо (както казах, войниците дебнат по улиците и подслушват зад тънките стени на домовете), създават една страхотна мрачна атмосфера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − nine =