Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

9.3

Обещаващ

Отдавна сериалите не са просто средство за разведряване на скучното ежедневие на домакините или за разпускане на ума след дългата работна седмица. Все по-често виждаме популярни имена от киното, които се появяват и на малкия екран. The Knick е сериал от Стивън Содърбърг, режисьор на „Трафик“, „Соларис“ и култовата поредица за Оушън и неговата банда. Главната роля в сериала на Cinemax се изпълнява от Клайв Оуен, който може би сте гледали в „Отблизо“, „Децата на хората“, „Крупие“ и още доста други.

Сам се изненадвам, че давам толкова висока оценка на лекарски сериал, след като според мен тези и криминалните са най-клишираните и скучни изобщо. Още повече, че историята не предлага нищо невиждано и неочаквано, като не броим сцените с отворени тела и вътрешности, които със сигурност биха отвратили някои зрители, но какво е лекарски сериал без малко (или в случая много) кръв?

Действието се развива в Ню Йорк в самото начало на 20 век, а лекарите, с примитивните си инструменти и методи, се борят за живота на пациентите, но не много успешно. Доктор Джон Такъри става главен хирург след самоубийството на свой колега и приятел. Той е гениален хирург и иноватор, но е пристрастен към кокаина, което пречи на професионалния и на личния му живот.

Разбира се, намесен е и расовият проблем – по настояване на главните спонсори на болницата, за помощник на Такъри е назначен чернокож хирург от Бостън, който не е добре приет от колегите и пациентите си, но остава в болницата, защото се възхищава на работата на Такъри.

Главно сериалът се фокусира върху медицинските практики от преди повече от век и трудният живот на имигрантите в Америка. По всяка вероятност (както е практиката в този тип сериали) всеки епизод ще ни показва различни пациенти и техните проблеми, а между отделните случаи ще следим развитието на героите.

Все пак сериалът е изключително добре направен, предлага силна и мрачна атмосфера, запомнящи се кадри (първият епизод започва с неуспешно цезарово сечение, което кара разфасоването на зомбита в The Walking Dead да изглежда като детска книжка за оцветяване) и страхотна актьорска игра. Заради тези неща ще гледам и следващите епизоди, които The Knick ще предложи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × four =